444 3 703

CRP (C-Reaktif Protein) Testi Nedir?

 

CRP testi nedir?” diye merak ediyorsanız CRP testinin kandaki iltihap değerini ölçtüğünü bilmelisiniz. Vücudun iltihap oranı çeşitli nedenlere bağlı olarak yükselebilir. Enfeksiyonlar, kalp rahatsızlıkları, kanser ve bağışıklık sistemi hastalıkları bu nedenlere örnek olarak verilebilir. CRP, karaciğer tarafından üretilen ve vücutta iltihap olduğunu gösteren bir proteindir ve C Reaktif Protein olarak tanımlanır. Belli bir hastalığı işaret etmeyen CRP, birçok nedenden kaynaklı olarak artabilir. Sağlıklı bir insanın kanındaki CRP değeri 0 ile 5 mg/l’dir. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan ateşli hastalıklarda bu değer 1000 kata kadar artış gösterebilir.

CRP Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

CRP testini gerekli kılan CRP yüksekliği birçok nedene bağlı olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar başta olmak üzere kırıklar, kanama, kanser, ağır yaralanmalar, kalp hastalıkları ve otoimmün hastalıklar bu nedenlerdir. Bu nedenlerden ötürü yapılan test aşağıdaki durumların tanısında kullanılır:

  • Bakteri, mantar ve virüslerin neden olduğu kronik enfeksiyonlar, üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları
  • Vaskülit ve romatoid artrit gibi romatizmal rahatsızlıklar
  • İnflamatuvar bağırsak hastalıkları
  • Kalp hastalıkları
  • Obezite
  • Kanser

CRP Testi Nasıl Yapılır?

“CRP tahlili nedir? Nasıl yapılır?” sorusu da konu hakkında merak edilenlerin başında gelir. Bu kan testi, vücudun herhangi bir toplardamarından alınan numune ile yapılır. Günün her saatinde ve açıklık tokluk fark etmeksizin yapılan bu test için özel bir hazırlık gerekmez. Ancak bazı ilaçlar CRP seviyelerinde değişime neden olabilir. Bu nedenle kullanılan ilaçlar mutlaka test öncesinde doktora bildirilmelidir.

CRP Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

CRP testi ile tespit edilen CRP yüksekliği durumunda bunun altında yatan nedenler ya da rahatsızlıklar detaylı bir şekilde araştırılır. Bu araştırmalar ile nedene ve hastalığa yönelik uygulanan tedavi ile CRP yüksekliğinde düşüş olur.

CRP Yüksekliği Nedir?

“Kan tahlili CRP nedir?” sorusu kadar bu değerin yüksekliğinin neyi ifade ettiği de merak konusudur. Karaciğer tarafından üretilen CRP, vücuttaki inflamasyonun durumu hakkında bilgi sunar. Vücuttaki inflamasyonun yüksek olması, enfeksiyon hastalıklarının bir işaretidir.

CRP Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

“Kan tahlilinde CRP nedir?” sorusu kadar bu değeri yükselten nedenler de merak edilir. CRP yüksekliği belirtileri şöyledir:

  • Artmış kalp hızı
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Bulantı ya da kusma
  • Halsizlik
  • Hızlı nefes alıp verme
  • İştahsızlık
  • Titreme
  • Uyku problemleri
  • Vücudun belirli bölgelerinde ağrı, kızarıklık ve şişlik

Normal CRP Referans Aralığı Ne Olmalıdır?

“CRP ne kadar olmalı?” diye merak ediyorsanız bu değerin sağlıklı kişilerde 5.0 mg/L ve altı olduğunu bilmelisiniz.

CRP Yüksekliği ve Kalp Krizi Riski İlişkisi

“Kan tahlili CRP yüksekliği nedir?” sorusu kadar bu yüksekliğin kalp krizi ile ilişkisi de merak edilir. CRP “değeri yüksek olursa ne olur?” sorusu bu bakımdan şöyle yanıtlanabilir: İnflamasyonun artması ile birlikte atardamarların iç yüzünde yağ birikintisi oluşur ve kan akımını engeller. Bunun bir sonucu olarak da kalbe kan akışının azalması ile göğüs ağrısı yaşanır.

Gebelikte CRP Yüksekliği Anne ve Bebek Sağlığını Etkiler mi?

“CRP Nedir?” sorusu gebelik süreci için de önemlidir. Bu nedenle “CRP yüksekliği belirtileri nelerdir?” sorusu kadar gebelikte CRP yüksekliğinin hem anne hem de bebek sağlığına etkisi de merak edilir. Gebelik vücutta birçok değişimin yaşanmasına neden olur ve bu süreçte anne adayının C-Reaktif Protein değerleri de artış gösterebilir. Gebelikte bu değerin artması normal kabul edilse de tanı konulması gereken tehlikelere de işaret edebilir. Bu nedenle C-Reaktif Protein, gebelikte dikkate alınması gereken bir parametredir.

Yüksek CRP Değerleri Nasıl Kontrol Altına Alınır?

“CRP yüksekliği kaç olursa tehlikeli? Nasıl kontrol altına alınır?” diye merak ediyorsanız yüksekliğe neden olan durumların tespit edilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması ile sürecin kontrol altına alınabileceğini bilmelisiniz. “Kan tahlilinde CRP yüksekliği nedir?” sorusunu detaylı araştıran ve ardından tespit edilen duruma uygun tedaviyi uygulayan bir sürecin sonunda bu değerin düştüğünü görebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 28.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 28.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER