444 3 703

Zona Stresten mi Olur?

1 Yorum

 

SuçiçeÄŸi geçirmiÅŸ olan kiÅŸilerde ortaya çıkan zona, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve strese baÄŸlı oluÅŸabilir. Aşıya raÄŸmen virüs vücuttan tam anlamıyla atılamaz ve bu hastalık yaÅŸam boyunca uykuda kalır. Ä°lerleyen yaÅŸ, enfeksiyonlar ve kronik hastalıklar sebebiyle zayıflayan bağışıklık sistemi hastalığın uyanmasına neden olur. Daha önce geçirilen suçiçeÄŸi virüsünün tekrar etmesiyle yaÅŸanan bu viral enfeksiyon vücudun tek bir bölgesinde görülür. Her yaÅŸtan insanda oluÅŸabilen bu durumun ilk ÅŸikayetlerinden biri de aÄŸrıdır. AÄŸrının yaÅŸanmasından bir süre sonra da baloncuk ÅŸeklinde su kabarcıkları da oluÅŸur.

Zona Hastalığı Neden Olur?

“Zona nedir? Zona neden olur?” diye merak ediyorsanız daha önce geçirilen suçiçeÄŸi virüsünün tekrar etmesiyle yaÅŸanan bu viral enfeksiyonun temel sebeplerinden birinin stres olduÄŸunu bilmelisiniz. Çocukluk döneminde yaÅŸanan bulaşıcı hastalıklardan biri olan suçiçeÄŸinin ilerleyen yaÅŸlarda yeniden yaÅŸanması varicella zoster isimli virüsten kaynaklanır ve bunun adı da zonadır. KiÅŸinin yaÅŸamındaki sıkıntılı durumlar nedeniyle geliÅŸen zona hastalığı, strese neden olan faktörlerle bağışıklık sisteminin düÅŸmesi ile tetiklenir.

Zona Belirtileri

Zona belirtileri nörolojik tedaviyi de gerekli kılar. Zona hastalığı belirtileri vücudun belirli bir bölümünü etkilemesi durumunda yüksek ateÅŸ, kabuklu sıvı dolu kabarcıklar, kabarcıklarda kaşınma, ışığa duyarlılık, halsizlik, dokunmaya karşı aşırı hassasiyet, baÅŸ aÄŸrısı, aÄŸrıya eÅŸlik eden yanma, aÄŸrıdan günler sonra baÅŸlayan kırmızı döküntüler ÅŸeklinde belirtiler görülür. Bunun yanında zona belirtisi etkilediÄŸi alan özelinde de semptomlara neden olur. Bu durumun tedavisinde ilk 72 saatte verilen antivirallerin etkisi önemlidir. Ancak kiÅŸinin yaşı büyükse nörolojik tedavi de gerekli olabilir. Temelinde dermatolojik bir hastalık olan zona dermatolojik tedavi ile sonlanabilir ancak bu durum strese baÄŸlı geliÅŸtiyse kiÅŸinin stres yönetimini öÄŸrenmesi gerekir. Aksi takdirde zona tedavi edilse bile tekrar edebilir.

Zona ile Karıştırılan Hastalıklar

SuçiçeÄŸiyle aynı virüsün sebep olduÄŸu bu enfeksiyon hastalığı, herhangi bir ÅŸikâyete neden olmadan yıllarca vücutta kalabilir. Stres ve diÄŸer nedenlerle vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda da tekrar aktifleÅŸir ve zona belirtilerine neden olur. Ancak hastalar genellikle aÄŸrı ÅŸikâyeti ile doktora baÅŸvurur. Bu aÄŸrılar apandisit, kalp krizi, mide ülseri ve böbreklerdeki sorunlara baÄŸlı aÄŸrılar ile karıştırabilir. Zona nedeniyle yaÅŸanan aÄŸrıların süresi ve ÅŸiddeti hastanın yaşı ve bağışıklığı ile yakından ilgilidir.

Zona Hastalığı Geçirenlerin Yorumları

Zona hastalığı geçirenlerin yorumları vücut direnci ve ruh halinin zona tedavisi sürecinde önemli olduÄŸundan yana. Bunun yanında bu hastalık sebebiyle oluÅŸan döküntüler vücudun herhangi bir bölgesinde olabilir. Yapılan yorumlara göre kimi hastada döküntüler daha çok böcek ısırığına benzer kabarcıklar ÅŸeklindedir. Peki zona hastalığı kendiliÄŸinden geçer mi? Bu hastalık genç hastalarda 2-3 hafta ve yaÅŸlı hastalarda da 6-8 haftada kendiliÄŸinden iyileÅŸme gösterir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.11.2022 00:00
1 Yorum

11 Aralık 2023 tarihinde
Metin gündüz

Eşim zona hastası ağrısı için ne ilaç tavsiye edersiniz

Büyük Anadolu Hastaneleri
12 Aralık 2023 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER