444 3 703

Kronik Depresyon ve Majör Depresyon Arasındaki 7 Fark

Toplumda yaygın görülen sorunlardan biri de depresyon. Her yaştan insanı hayatının bir döneminde etkileyen bu sorun birkaç hafta gibi kısa sürede yaşanıp geçebilir ancak kişinin yaşamındaki sıkıntılara göre hayatının başka bir döneminde yeniden ortaya çıkabilir. Başlayan ve kaybolup yeniden ortaya çıkan gelgit, kimi zaman fark edilebilir ve bunun fark edilmesi ile uzman desteği alınabilir. Ancak yaşanan depresyonun semptomları bazı kişilerde hafif olabilir ve bu distimik bozukluk olarak da adlandırılan kronik depresyondur. Bu depresyon türünde kişi hiç normalde dönemez ve bu durumu da normal zannedebilir. Bu durumu yaşayan kişiler de geçirdiği süreci normal gördüğünden uzman yardımı almayı gerek görmez. Uzun bir süreci kapsayan ve uzman yardımı alınmayan depresyonda kişinin rutin hayatı keyifsiz ve sıkıntılı geçebilir. Bu durumun farkına varmak ve önlem almak adına majör depresyon ile kronik depresyon arasındaki farkı bilmek önemlidir.

Kronik Depresyon (Distimi): Kötü Hissetme Hali Yaşam Boyu Sürebilir

“Kronik ve majör depresyon nedir?” sorusunu yanıtlamadan önce kronik depresyonda kötü hissetme halinin yaşam boyu sürdüğünü ve nelere sebebiyet verdiğini detaylandırmak gerekir. Major depresyon durumunun aksine distimi, yetişkinlerde iki ya da daha fazla yıl sürebilir. Bunun yanında çocuklarda ise en az 1 yıl sürerek çocuğun üretkenliğini ve enerjisini azaltır. Her yaştan insanın yaşayabileceği bu durum yaşamdan alınacak zevki de olumsuz yönde etkiler ve distimi belirtileri genel olarak fark edilmez. Distimi olan kişiler,  kimi zaman çok enerji dolu ve iyidir ancak bu ruh hali genel olarak 2 ay kadar sürer ve sonrasında kişi tam tersi bir ruh haline bürünebilir. Bu durumu yaşayan kişilerin alışkanlık haline getirdiği ortak kişilik özellikleri ise üzüntülü ruh hali, iç kapanıklık, aşırı bilinçlilik, melankoli, yetersizlik ve mutsuzluk şeklinde sıralanabilir.

Kişinin Hastalığından Haberdar Olması Önemli

Major depresif durumun aksine distimi, kronik bir depresyon durumudur. Bu nedenle yıllar boyunca sürebilir ve şiddeti ise zaman içinde değişim gösterebilir. Bu türden melankolik bozuklukta tek bir neden ve bu nedeni ortadan kaldırabilecek etkili bir tedavi bulunmaz. Bu nedenle genellikle konuşma terapisi ve majör depresyon ilaçları uygulanır. Bu süreçte terapist, kişiyi yaşadığı durumdan haberdar etmeyi ve farkındalık yaratarak kişinin ruh halini dengelemesini amaçlar.

Majör Depresyon Çeşitli Tedavi Yöntemleri Sunar

Majör depresyon nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir:

Majör depresyon, rutin bir şekilde devam eden üzüntü ya da yaşama karşı ilgi duyulmaması ile karakterizedir. Bu depresyonun verdiği en net belirti ise kişinin rutin yaşamındaki herhangi bir şeyden aldığı keyfin tamamen kaybolması, kişinin iştah, uyku ve konsantrasyon sorunları yaşamasıdır. Ancak bu depresyon, tedavi edilebilir ve belirtileri kontrol altına almayı kolaylaştıracak ilaçlar kullanılabilir. Buna ek olarak konuşma terapisi de sürece dahil edilebilir.

Majör Depresyon ile Kronik Depresyon Arasındaki 7 Fark

Kronik ve majör depresyon belirtileri ve belirtilerin şiddeti açısından farklılık gösterir. Kronik depresyon yaşayan kişiler, rutin yaşamın aslında hissettikleri gibi olduğunu düşünür ve ortada çözülmesi gereken bir sorun oluğunu fark edemez. Kişi en az 2 yıldır neşe, hayata karşı ilgi ve partnerine cinsel istek duymuyorsa kronik depresyon ihtimali düşünülmelidir. Ancak kişinin yaşadığı depresyonun kronik olması fark edilmesini zorlaştırır.

Majör depresyon ile Kronik depresyon arasındaki farklar şöyledir:

Süre

Majör depresyon minimum 2 hafta kadar sürerken distimi yani kronik depresyon durumu daha uzun sürer.

Semptomların şiddeti

Kronik depresyon belirtileri daha uzun sürelidir ve daha az yoğundur. Bunun yanında majör depresyon yoğun ve şiddetli semptomlar gösterir.

Yaşanma seviyesi

Majör depresyonu ağır yaşayan kişi, rutin yaşamını sürdürmekte güçlü çeker ve bu nedenle giyinme, yataktan kalkma ve öz bakım gerçekleştirme gibi eylemlerde zorluk yaşar. Ancak kronik depresyonda yaşamın farklı alanları daha az derecede etkilendiğinden bu rutin eylemler normal bir şekilde yerine getirilir.

Başlama yaşı

Majör depresyon durumu genel olarak 30 ile 40 yaş arasında ortaya çıkar. Distimi ise 20 yaşından itibaren görülebilir.

Herhangi bir depresyon durumu ile mücadele ediyorsanız mutlaka bir uzmandan kronik ya da majör depresyon tedavisi almalısınız. Bu süreçte tek başına çabalamanız sizi yoracaktır. Bu sebeple yaşadıklarınıza ayna tutacak ve sorunu anlamanıza yardım edecek akıl sağlığı uzmanı ile süreci ilerletmeniz yaşamınızın kontrolünü yeniden kazanmanızı sağlar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 13.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER