444 3 703

Kıl Dönmesi Nedir? Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıldır?

Bilgi Talep Formu

 

Daha çok genç yaştaki kişilerde ortaya çıktığı görülen, kanamalı, akıntılı ile kötü kokuya sebebiyet veren kıl dönmesi erken tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Özellikle genç yaştaki kadın ve erkeklerde görülen bu durum kuyruk sokumunda kendini belli eden bir cilt hastalığıdır aslında. Peki, kıl dönmesi nedir? Tedavisi nasıldır?

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?

“Pilonidal sinüs nedir?” sorusu tıp literatüründe “pilonidal sinüs” olarak geçen kıl dönmesi, cilt ve saç döküntülerinin cilt altında oluşturduğu bir ceptir. Yani sırt ya da enseden dökülen kıllar, kuyruk sokumunda toplanır ve kılın yapısal özellikleri nedeniyle cilt altına girebilir. Neyse ki gerekli hijyen koşulları sağlandığında ve fazla tüyler düzenli olarak alındığında bu durum önlenebilir. Fakat durum yaşandığında yapılabilecek tek şey bir genel cerrahi uzmanından yardım almak olmalıdır.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

“Kıl dönmesi nerede olur?” konu hakkında merak edilen soruların başında gelir. Genellikle kalça bölgesi ve kuyruk sokumu kıl dönmesi bölgeleridir. Bunun yanında nadir de olsa koltuk altı, kasık, yüz ve parmak arası gibi vücudun alt bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Buna ek olarak kimi kişilerde göbek bölgesinde de oluşum gösterebilir.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Kimlerde Görülür?

“Kıl dönmesi nasıl anlaşılır? Kimlerde görülür?” diye merak ediyorsanız bu durumun dünya genelinde 15 ile 40 yaş arasında ve genel olarak da erkeklerde görüldüğünü bilmelisiniz. Bu durumun en büyük tetikleyicisi de hareketsiz yaşamdır. Bu nedenle genelde oturarak çalışan ve bilgisayarda çok fazla vakit geçiren kişilerde görülür.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Neden Olur?

“Kıl dönmesi nasıl oluşur?” diye merak ediyorsanız uzmanların pilonidal sinüs oluşumu için 2 farklı teoriye sahip olduğunu bilmelisiniz. Bu teoriler:

  • Vücuttan dökülen tüy ve kılların terleme ile derideki gözenek ve deliklerden cilt altında birikmesi. Bu teoriye göre deri altına giren kılların biriktiği bölge zarla çevriliyor ve bu bölgede kistik bir yapı oluşum gösteriyor. Vücudun kıllara reaksiyon vermesi ile de sıvı açığa çıkarak dışarı doğru kötü kokulu bir akıntı yapıyor.
  • Dönmenin yaşandığı bölgede doğuştan kök hücrelerin var olması nedeniyle hormonal etkilerle aktifleşmesi

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Belirtileri Nelerdir?

Sinsi bir şekilde ilerleyen kıl dönmesi, başlangıçta rahatsızlık vermez ancak ilerlediği durumlarda belirli sinyallerle kendini belli eder. Kıl dönmesi belirtileri:

  • Akıntı
  • Akıntının iltihaplanma ile yeşil bir renk alması
  • Akıntının kötü kokmaya başlaması
  • Makat bölgesinde ağrı, şişlik, kaşıntı ve kızarıklık olması

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

“Kıl dönmesi neden olur? Risk faktörleri nelerdir?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında. Kıl dönmesi ameliyatı olmaya kadar ciddi sorunlara neden olan risk faktörleri:

  • Aşırı terleme
  • Vücudun aşırı derecede tüylü olması
  • Kılların jilet yöntemi ile temizlenmesi
  • Kıl köklerinin iltihaplanmaya yatkın olması
  • Obezite
  • Yetersiz kişisel hijyen

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat gerektirmeyen çeşitli kıl dönmesi tedavi yöntemleri bulunur. Ancak bu yöntemlerin başarılı olmadığı durumlarda da pilonidal sinüs ameliyatı uygulanır. Uzun süredir bekleyen kıl dönmesi tedavisi, teşhis sonrası süreci zorlaştırır. Kıl dönmesi yaşayan kişilere ne kadar erken müdahale edilirse o kadar erken iyileşme süreci olmaktadır. Kıl dönmesi tedavisinde özellikle lazer tedavisini önerilir. Tedavide lazer cihazı ile beraber özellikle kuyruk sokumundaki oluşan tünellerin içerisine müdahale edilerek tüneller lazer ışınının enerjisi ile kapatılır ve iyileşme sağlanır.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Ameliyatı ve Sonrası

Yara yerinde pilonidal sinüs ameliyatı sonrası akıntı gelişebilir. Pilonidal sinüs ameliyatı sonrası iltihaplanma yaşandığından hemen doktorla iletişime geçilmelidir. Bunun yanında pilonidal sinüs ameliyatı sonrası yorumlar, aktivite kısıtlamasının olmadığından yana. Pilonidal sinüs ameliyatı sonrası tuvalet yapmada ise idrarda sorun yaşanabilir. Bu durum ameliyat için yapılan spinal anesteziye bağlıdır. Bu durumda doktora danışılması ve devam etmesi durumunda da gerekli önlemler alınmalıdır.

Bilgi talep formunu doldurarak kıl dönmesi ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 12.03.2024 09:53Yayınlanma Tarihi: 23.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!