444 3 703

Kronik Depresyon ve Majör Depresyon Arasındaki 7 Fark

Toplumda yaygın görülen sorunlardan biri de depresyon. Her yaÅŸtan insanı hayatının bir döneminde etkileyen bu sorun birkaç hafta gibi kısa sürede yaÅŸanıp geçebilir ancak kiÅŸinin yaÅŸamındaki sıkıntılara göre hayatının baÅŸka bir döneminde yeniden ortaya çıkabilir. BaÅŸlayan ve kaybolup yeniden ortaya çıkan gelgit, kimi zaman fark edilebilir ve bunun fark edilmesi ile uzman desteÄŸi alınabilir. Ancak yaÅŸanan depresyonun semptomları bazı kiÅŸilerde hafif olabilir ve bu distimik bozukluk olarak da adlandırılan kronik depresyondur. Bu depresyon türünde kiÅŸi hiç normalde dönemez ve bu durumu da normal zannedebilir. Bu durumu yaÅŸayan kiÅŸiler de geçirdiÄŸi süreci normal gördüÄŸünden uzman yardımı almayı gerek görmez. Uzun bir süreci kapsayan ve uzman yardımı alınmayan depresyonda kiÅŸinin rutin hayatı keyifsiz ve sıkıntılı geçebilir. Bu durumun farkına varmak ve önlem almak adına majör depresyon ile kronik depresyon arasındaki farkı bilmek önemlidir.

Kronik Depresyon (Distimi): Kötü Hissetme Hali YaÅŸam Boyu Sürebilir

“Kronik ve majör depresyon nedir?” sorusunu yanıtlamadan önce kronik depresyonda kötü hissetme halinin yaÅŸam boyu sürdüÄŸünü ve nelere sebebiyet verdiÄŸini detaylandırmak gerekir. Major depresyon durumunun aksine distimi, yetiÅŸkinlerde iki ya da daha fazla yıl sürebilir. Bunun yanında çocuklarda ise en az 1 yıl sürerek çocuÄŸun üretkenliÄŸini ve enerjisini azaltır. Her yaÅŸtan insanın yaÅŸayabileceÄŸi bu durum yaÅŸamdan alınacak zevki de olumsuz yönde etkiler ve distimi belirtileri genel olarak fark edilmez. Distimi olan kiÅŸiler,  kimi zaman çok enerji dolu ve iyidir ancak bu ruh hali genel olarak 2 ay kadar sürer ve sonrasında kiÅŸi tam tersi bir ruh haline bürünebilir. Bu durumu yaÅŸayan kiÅŸilerin alışkanlık haline getirdiÄŸi ortak kiÅŸilik özellikleri ise üzüntülü ruh hali, iç kapanıklık, aşırı bilinçlilik, melankoli, yetersizlik ve mutsuzluk ÅŸeklinde sıralanabilir.

KiÅŸinin Hastalığından Haberdar Olması Önemli

Major depresif durumun aksine distimi, kronik bir depresyon durumudur. Bu nedenle yıllar boyunca sürebilir ve ÅŸiddeti ise zaman içinde deÄŸiÅŸim gösterebilir. Bu türden melankolik bozuklukta tek bir neden ve bu nedeni ortadan kaldırabilecek etkili bir tedavi bulunmaz. Bu nedenle genellikle konuÅŸma terapisi ve majör depresyon ilaçları uygulanır. Bu süreçte terapist, kiÅŸiyi yaÅŸadığı durumdan haberdar etmeyi ve farkındalık yaratarak kiÅŸinin ruh halini dengelemesini amaçlar.

Majör Depresyon ÇeÅŸitli Tedavi Yöntemleri Sunar

Majör depresyon nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?” sorusu ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Majör depresyon, rutin bir ÅŸekilde devam eden üzüntü ya da yaÅŸama karşı ilgi duyulmaması ile karakterizedir. Bu depresyonun verdiÄŸi en net belirti ise kiÅŸinin rutin yaÅŸamındaki herhangi bir ÅŸeyden aldığı keyfin tamamen kaybolması, kiÅŸinin iÅŸtah, uyku ve konsantrasyon sorunları yaÅŸamasıdır. Ancak bu depresyon, tedavi edilebilir ve belirtileri kontrol altına almayı kolaylaÅŸtıracak ilaçlar kullanılabilir. Buna ek olarak konuÅŸma terapisi de sürece dahil edilebilir.

Majör Depresyon ile Kronik Depresyon Arasındaki 7 Fark

Kronik ve majör depresyon belirtileri ve belirtilerin ÅŸiddeti açısından farklılık gösterir. Kronik depresyon yaÅŸayan kiÅŸiler, rutin yaÅŸamın aslında hissettikleri gibi olduÄŸunu düÅŸünür ve ortada çözülmesi gereken bir sorun oluÄŸunu fark edemez. KiÅŸi en az 2 yıldır neÅŸe, hayata karşı ilgi ve partnerine cinsel istek duymuyorsa kronik depresyon ihtimali düÅŸünülmelidir. Ancak kiÅŸinin yaÅŸadığı depresyonun kronik olması fark edilmesini zorlaÅŸtırır.

Majör depresyon ile Kronik depresyon arasındaki farklar ÅŸöyledir:

Süre

Majör depresyon minimum 2 hafta kadar sürerken distimi yani kronik depresyon durumu daha uzun sürer.

Semptomların şiddeti

Kronik depresyon belirtileri daha uzun sürelidir ve daha az yoÄŸundur. Bunun yanında majör depresyon yoÄŸun ve ÅŸiddetli semptomlar gösterir.

YaÅŸanma seviyesi

Majör depresyonu ağır yaÅŸayan kiÅŸi, rutin yaÅŸamını sürdürmekte güçlü çeker ve bu nedenle giyinme, yataktan kalkma ve öz bakım gerçekleÅŸtirme gibi eylemlerde zorluk yaÅŸar. Ancak kronik depresyonda yaÅŸamın farklı alanları daha az derecede etkilendiÄŸinden bu rutin eylemler normal bir ÅŸekilde yerine getirilir.

Başlama yaşı

Majör depresyon durumu genel olarak 30 ile 40 yaÅŸ arasında ortaya çıkar. Distimi ise 20 yaşından itibaren görülebilir.

Herhangi bir depresyon durumu ile mücadele ediyorsanız mutlaka bir uzmandan kronik ya da majör depresyon tedavisi almalısınız. Bu süreçte tek başına çabalamanız sizi yoracaktır. Bu sebeple yaÅŸadıklarınıza ayna tutacak ve sorunu anlamanıza yardım edecek akıl saÄŸlığı uzmanı ile süreci ilerletmeniz yaÅŸamınızın kontrolünü yeniden kazanmanızı saÄŸlar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 13.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER