444 3 703

13 Haziran Albinizm Farkındalık Günü: Albino Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

 

Albino olarak da adlandırılan albinizm cildi, saçları ve gözleri renklendiren bir pigment olan melanin üretimini etkileyen bir durumdur. Albinizmli hastaların vücutları tarafından üretilen melanin miktarı azalır ya da hiç olmaz. Bu nedenle cilt ve saç renkleri ve görüş kaliteleri farklıdır. Albinizmli insanlar genellikle beyaz veya çok açık sarı saçlara sahiptir ancak bazılarının saçları kahverengi ya da kızıl olabilir. Bu durum vücudun ürettiği melaninle yakından ilgilidir.

Albino (Albinizm) Nedir?

Konu hakkında sıklıkla sorulan “Albino nedir?” sorusu cildi, saçları ve gözleri renklendiren bir pigment olan melanin üretimini etkileyen bir hastalıktır şeklinde yanıtlanır. Cilt, saç ve göz renginden sorumlu olan bir pigment olan melanin albinizm olan kişilerde düşük orandadır. Albinizmli insanlar genellikle ailelerinin üyelerinden daha açık renkli tene ve saça sahiptir. Görme sorunları da yaygındır. Melanin normalde cildi UV radyasyonuna maruz kalmaktan kaynaklanan hasarlardan korur. Bu nedenle albinizmli kişiler güneşe karşı daha duyarlıdır. Ayrıca gençlik yıllarından itibaren cilt kanserine yakalanma riskleri de yüksektir.

Albino (Albinizm) Belirtileri Nelerdir?

Albino hastalığı cilt, saç ve gözlerde kendini belli eder. Albinizm belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Soluk saç, cilt ve gözler
  • Çarpık gözler (şaşılık)
  • Hızlı göz hareketleri
  • Görme sorunları
  • Işık duyarlılığı

 

Albino (Albinizm) Neden Olur?

Albinizm nedir?” sorusu kadar albinizm neden kaynaklandığı da merak konusudur. Bu hastalık genlerdeki bir kusurdan kaynaklı olarak vücudun melanin üretmemesi sonucunda gelişir. Vücut, saç, cilt, gözler ve kıllara renk veren melanin, genetik olarak miras kalır ve doğuştan gelir. Bu rahatsızlığın yaşanmasında dış etkenlerin herhangi bir etkisi bulunmaz.

Albino (Albinizm) Türleri

Albino insanlar bu durumu farklı şekillerde yaşayabilir. Albinizm türleri şöyledir:

Okülokutanöz Albinizm (OCA): En sık görülen alpinizmdir. Bu albino türü, 7 genden birinde mutasyon bulunması sonucunda görülür. Bu mutasyon hastalarda farklı miktarda melanin sentezlemesi oluşturur ve bu nedenle hastalarda görülen bulgular farklılık gösterir.

Oküler Albinizm: Etkiler gözle sınırlı olan alpinizmdir ve çok nadir rastlanır.

Albino (Albinizm) İnsanların Özellikleri

Albinizm belirtileri, kişinin farklı görünmesine sebebiyet verir. Ancak hastaların saç ve cilt rengi vücutlarının ürettiği melanin miktarı ile bağlantılıdır. Hastalar genellikle çok açık sarı ya da beyaz olsa da bazı hastaların saç rengi zencefil ya da kahverengi olabilir. Bunun yanında bu hastalar güneşte kolaylıkla yanar ancak bronzlaşmaz. Bu hastaların göz renkleri de soluk mavi, kahverengi ya da gridir. Hastaların kirpik ve kaşları da soluk renktedir. Hastalardaki melanin miktarının az olması görme problemlerine neden olabilir.

Albino Hayvanlar

Albinizm insanların yanı sıra kurbağaları, kuşları, sürüngenleri ve balıkları da etkileyen bir hastalıktır. Ancak melanini üreten bazı özelliklerin hayvanların kürklerinde pigment üretimini desteklediğinden albino hayvan türlerinin hepsi beyaz renk değildir. Buna karşın beyaz renk olan tüm hayvanlar da albino değildir. Albino hayvanlar, göz renklerinden anlaşılabilir. Melanin hayvanlarda göz ve görüş yeteneğinin gelişmesinde etkilidir. Albino olan hayvanların gözleri açık mavi ya da pembedir.

Albino (Albinizm) Nasıl Teşhis Edilir?

“Albino hastalığı nedir? Nasıl teşhis edilir?” diye merak ediyorsanız bu hastalığın genellikle bebek doğduğu anda anlaşıldığını bilmelisiniz. Bu bebeğin gözleri, cildi ve saçı eksik pigment belirtileri bakımından incelenir. Bu inceleme için test yönteminden faydalanılır. Bu yöntem sayesinde hastalığa neden olan kusurlu gen bulunur. Teşhis aşaması tamamlandığında bebeğin albino nedeniyle görme problemini yaşayıp yaşamadığını belirlemek adına bebek göz uzmanına sevk edilebilir.

Albino (Albinizm) Tedavisi Nasıldır?

“Albino ne demek? Tedavisi var mı?” diye merak ediyorsanız bu hastalığın tedavisi olmadığını bilmelisiniz. Bu hastalar için uygulanan tedavi süreci rutin göz kontrollerini ve cildin kanser lezyonları bakımından taranmasını içerir. BU tedavi sürecinde genetik bölümü, oftalmoloji (göz hastalıkları) ve dermatolojinin birlikte çalışması önemlidir. Bu hastalar göz kontrollerine rutin olarak gitmeli ve verilen gözlük ya da lensi mutlaka kullanmalıdır. Dermatoloji kontrolleri de önemlidir. Bu hastaların erken yaşlardan itibaren güneş kremi kullanma alışkanlığını kazanması da gerekir. Bunun yanında hastalar güneşten uzak durmalı, gözleri korumalı, koruyucu kıyafetler tercih etmelidir.

Albino (Albinizm) Derneği

Albinizm derneği, bu hastalığın neden olduğu farklı dış görünüm nedeniyle hastaların ayrımcılığa maruz kalması karşısında kurulmuştur. Albino olan hastalar özellikle çocukluk döneminde maruz kaldığı dışlanma nedeniyle psikolojik olarak etkilenebilir. Bunun sonucunda da çocukta özgüven eksikliği ve asosyallik görülebilir. Bu durumun tersine çevirmek adına albinizmli çocuğu olanlar ve albinizmli yetişkinler tarafından 2012’de ve Türkiye’de kurulan albinizm derneği, albinizm hakkında düzenli çalışmalar yaparak durumla ilgili farkındalık yaratır. Dernek ayrıca hastalıkla ilgili araştırmaları ve gelişmeleri takip ederek albinizm tedavisi çalışmalarının Türkiye’ye gelmesini sağlar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 13.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER