Her yaştan insan hayatının çeşitli dönemlerinde mide bulantısı şikayeti yaşar. Mide bulantısı ve nasıl geçeceği hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Bulantı hastalık değil gıda zehirlenmesi, aşırı yeme, bağırsak tıkanıklığı, hastalık, sarsıntı, enfeksiyon veya beyin hasarı ve migren gibi farklı durumların bir belirtisidir. Mide bulantısı ve bulantıya bağlı olarak gelişen kusma merkezi sinir sisteminde bozulmalar yaşanmasının, beyin tümörlerinin, kalp krizinin, bazı kanser türlerinin ve karaciğer bozukluğunun da belirtileri şeklinde görülebilir.
Mide bulantısı pek çok farklı nedenden kaynaklı olabilir. Genellikle mide hastalıkları ile bağlantı kurulsa da bu her zaman geçerli olan bir neden değildir. Bu nedenle gastroenteroloji, nöroloji, psikiyatri, dahiliye, kulak burun boğaz ve jinekoloji gibi farklı branşları ilgilendirebilen bir rahatsızlıktır. Mide bulantısı sebepleri genel olarak şöyledir:
“Mide bulantısına ne iyi gelir?” sorusuna yanıtı olabilecek yöntemler şöyledir:
Hamilelik de mide bulantısına neden olur. Özellikle hamileliğin ilk aylarında bulantılar sık sık yaşanır. Genellikle fizyolojik nedenlerle yaşanan bulantı giderek artıyorsa durum Beta HCG ve östrojen hormonları ile ilgili olabilir. “Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?” merak ettiğiniz konulardan biriyse mide bulantısına neden olabilecek koku ve besinlerden uzak durmalısınız. Sabah kusmaları sık yaşanıyorsa yataktan kalkmadan önce yatar pozisyondayken az miktarda tuzlu kraker gibi yiyecekler tüketmek mide bulantısına iyi gelir. Ihlamur ve papatya çayları limon ile tüketmek de mide bulantısına iyi gelir.
Migren çoğu zaman mide bulantısına sebebiyet verecek derecede olabilir. Bazı durumlarda da baş dönmesi de bu tabloya eşlik eder. “Baş ağrısı ve mide bulantısına ne iyi gelir?” diyorsanız mide bulantısı baş ağrısı karşısında dinlenmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Stres kaynaklı mide bulantısı da yaşanabilir. Stresin mideye vurması sonucunda aşırı adrenalin salgılanır ve bu durum da mide bulantısına neden olur. Zayıf kalma takıntısı merkezli stres de mide bulantısına sebebiyet verir.
Çölyak hastalığı ve laktoz intoleransı durumu olan kişiler süt ürünlerini ve glüteni sindiremez ve bu durumun sonucunda da mide bulantısı yaşanır.
“Mide bulantısı neden olur?” sorusu kadar doktora ne zaman başvurulması gerektiği de merak konusudur. Mide bulantısına göğüs ağrısı, şiddetli ishal, karında şiddetli ağrı ya da kramp, yüksek ateş, bayılma, boyunda ağrı, kusmukta kan olması ya da dışkı kokusu gelmesi, bulanık görme, soğuk ve nemli solgun cilt ya da çarpıntı eşlik ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Temiz havaya çıkıp derin nefes alıp verme egzersizi yapmak, az tuzlu kraker yemek, soğuk su içmek, mideyi rahatlatan etkide nane-limon, papatya gibi bitkisel çay tüketmek, limon ya da nane yağı koklamak mide bulantısını geçirmeye yardım edebilir.
Akut Tip: 1 haftadan daha kısa süren kusma tipidir.
Fizyolojik Tip: Kusma merkezine etki eden faktörler sonucu ortaya çıkar. Midenin tamamen boşalmasının geciktiği durumlarda da yaşanır.
Kronik Tip: 1 haftadan daha uzun süre kusma tipidir. Bu kusma tipinin yaşanması durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu kusma tipinde enfeksiyonlara bağlı nedenler, zehirlenme ve sindirim sistemindeki tıkanıklıklar etkili olabilir.
Periferik Tip: Sindirim sistemi başta olmak üzere diğer organlardan etkilenen kusma tipidir.
Psikojenik Tip: Anksiyeteye neden olabilen ve hasta tarafından başlatılabilen kusma tipidir.
Santral Tip: Genel olarak işitsele ve görsel sinyaller sonrası başlar.