444 3 703

Ayrıntılı Ultrason Nedir? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

 

Teknoloji alanındaki gelişmeler görüntüleme yöntemlerine de katkı sağlamakta. Bu katkılardan biri olan detaylı ultrason ile hem gebelik yakından takip edilebilir. Peki, ayrıntılı ultrason nedir? Gebelikte ayrıntılı ultrason ne zaman yapılır?

Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason Nedir?

“Detaylı ultrason nedir?” diye merak ediyorsanız henüz anne karnında olan bebeğin beyin, yüz, göz, dudak, burun, kalp, kol, el, boyun başta olmak üzere tüm organlarının gelişimsel olarak yakından takip edilmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemi olduğunu bilmelisiniz.

Ayrıntılı Ultrason Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Konu hakkında merak edilen sorulardan biri de “Detaylı ultrason ne zaman yapılır? Hangi hastalıklar için kullanılır?” sorularıdır. Bu görüntüleme yöntemi, anne karnındaki bebekte herhangi bir anomali tespit edilmesinde, bebeğin gelişimsel olarak incelenmesinde, gebeliğin rutin bir şekilde takip edilmesinde ve risk içeren gebeliklerde kullanılır. Gelişmiş görüntüleme yöntemleri sayesinde bebeğin anne karnında geçirdiği her aşama yakın takip edilebilir. Ancak detaylı ultrason ile bebeğin tüm organları tüm detaylarıyla incelenir. Bu yakından inceleme ve takip sayesinde de bebekte meydana gelebilecek yapısal ve doğumsal anomaliler erkenden tespit edilebilir ve gerekli müdahale gerçekleştirilebilir.

Ayrıntılı Ultrason Nasıl Uygulanır?

“Ayrıntılı ultrason nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Uzanan hamile kadının karnına ilk etapta su bazlı bir jel sürülür. Bu aşamada yetkili olan perinatoloji uzmanı, ultrasonun probunu görüntüleme yapmak istediği bölge üzerinde gezdirir ve böylelikle anne karnındaki bebeğin gelişimi gözlemlenir.

Ayrıntılı Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

“Ayrıntılı ultrason ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu görüntüleme yönteminin ilk 6. – 11. hafta arasında yapıldığını bilmelisiniz. Bu aşamada yapılan görüntüleme ile hamileliğin haftası, gebeliğin tekil mi yoksa çoğul mu olduğu, iç gebelik ihtimali, fetüsün ölçümleri ile gebelik haftasına uygun olup olmadığı, fetüsün yüz detayları, plasentanın yerleşimi ve su miktarı, fetüsün beyin, mesane, kalp, omurga, ense kalınlığı, karın duvarı ve böbrekleri gibi yapıları ve son olarak da annenin genital sisteminin hamileliğe uygunluğu değerlendirilir. İkinci ayrıntılı ultrason ise hamileliğin 18. Ve 23. haftalarında yapılır.

Erken Gebelik Ultrasonu Nedir?

Erken dönem ayrıntılı ultrason hamileliğin 6. haftasından 11. haftasına kadar olan süreçte uygulanır. Bu görüntüleme ile gebeliğin gerçek haftası ve bebeğin gelişimi takip edilir. Görüntüleme özellikle gebeliğinin haftasından emin olmayan, daha önce dış gebelik yaşamış olan, düşük yapmış, kanama ya da pelvik kası ağrısı olan kişiler için yarar sağlar.

Üçüncü Düzey Ultrason Ne Demektir?

“Ayrıntılı ultrason nedir?” sorusu kadar üçüncü düzey ultrason da merak konusu. Bu ultrason hamileliğin 18 ve 23. haftalarında uygulanabilir. Bu görüntüleme ile bebeğin tüm vücudu anatomik açıdan gözlemlenir. Buna ek olarak bebeğin plasentasının yapısı, konumu, su miktarı ve fetal büyüme de detaylı olarak analiz edilir.

Ayrıntılı Ultrason Fiyatları

Ayrıntılı ultrason fiyatları hastaneye göre farklılık gösterir. Özel hastanelerde ayrıntılı ultrason fiyatları da hastanenin konumu, hastane fiyatlandırma politikası ve doktor uzmanlığı doğrultusunda seçenekler sunar. Detaylı ultrason fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız hastane ve doktor seçimini yapmalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER