444 3 703

Zona Stresten mi Olur?

1 Yorum

 

Suçiçeği geçirmiş olan kişilerde ortaya çıkan zona, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve strese bağlı oluşabilir. Aşıya rağmen virüs vücuttan tam anlamıyla atılamaz ve bu hastalık yaşam boyunca uykuda kalır. İlerleyen yaş, enfeksiyonlar ve kronik hastalıklar sebebiyle zayıflayan bağışıklık sistemi hastalığın uyanmasına neden olur. Daha önce geçirilen suçiçeği virüsünün tekrar etmesiyle yaşanan bu viral enfeksiyon vücudun tek bir bölgesinde görülür. Her yaştan insanda oluşabilen bu durumun ilk şikayetlerinden biri de ağrıdır. Ağrının yaşanmasından bir süre sonra da baloncuk şeklinde su kabarcıkları da oluşur.

Zona Hastalığı Neden Olur?

“Zona nedir? Zona neden olur?” diye merak ediyorsanız daha önce geçirilen suçiçeği virüsünün tekrar etmesiyle yaşanan bu viral enfeksiyonun temel sebeplerinden birinin stres olduğunu bilmelisiniz. Çocukluk döneminde yaşanan bulaşıcı hastalıklardan biri olan suçiçeğinin ilerleyen yaşlarda yeniden yaşanması varicella zoster isimli virüsten kaynaklanır ve bunun adı da zonadır. Kişinin yaşamındaki sıkıntılı durumlar nedeniyle gelişen zona hastalığı, strese neden olan faktörlerle bağışıklık sisteminin düşmesi ile tetiklenir.

Zona Belirtileri

Zona belirtileri nörolojik tedaviyi de gerekli kılar. Zona hastalığı belirtileri vücudun belirli bir bölümünü etkilemesi durumunda yüksek ateş, kabuklu sıvı dolu kabarcıklar, kabarcıklarda kaşınma, ışığa duyarlılık, halsizlik, dokunmaya karşı aşırı hassasiyet, baş ağrısı, ağrıya eşlik eden yanma, ağrıdan günler sonra başlayan kırmızı döküntüler şeklinde belirtiler görülür. Bunun yanında zona belirtisi etkilediği alan özelinde de semptomlara neden olur. Bu durumun tedavisinde ilk 72 saatte verilen antivirallerin etkisi önemlidir. Ancak kişinin yaşı büyükse nörolojik tedavi de gerekli olabilir. Temelinde dermatolojik bir hastalık olan zona dermatolojik tedavi ile sonlanabilir ancak bu durum strese bağlı geliştiyse kişinin stres yönetimini öğrenmesi gerekir. Aksi takdirde zona tedavi edilse bile tekrar edebilir.

Zona ile Karıştırılan Hastalıklar

Suçiçeğiyle aynı virüsün sebep olduğu bu enfeksiyon hastalığı, herhangi bir şikâyete neden olmadan yıllarca vücutta kalabilir. Stres ve diğer nedenlerle vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda da tekrar aktifleşir ve zona belirtilerine neden olur. Ancak hastalar genellikle ağrı şikâyeti ile doktora başvurur. Bu ağrılar apandisit, kalp krizi, mide ülseri ve böbreklerdeki sorunlara bağlı ağrılar ile karıştırabilir. Zona nedeniyle yaşanan ağrıların süresi ve şiddeti hastanın yaşı ve bağışıklığı ile yakından ilgilidir.

Zona Hastalığı Geçirenlerin Yorumları

Zona hastalığı geçirenlerin yorumları vücut direnci ve ruh halinin zona tedavisi sürecinde önemli olduğundan yana. Bunun yanında bu hastalık sebebiyle oluşan döküntüler vücudun herhangi bir bölgesinde olabilir. Yapılan yorumlara göre kimi hastada döküntüler daha çok böcek ısırığına benzer kabarcıklar şeklindedir. Peki zona hastalığı kendiliğinden geçer mi? Bu hastalık genç hastalarda 2-3 hafta ve yaşlı hastalarda da 6-8 haftada kendiliğinden iyileşme gösterir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.11.2022 00:00
1 Yorum

11 Aralık 2023 tarihinde
Metin gündüz

Eşim zona hastası ağrısı için ne ilaç tavsiye edersiniz

Büyük Anadolu Hastaneleri
12 Aralık 2023 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER