B12, insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir ve eksik olması durumunda obeziteden nörolojik sorunlara, gelişme geriliğinden anemiye kadar pek çok hastalığa sebebiyet verebilir. Bu vitaminin eksikliği B12 kan tahlili ile ölçülür.
B12 kan testi, vücudun genel B12 vitamini depolarını ölçmek için kan veya idrardaki B12 vitamini miktarını kontrol eden bir testtir. B12 vitamini sinir sisteminin tam işlevinde çalışması, DNA sistemi ve kan hücrelerinin üretimi başta olmak üzere vücudun çeşitli süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. Bu vitamin değer aralığı normalin üzerinde ya da altında olan kişilerin acil tedaviye ihtiyacı bulunur. Çünkü düşük B12 seviyeleri çeşitli nörolojik semptomlara, kilo kaybına, kabızlık ve yorgunluğa neden olur. Bu vitamin değerinin yüksek olması ise diyabet, karaciğer hastalığı ve başka durumların habercisidir.
B12 vitamini, ısıya karşı duyarlıdır ve suda çözünür. Vücut tarafından üretilmeyen bu vitamini içeren besinlerin pişirme süresine dikkat edilmesi ve çok bekletilmemesi önemlidir. Aksi durumda pişirme süresi uzadığında ve yüksek sıcaklık uygulandığında besindeki vitamin kaybı yüksek olur. B12 vitaminin başlıca görevleri bağışıklık sistemini güçlendirme, sinir sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlama, kan hücrelerini yapma, sinir tahribatını önleme, vücuttaki hücrelerin oluşumunu ve yenilenmesini sağlama şeklinde sıralanabilir.
B12 diğer adı kabolmindir. B12 vitaminin DNA sentezi, beyin ve sinir gelişimi, kan hücrelerinin yapımı gibi temel olaylar için gereklidir.
“B12 testi nedir? Hangi hastalıkları teşhis eder?” sorusu merak edilenler arasındadır. Kişideki kansızlık ya da anemi nedenini öğrenmek, nörolojik hastalıkların bazılarının B12 vitamini eksikliğinden kaynaklı olup olmadığını belirlemek, B12 tedavisini takip edin düzenlemek ve beslenme programını belirlemek için bu test kullanılır.
B12 tahlil ismi kabolmindir ve hastanın kanından alınan örnek ile uygulanır. “B12 testi aç karnına mı yapılır?” Hastanın testten önce 6 ya da 8 saat boyunca aç kalmış olması önemlidir. Hastanın kolunda bulunan damardan kan alınır ve tüpe doldurularak laboratuvara gönderilir.
B12 testi hem sağlık ocağı hem de özel ve devlet hastanelerinde yaptırılabilir.
Yaşa göre B12 değerleri diyetle günlük alınması gereken miktar bazında şöyledir:
B12 testi fiyatı rutin olarak yapılan kontrollerde ücretsizdir. Ancak bu test, bazı sağlık kuruluşlarında ücretli olarak yapılabilir.
B12 vitamini yüksekliği nedir?
“B12 tahlili nedir?” sorusu kadar B12 vitamini yüksekliğinin neyi ifade ettiği de merak konusudur. Bu vitaminin fazlalığının insan sağlığı için herhangi bir olumsuz etkisi bulunmaz. Bilimsel çalışmalar B12 fazlalığının vücuttan idrar yolu ile atıldığını göstermekte. Bu vitaminin değerinin 800 pg/mL ve üzeri olması B12 vitamini yüksekliği olarak tanımlanır.
B12 düşüklüğü nedir?
B12 eksikliği testi sonucu 200 pg/mL ve altında ise B12 vitamini düşüklüğü söz konusudur. Vücut bu vitamini yeterli miktarda almadığında çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. “B12 eksikliği kan tahlilinde çıkar mı? Eksiklik kendini nasıl belli eder?” diye merak ediyorsanız kan tahlilinde tespit edilebilen eksikliğin belirtileri el kol ve bacaklarda uyuşukluk hissinin yaşanması, kansızlık, ishal, ciltte sararma, sinir sistemi bozulmaları, yürümede güçlük çekme, dilde şişme, çarpıntı, zihinsel yorgunluk yaşama, kulak çınlaması, bebek ve çocuklarda gelişim geriliği ve ağrı şeklinde görülür. B12 eksikliği psikolojik belirtileri de unutkanlık, depresyon şeklinde belli olur.
B12 değeri kaç olmalıdır?
“B12 kaç olursa tehlikeli? Normal değer kaç olmalıdır?” diyorsanız B12 vitamini miktarının testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması gerektiğini bilmelisiniz.
B12 testi ne kadar sürede sonuçlanır?
B12 vitaminini ölçen testi sonucu 4 saat içinde çıkar.
B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?
B12 eksikliği yaşayan kişiler için gerekli olan kaynaklar şöyledir: