444 3 703

Hızlı ve Kolay Bulaşan Bir Enfeksiyon: Norovirüs

Hayatının bir döneminde her yaÅŸtan insan norovirüse yakalanabilir. Ayrıca, norovirüs enfeksiyonuna duyarlı olup olmadığınızı da kısmen genleriniz belirler. Her yaÅŸtan insanın yaÅŸayabileceÄŸi bu enfeksiyon, çocukları daha fazla etkiler. Hızlı ve kolay bulaÅŸan norovirüs enfeksiyonu, sıcak ya da soÄŸuk ayırt etmeksizin her yüzeyde yaÅŸayabilir ve bazen haftalarca sürebilir. Tedavisi gerçekleÅŸtirilmediÄŸinde hayati tehlike yaratan enfeksiyonun dünya genelinde görülme sıklığı da giderek artmış durumda. Bulantı, kusma, karında aÄŸrı ve kramplar ile karakterize bir enfeksiyon olan norovirüs hakkında bilinmesi gerekenler:

Norovirüs Nedir?

Norovirüs nedir?” diye merak ediyorsanız norovirüsün kusma ve ishale neden olan ve bulaşıcılığı yüksek olan bir virüs olduÄŸunu bilmelisiniz. Kolay yayılım göstermesi nedeniyle her yaÅŸtan insanı etkiler. Kontamine yani virüs bulunan yiyecekler ve yüzeyler yolu ile yayılır.

Norovirüs Nasıl Geçer?

“Norovirüs nasıl geçer?” sorusuna da hasta olan kiÅŸi ile yakın temasın, virüsün bulunduÄŸu yüzeylere dokunup ardından ağız bölgesi ile temas etmenin, virüs bulunan yiyecek ve suları tüketmenin virüsün geçmesinde etkili olduÄŸu vurgulanmakta. Bu enfeksiyon toplu taşıma araçları, okul, oyun parkı ve bakım evi gibi kalabalık ortamlarda daha kolay bulaşır.

Norovirüsün Belirtileri Nelerdir?

Norovirüs belirtileri ile kiÅŸinin kendini halsiz ve yorgun hissetmesine neden olabilir. Bu belirtiler virüse maruz kaldıktan 12 ya da 48 saat sonra kendini gösterir. Belirtiler ise ÅŸöyledir:

  • Mide bulantısı
  • Yüksek ateÅŸ
  • Kusma
  • BaÅŸ aÄŸrısı
  • Karında kramp
  • Ä°shal
  • Eklem ve vücut aÄŸrıları

Norovirüs Nasıl TeÅŸhis Edilir?

Virüsün teÅŸhisi doktorun detaylı deÄŸerlendirmesi neticesinde kolaylıkla konulabilir. Norovirüs testi bulunmasa da virüsün varlığı dışkı örneÄŸinin test edilmesiyle de teÅŸhis edilebilir. Ancak doktorlar çoÄŸu zaman bu teste gerek duymaz.

Norovirüs Nasıl Tedavi Edilir?

Herhangi bir norovirüs tedavisi yok ancak yaÅŸanan semptomları azaltmak adına dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Bunlar:

  • KiÅŸi bol bol sıvı tüketmelidir.
  • Mümkün oldukça çok dinlenmelidir.
  • Sindirimi kolay yiyecekler tüketmelidir.

Bu hastalıkta antibiyotikler fayda göstermediÄŸinden doktorlar tarafından reçete edilmez. Doktor gerekli gördüÄŸünde bağırsak florasını yenilemek adına probiyotik desteÄŸi almanızı önerebilir.

Hangi YaÅŸ Grubunda Etkilidir?

Norovirüs her yaÅŸtan insanı etkileyebilir ancak en sık erken çocukluk döneminde görülür.

Norovirüs Enfeksiyonu Kuluçka Süresi ve Seyri

Norovirüs enfeksiyonu için kuluçka süresi 12 ile 48 arasıdır. Ä°lk evrede bulantı, kusma, aniden baÅŸlayan ve artan ishal, yüksek ateÅŸ, baÅŸ aÄŸrısı gibi semptomlar görülür ve bu semptomlar ilk 36 saat içerisinde azalır.

Bu enfeksiyonu yaÅŸayan çoÄŸu insan 2 ya da 3 gün kendisini daha iyi hissetmeye baÅŸlar. Ancak virüs yaÅŸanan ÅŸikayetlerin bitiminden 2 hafta sonraya dışkıda bulunabilir. Bunun yanında bu virüs genetik mutasyona uÄŸrayabildiÄŸinden, kiÅŸi yaÅŸamı boyunca bu hastalığa birden fazla kez yakalanabilir. Bu virüs, kusma ve dışkılama ile vücuttan atılır. Ancak norovirüsler nesne ve yüzeylerde günlerce kalabilir ve dezenfektanla bile yok edilmesi zordur.

Norovirüs Bulaşır mı?

Bu enfeksiyon, virüsü kapmış olan kiÅŸilerin kusmuklarında bulunur. Bunun yanında virüsün bulaÅŸtığı yiyecek ve içecekleri tüketerek, virüslü eÅŸyalara dokunarak ve elleri aÄŸza götürerek de hastalık kapılabilir. Bu salgına özellikle kirli sularda yetiÅŸen kabuklu deniz canlılarının tüketimi, donmuÅŸ gıdalar ve iyi yıkanmamış salatalar neden olur.

Norovirüs Enfeksiyonu Risk Faktörleri Nelerdir?

  • KiÅŸinin bağışıklık sisteminin düÅŸük olması
  • Enfeksiyon kapmış kiÅŸinin temas ettiÄŸi gıda ve yüzeylere dokunmak
  • Anaokuluna giden çocuklu aileler
  • Kalabalık ortamlar
  • Otel ve yolcu gemisi gibi yerlerde konaklamak
  • Enfeksiyonlu kiÅŸilerle yakın temasta olmak
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 10.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER