444 3 703

B12 Vitamini Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

B12, insan saÄŸlığı için önemli bir yere sahiptir ve eksik olması durumunda obeziteden nörolojik sorunlara, geliÅŸme geriliÄŸinden anemiye kadar pek çok hastalığa sebebiyet verebilir. Bu vitaminin eksikliÄŸi B12 kan tahlili ile ölçülür.

B12 Vitamini Testi Nedir?

B12 kan testi, vücudun genel B12 vitamini depolarını ölçmek için kan veya idrardaki B12 vitamini miktarını kontrol eden bir testtir. B12 vitamini sinir sisteminin tam iÅŸlevinde çalışması, DNA sistemi ve kan hücrelerinin üretimi baÅŸta olmak üzere vücudun çeÅŸitli süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. Bu vitamin deÄŸer aralığı normalin üzerinde ya da altında olan kiÅŸilerin acil tedaviye ihtiyacı bulunur. Çünkü düÅŸük B12 seviyeleri çeÅŸitli nörolojik semptomlara, kilo kaybına, kabızlık ve yorgunluÄŸa neden olur. Bu vitamin deÄŸerinin yüksek olması ise diyabet, karaciÄŸer hastalığı ve baÅŸka durumların habercisidir.

B12 vitamini, ısıya karşı duyarlıdır ve suda çözünür. Vücut tarafından üretilmeyen bu vitamini içeren besinlerin piÅŸirme süresine dikkat edilmesi ve çok bekletilmemesi önemlidir. Aksi durumda piÅŸirme süresi uzadığında ve yüksek sıcaklık uygulandığında besindeki vitamin kaybı yüksek olur. B12 vitaminin baÅŸlıca görevleri bağışıklık sistemini güçlendirme, sinir sisteminin doÄŸru bir ÅŸekilde çalışmasını saÄŸlama, kan hücrelerini yapma, sinir tahribatını önleme, vücuttaki hücrelerin oluÅŸumunu ve yenilenmesini saÄŸlama ÅŸeklinde sıralanabilir.

B12 Vitamini Kan Tahlilinde Ne Diye Geçer?

B12 diÄŸer adı kabolmindir. B12 vitaminin DNA sentezi, beyin ve sinir geliÅŸimi, kan hücrelerinin yapımı gibi temel olaylar için gereklidir.

B12 Testi Hangi Hastalıkların TeÅŸhisi Ä°çin Yapılır?

“B12 testi nedir? Hangi hastalıkları teÅŸhis eder?” sorusu merak edilenler arasındadır. KiÅŸideki kansızlık ya da anemi nedenini öÄŸrenmek, nörolojik hastalıkların bazılarının B12 vitamini eksikliÄŸinden kaynaklı olup olmadığını belirlemek, B12 tedavisini takip edin düzenlemek ve beslenme programını belirlemek için bu test kullanılır.

B12 Testi Nasıl Yapılır?

B12 tahlil ismi kabolmindir ve hastanın kanından alınan örnek ile uygulanır. “B12 testi aç karnına mı yapılır?” Hastanın testten önce 6 ya da 8 saat boyunca aç kalmış olması önemlidir. Hastanın kolunda bulunan damardan kan alınır ve tüpe doldurularak laboratuvara gönderilir.

B12 Testi Sağlık Ocağında Yapılır mı?

B12 testi hem saÄŸlık ocağı hem de özel ve devlet hastanelerinde yaptırılabilir.

YaÅŸa Göre B12 Vitamini DeÄŸerleri Nedir?

YaÅŸa göre B12 deÄŸerleri diyetle günlük alınması gereken miktar bazında ÅŸöyledir:

  • 0-1 yaÅŸ bebeklerde 0,5 mcg
  • 1-13 yaÅŸ arası çocuklarda 1-2 mcg
  • 14 yaşından büyük kiÅŸiler için 2,4 mcg
  • Hamilelerde 2,6 mcg
  • Emziren kadınlarda 2,8 mcg

B12 Vitamini Testi Fiyatı

B12 testi fiyatı rutin olarak yapılan kontrollerde ücretsizdir. Ancak bu test, bazı saÄŸlık kuruluÅŸlarında ücretli olarak yapılabilir.

“B12 tahlili nedir?” sorusu kadar B12 vitamini yüksekliÄŸinin neyi ifade ettiÄŸi de merak konusudur. Bu vitaminin fazlalığının insan saÄŸlığı için herhangi bir olumsuz etkisi bulunmaz. Bilimsel çalışmalar B12 fazlalığının vücuttan idrar yolu ile atıldığını göstermekte. Bu vitaminin deÄŸerinin 800 pg/mL ve üzeri olması B12 vitamini yüksekliÄŸi olarak tanımlanır.

B12 eksikliÄŸi testi sonucu 200 pg/mL ve altında ise B12 vitamini düÅŸüklüÄŸü söz konusudur. Vücut bu vitamini yeterli miktarda almadığında çeÅŸitli sorunlar ortaya çıkabilir. “B12 eksikliÄŸi kan tahlilinde çıkar mı? Eksiklik kendini nasıl belli eder?” diye merak ediyorsanız kan tahlilinde tespit edilebilen eksikliÄŸin belirtileri el kol ve bacaklarda uyuÅŸukluk hissinin yaÅŸanması, kansızlık, ishal, ciltte sararma, sinir sistemi bozulmaları, yürümede güçlük çekme, dilde ÅŸiÅŸme, çarpıntı, zihinsel yorgunluk yaÅŸama, kulak çınlaması, bebek ve çocuklarda geliÅŸim geriliÄŸi ve aÄŸrı ÅŸeklinde görülür. B12 eksikliÄŸi psikolojik belirtileri de unutkanlık, depresyon ÅŸeklinde belli olur.

“B12 kaç olursa tehlikeli? Normal deÄŸer kaç olmalıdır?” diyorsanız B12 vitamini miktarının testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması gerektiÄŸini bilmelisiniz.

B12 vitaminini ölçen testi sonucu 4 saat içinde çıkar.

B12 eksikliÄŸi yaÅŸayan kiÅŸiler için gerekli olan kaynaklar ÅŸöyledir:

  • Balık
  • Böbrek sakatatı
  • ÇeÅŸitli deniz ürünleri
  • KaraciÄŸer sakatatı
  • Kırmızı et
  • Peynir
  • Süt
  • Tavuk
  • YoÄŸurt
  • Yumurta
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER