Hayatının bir döneminde her yaştan insan norovirüse yakalanabilir. Ayrıca, norovirüs enfeksiyonuna duyarlı olup olmadığınızı da kısmen genleriniz belirler. Her yaştan insanın yaşayabileceği bu enfeksiyon, çocukları daha fazla etkiler. Hızlı ve kolay bulaşan norovirüs enfeksiyonu, sıcak ya da soğuk ayırt etmeksizin her yüzeyde yaşayabilir ve bazen haftalarca sürebilir. Tedavisi gerçekleştirilmediğinde hayati tehlike yaratan enfeksiyonun dünya genelinde görülme sıklığı da giderek artmış durumda. Bulantı, kusma, karında ağrı ve kramplar ile karakterize bir enfeksiyon olan norovirüs hakkında bilinmesi gerekenler:
“Norovirüs nedir?” diye merak ediyorsanız norovirüsün kusma ve ishale neden olan ve bulaşıcılığı yüksek olan bir virüs olduğunu bilmelisiniz. Kolay yayılım göstermesi nedeniyle her yaştan insanı etkiler. Kontamine yani virüs bulunan yiyecekler ve yüzeyler yolu ile yayılır.
“Norovirüs nasıl geçer?” sorusuna da hasta olan kişi ile yakın temasın, virüsün bulunduğu yüzeylere dokunup ardından ağız bölgesi ile temas etmenin, virüs bulunan yiyecek ve suları tüketmenin virüsün geçmesinde etkili olduğu vurgulanmakta. Bu enfeksiyon toplu taşıma araçları, okul, oyun parkı ve bakım evi gibi kalabalık ortamlarda daha kolay bulaşır.
Norovirüs belirtileri ile kişinin kendini halsiz ve yorgun hissetmesine neden olabilir. Bu belirtiler virüse maruz kaldıktan 12 ya da 48 saat sonra kendini gösterir. Belirtiler ise şöyledir:
Virüsün teşhisi doktorun detaylı değerlendirmesi neticesinde kolaylıkla konulabilir. Norovirüs testi bulunmasa da virüsün varlığı dışkı örneğinin test edilmesiyle de teşhis edilebilir. Ancak doktorlar çoğu zaman bu teste gerek duymaz.
Herhangi bir norovirüs tedavisi yok ancak yaşanan semptomları azaltmak adına dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Bunlar:
Bu hastalıkta antibiyotikler fayda göstermediğinden doktorlar tarafından reçete edilmez. Doktor gerekli gördüğünde bağırsak florasını yenilemek adına probiyotik desteği almanızı önerebilir.
Norovirüs her yaştan insanı etkileyebilir ancak en sık erken çocukluk döneminde görülür.
Norovirüs enfeksiyonu için kuluçka süresi 12 ile 48 arasıdır. İlk evrede bulantı, kusma, aniden başlayan ve artan ishal, yüksek ateş, baş ağrısı gibi semptomlar görülür ve bu semptomlar ilk 36 saat içerisinde azalır.
Bu enfeksiyonu yaşayan çoğu insan 2 ya da 3 gün kendisini daha iyi hissetmeye başlar. Ancak virüs yaşanan şikayetlerin bitiminden 2 hafta sonraya dışkıda bulunabilir. Bunun yanında bu virüs genetik mutasyona uğrayabildiğinden, kişi yaşamı boyunca bu hastalığa birden fazla kez yakalanabilir. Bu virüs, kusma ve dışkılama ile vücuttan atılır. Ancak norovirüsler nesne ve yüzeylerde günlerce kalabilir ve dezenfektanla bile yok edilmesi zordur.
Bu enfeksiyon, virüsü kapmış olan kişilerin kusmuklarında bulunur. Bunun yanında virüsün bulaştığı yiyecek ve içecekleri tüketerek, virüslü eşyalara dokunarak ve elleri ağza götürerek de hastalık kapılabilir. Bu salgına özellikle kirli sularda yetişen kabuklu deniz canlılarının tüketimi, donmuş gıdalar ve iyi yıkanmamış salatalar neden olur.