444 3 703

Hemogram Nedir?

 

Vücutta pek çok hastalığı teşhis etmek adına tam kan tahlili yönteminden yardım alınır ve bu test hemogram olarak da adlandırılır. Toplamda 5 dakika süren bu test ile mevcut durum ve gelecekte yaşanabilecek hastalıklar hakkında detaylı analiz yapılabilir. Peki, hemogram testi nedir?

Tam Kan Sayımı Testi Nedir?

“Tam kan hemogram nedir?” sorusuna tam kan sayımı; CBC, Diferansiyel ile CBC, Hemogram ve TKS isimleriyle de tanımlanan bir testtir. Bu test ile enfeksiyon, anemi ve birçok hastalık için tarama yapılabilir. Test kapsamında vücutta bulunan hücrelerin özellikleri, sayısı detaylı olarak analiz edilir. Vücutta bulunan hücrelerin özellikleri ve sayısı yalnızca demir eksikliği, B12 vitamini veya folat eksikliği gibi durumlarda değişir. Bu nedenle vücutta bulunan rahatsızlıkların ele alınması ve kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için kanın kapsamlı bir şekilde incelenmesi önemlidir.

Tam Kan Sayımı Testi Nasıl Yapılır?

Tam kan sayımı nedir? Nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testin kolunuzda ya da el üzerinde bulunan damardan ve yenidoğan bebekler için de topuktan kan örneği alınarak özel bir tüpe aktarılması şeklinde yapıldığını bilmelisiniz. Tam kan hemogram testi için kan örneği alınırken kan alınacak kişi oturmalı ya da yatmalıdır. Kan alınacak bölgeye göre de işlem uygulanır.

Tam Kan Sayımı Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Tam kan sayımında hangi hastalıklar belli olur?” sorusu test hakkında merak edilenler arasındadır. Tam kan sayımı değerleri ile kişinin genel sağlık durumu saptanır. Kişi sağlıklı ise ve hücre dağılımı normal sınırlardaysa doktor gerekli görmedikçe bu kişiler için tekrar tekrar kan sayımı testi uygulanmaz. Ancak kişide yorgunluk ve güç kaybı gibi durumlar tespit edildiyse doktor durumu tespit etmek amacıyla kan sayımı testi ister. Testin uygulanmasının ardından sonuç sayfasında bir dizi ölçüm bulunur. Bu ölçümler şöyle özetlenebilir:

  • Beyaz kan hücresi (WBC / akyuvar): Kanda bulunan beyaz kan hücresinin ölçümüdür.
  • Hemoglobin: Kandaki oksijen taşıyan proteini ölçer.
  • Hematokrit: Tam kanın kırmızı kan hücrelerine oranını ölçümler.
  • Kırmızı kan hücresi (eritrosit / alyuvar): Kanda bulunan kırmızı kan hücresini ölçer.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER