Vücutta pek çok hastalığı teÅŸhis etmek adına tam kan tahlili yönteminden yardım alınır ve bu test hemogram olarak da adlandırılır. Toplamda 5 dakika süren bu test ile mevcut durum ve gelecekte yaÅŸanabilecek hastalıklar hakkında detaylı analiz yapılabilir. Peki, hemogram testi nedir?
“Tam kan hemogram nedir?” sorusuna tam kan sayımı; CBC, Diferansiyel ile CBC, Hemogram ve TKS isimleriyle de tanımlanan bir testtir. Bu test ile enfeksiyon, anemi ve birçok hastalık için tarama yapılabilir. Test kapsamında vücutta bulunan hücrelerin özellikleri, sayısı detaylı olarak analiz edilir. Vücutta bulunan hücrelerin özellikleri ve sayısı yalnızca demir eksikliÄŸi, B12 vitamini veya folat eksikliÄŸi gibi durumlarda deÄŸiÅŸir. Bu nedenle vücutta bulunan rahatsızlıkların ele alınması ve kiÅŸinin daha saÄŸlıklı bir yaÅŸam sürmesi için kanın kapsamlı bir ÅŸekilde incelenmesi önemlidir.
“Tam kan sayımı nedir? Nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testin kolunuzda ya da el üzerinde bulunan damardan ve yenidoÄŸan bebekler için de topuktan kan örneÄŸi alınarak özel bir tüpe aktarılması ÅŸeklinde yapıldığını bilmelisiniz. Tam kan hemogram testi için kan örneÄŸi alınırken kan alınacak kiÅŸi oturmalı ya da yatmalıdır. Kan alınacak bölgeye göre de iÅŸlem uygulanır.
“Tam kan sayımında hangi hastalıklar belli olur?” sorusu test hakkında merak edilenler arasındadır. Tam kan sayımı deÄŸerleri ile kiÅŸinin genel saÄŸlık durumu saptanır. KiÅŸi saÄŸlıklı ise ve hücre dağılımı normal sınırlardaysa doktor gerekli görmedikçe bu kiÅŸiler için tekrar tekrar kan sayımı testi uygulanmaz. Ancak kiÅŸide yorgunluk ve güç kaybı gibi durumlar tespit edildiyse doktor durumu tespit etmek amacıyla kan sayımı testi ister. Testin uygulanmasının ardından sonuç sayfasında bir dizi ölçüm bulunur. Bu ölçümler ÅŸöyle özetlenebilir: