444 3 703

Modifiye Radikal Mastoidektomi

Bilgi Talep Formu

Kulak kepçesinin hemen arkasında iç kulakta yer alan hassas kemik dokusuna mastoid kemik denilir. Kemik olarak adlandırılsa da insan vücudunda yer alan diğer tipik sert kemik yapılarına benzer özellikte değildir. Hava keseciklerden oluşan mastoid kemik süngeri andırır.  Mastoidin düzgün olarak işlevini yerine getirebilmesi için östaki borusu ve kulağın diğer kısımlarından hava akışının tam olarak sağlanması gerekir. Östaki borusu orta kulak, burun ve boğazı bağlayan kanal görevi görür. Orta kulağınızda bir iltihap gelişmesi durumunda östaki borusunda tıkanıklık söz konusu olursa bu mastoid kemikte enfeksiyona yol açabilir. Bu şiddetli enfeksiyon kafatasının mastoid kemik enfeksiyonu ya da mastoidit olarak bilinir.

Modifiye Radikal Mastoidektomi Nedir?

Mastoidektomi, mastoid kemiğinizdeki hava dolu boşluklardan hastalıklı hücreleri çıkaran bir ameliyattır. Bir orta kulak enfeksiyonunun (otisis media) kafatasına yayılması durumunda mastoidektomi gereklidir.  Bu prosedür aynı zaman da sıklıkla tekrarlayan kulak enfeksiyonlarının bir sonucu olarak kulak zarı arkasında gelişen kanserli olmayan bir anormal bir cilt büyümesi olan kolesteatomu tedavi etmek için de kullanılır. Çoğu zaman koklear implant  ( iç kulak protezi) işlemleri sırasında mastoidektomi yapılır.

Enfeksiyonların yayılım durumuna göre mastoidektomi prosedürlerinin varyasyonları bulunur.Basit mastoidektomi amilyatlarında cerrah mastoid kemiğini açar ve enfekte olmuş hava hücrelerini çıkararak orta kulağı boşaltır.  Radikal mastoidektomi amilyatlarında mastoid hava hücreleri,orta kulak dokularının çoğu, kulak kanalı ve kulak zarı çıkarılabilir. Radikal mastoidektomide orta kulak ve ve mastoid hücreler birleştirilerek tek kavite haline getirilir. Bu ameliyattaki hedef öncelikli olarak iltihabın beyin gibi çevre dokulara yayılmasını önlemektir. İşitmeyi koruma amacı gütmez. 

Modifiye radikal mastoidektomi ise radikal mastoidektomi ile basit mastoidektomi arasında bulunan bir işlemdir. Mastoid ve kulak kanalı için ortak bir boşluk oluşturmak için kulak kanalının arka duvarının çıkarılmasını ve kulak zarının onarımını içeren daha az şiddetli bir radikal mastoidektomi şeklidir. Aynı zamanda Canal Wall down (CWD) mastoidektomi işlemi olarakta bilinir. Bu ameliyat enfeksiyonun uzaklaştırmanın yanında işitme duyusunun da korunmasını amaçlar.

Mastoid Belirtileri Nelerdir?

Mastoid kulak enfeksiyonuna benzer semptomlar gösterir:

  • Enfekte olan kulakta sıvı birikmesi ve işitme kaybı görülebilir
  • Kulak ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Kulak arkasında hassasiyet, kızarıklık, şişme

Modifiye Radikal Mastoidektomi Gerektiren Nedenler Nelerdir?

Modifiye radikal mastoidektomi antibiyotik tedavilerine yanıt vermeyen kronik orta kulak iltihaplarının komplikasyonlarını tedavi edebilir. Tedavide geç kalınan durumlarda mastoid kemiğin keselerini işgal ederek iç kulağa yayılım gösterebilir. Bu mastoid kemiğinin erimesine ve parçalanmasına sebebiyet verebilir. Çocuklarda sık görülmekle birlikte yetişkinlerde de ortaya çıkar. Ek olarak kanserli olmayan bir deri kisti olan kolesteatomun zamanla daha fazla büyüyerek aşağıdaki ciddi sağlık sorunlarının yol açmasının önüne geçebilir:

  • Beyinde apse
  • Papilödem
  • Baş ağrısı
  • Sağırlık
  • Vertigo
  • Yüz sinirlerinde hasar
  • Menenjit
  • Labirentit

Modifiye Radikal Mastoidektomi Ameliyatı Öncesi Yapılan Tetkikler Nelerdir?    

Kulak enfeksiyonu belirtileriniz olmanız durumunda doktorunuz enfeksiyonun mastoid kemiğine ve kafatasına yayılıp yayılmadığını inceleyecektir. Doktorunuz teşhisi netleştirmek için bir takım testlerden ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinden yararlanır. Bunlar aşağıdakileri içerebilir:

  • Enfeksiyonu doğrulamak için tam kan sayımı
  • Odyometri testleri
  • Kulak ve başın bilgisayarlı tomografisinin görüntülenmesi
  • Kulak ve baş MR  (Manyetik Rezonans)  taraması
  • Kafatası Röntgeni

Testler sonucu enfeksiyonun Mastoid kemiğine yayılımının doğrulanması neticesinde doktorunuz omurganızda enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için ek olarak lomber ponksiyon ve spinal musluk taramaları da isteyebilir.

Modifiye Radikal Mastoidektomi Nasıl Yapılır?

Genellikle genel anestezi altında yapılan mastoidektomi işlemleri operasyon esnasında uykuda olmanızı ve acıyı hissetmemenizi sağlar. Cerrah mastoid kemiğinize kulağınızın arkasından yapılan bir kesiden erişir. Mastoidektomi skar görünümünü en aza indirmek için bu kesi hassas bir şekilde açılır. Mastoid kemiğini açmak için özel olarak kullanılan aletler ile mastoidi enfekte eden hava hücreleri çıkarılır.  İşlem bittiğinde ameliyat bölgesi dikişler ile kapatılır ve steril bez ile kaplanır.

Modifiye Radikal Mastoidektomi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Modifiye Radikal Mastoidektomi sonrası her ameliyatta olduğu gibi hafif bir rahatsızlık duyulabilir. Kulağınızın arkasına açılan kesi ağrıya yol açabilir ve kulakta doluluk ve tıkanıklık hissi yaratabilir. Doktorunuz ağrı ve enfeksiyonlar için bir takım ağrı kesici ve antibiyotikler reçete edebilir.  Bandaj ve dikişlerin çıkarılması ve ameliyat yarasını kontrol etmek için doktorunuz sizinle detaylı planlamayı paylaşır.  İyileşme sürecinde doktorunuzun size verdiği talimatları yerine getirmek önemlidir.  Ameliyat sonrası kulak ve kulak kepçesi arkasının suyla temasından kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonra en az dört hafta yorucu fiziksel aktivitelerden ve kulağınıza baskı yapmaktan kaçınılması gerekir. 

Modifiye Radikal Mastoidektomi Komplikasyonları Nelerdir?

Ameliyatının riskleri kronik orta kulak iltihabının ya da kolestetatomun neden olacağı risklerden daha az olsa da her ameliyatta olduğu gibi modifiye radikal mastoidektomi içinde potansiyel risk ve komplikasyonlar söz konusudur.

Modifiye radikal mastoidektomi komplikasyonları aşağıdakileri içerebilir:

  • Yüz zayıflığına veya felce neden olabilecek yüz siniri yaralanması
  • İç kulakta  (sensörinöral) işitme kaybı
  • Geçici Tat değişikliği( disguzi)
  • Geçici baş dönmeleri
  • Geçici kulak çınlaması

Mastoid Nasıl Önlenebilir?

Tüm kulak enfeksiyonlarının ilerlememesi için erken teşhis ve etkili tedavisi önem taşır. Kulak enfeksiyonu olmanız durumunda tıbbı tedavi alın ve doktorunuzun sunduğu tedavi ve önerileri eksiksiz bir şekilde uygulayın. Kulak enfeksiyonlarda genel olarak bir hafta –on gün arası yalnızca doktorunuz reçete ettiği sürece antibiyotik alımı gerekli olabilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Modifiye Radikal Mastoidektomi  tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:17Yayınlanma Tarihi: 03.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!