444 3 703

Ayrıntılı Ultrason Nedir? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

 

Teknoloji alanındaki geliÅŸmeler görüntüleme yöntemlerine de katkı saÄŸlamakta. Bu katkılardan biri olan detaylı ultrason ile hem gebelik yakından takip edilebilir. Peki, ayrıntılı ultrason nedir? Gebelikte ayrıntılı ultrason ne zaman yapılır?

Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason Nedir?

“Detaylı ultrason nedir?” diye merak ediyorsanız henüz anne karnında olan bebeÄŸin beyin, yüz, göz, dudak, burun, kalp, kol, el, boyun baÅŸta olmak üzere tüm organlarının geliÅŸimsel olarak yakından takip edilmesini saÄŸlayan bir görüntüleme yöntemi olduÄŸunu bilmelisiniz.

Ayrıntılı Ultrason Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Konu hakkında merak edilen sorulardan biri de “Detaylı ultrason ne zaman yapılır? Hangi hastalıklar için kullanılır?” sorularıdır. Bu görüntüleme yöntemi, anne karnındaki bebekte herhangi bir anomali tespit edilmesinde, bebeÄŸin geliÅŸimsel olarak incelenmesinde, gebeliÄŸin rutin bir ÅŸekilde takip edilmesinde ve risk içeren gebeliklerde kullanılır. GeliÅŸmiÅŸ görüntüleme yöntemleri sayesinde bebeÄŸin anne karnında geçirdiÄŸi her aÅŸama yakın takip edilebilir. Ancak detaylı ultrason ile bebeÄŸin tüm organları tüm detaylarıyla incelenir. Bu yakından inceleme ve takip sayesinde de bebekte meydana gelebilecek yapısal ve doÄŸumsal anomaliler erkenden tespit edilebilir ve gerekli müdahale gerçekleÅŸtirilebilir.

Ayrıntılı Ultrason Nasıl Uygulanır?

“Ayrıntılı ultrason nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Uzanan hamile kadının karnına ilk etapta su bazlı bir jel sürülür. Bu aÅŸamada yetkili olan perinatoloji uzmanı, ultrasonun probunu görüntüleme yapmak istediÄŸi bölge üzerinde gezdirir ve böylelikle anne karnındaki bebeÄŸin geliÅŸimi gözlemlenir.

Ayrıntılı Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

“Ayrıntılı ultrason ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu görüntüleme yönteminin ilk 6. – 11. hafta arasında yapıldığını bilmelisiniz. Bu aÅŸamada yapılan görüntüleme ile hamileliÄŸin haftası, gebeliÄŸin tekil mi yoksa çoÄŸul mu olduÄŸu, iç gebelik ihtimali, fetüsün ölçümleri ile gebelik haftasına uygun olup olmadığı, fetüsün yüz detayları, plasentanın yerleÅŸimi ve su miktarı, fetüsün beyin, mesane, kalp, omurga, ense kalınlığı, karın duvarı ve böbrekleri gibi yapıları ve son olarak da annenin genital sisteminin hamileliÄŸe uygunluÄŸu deÄŸerlendirilir. Ä°kinci ayrıntılı ultrason ise hamileliÄŸin 18. Ve 23. haftalarında yapılır.

Erken Gebelik Ultrasonu Nedir?

Erken dönem ayrıntılı ultrason hamileliÄŸin 6. haftasından 11. haftasına kadar olan süreçte uygulanır. Bu görüntüleme ile gebeliÄŸin gerçek haftası ve bebeÄŸin geliÅŸimi takip edilir. Görüntüleme özellikle gebeliÄŸinin haftasından emin olmayan, daha önce dış gebelik yaÅŸamış olan, düÅŸük yapmış, kanama ya da pelvik kası aÄŸrısı olan kiÅŸiler için yarar saÄŸlar.

Üçüncü Düzey Ultrason Ne Demektir?

“Ayrıntılı ultrason nedir?” sorusu kadar üçüncü düzey ultrason da merak konusu. Bu ultrason hamileliÄŸin 18 ve 23. haftalarında uygulanabilir. Bu görüntüleme ile bebeÄŸin tüm vücudu anatomik açıdan gözlemlenir. Buna ek olarak bebeÄŸin plasentasının yapısı, konumu, su miktarı ve fetal büyüme de detaylı olarak analiz edilir.

Ayrıntılı Ultrason Fiyatları

Ayrıntılı ultrason fiyatları hastaneye göre farklılık gösterir. Özel hastanelerde ayrıntılı ultrason fiyatları da hastanenin konumu, hastane fiyatlandırma politikası ve doktor uzmanlığı doÄŸrultusunda seçenekler sunar. Detaylı ultrason fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız hastane ve doktor seçimini yapmalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER