444 3 703

Bel, Boyun ve Sırt Fıtıkları

Bilgi Talep Formu

 

Fıtık dünya genelinde görülen bir sorundur. Bu sorunla mücadele eden bireyler günlük yaşamında pek çok şeyden ödün vermek zorunda kalabilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi sürecinin planlanması önemlidir. Ancak fıtığa müdahale edebilmek için öncelikle fıtığın ne olduğunu bilmek gerekir. Vücut içerisinde yer alan herhangi bir organ ya da yapının bulunması gereken anatomik yapının dışına taşmasına fıtık adı verilir. Fıtık özellikle bel ve boyun bölgelerinde görülür. Bel ve boyun bölgesinin yanında sırtta da oluşabilir.

Bel, Boyun ve Sırt Fıtığının Belirtileri

Fıtık oluşmadan önce vücutta farklı reaksiyonlar görülebilir. Oluşan bu reaksiyonlar iyi gözlemlenirse fıtığa kısa süre içerisinde müdahale edilebilir. Fıtığın en önemli belirtisi bağlı olduğu kas grubunda güçsüzlük hissinin oluşmasıdır. Ancak kas grubunda oluşan güçsüzlük fıtığın tek belirtisi olarak kabul edilmez. Bel, boyun ve sırt fıtığının diğer belirtileri şunlardır:

  • Fıtık olan bölgede uyuşma hissi
  • Bölgede karıncalanma
  • İdrar ve büyük abdesti tutmakta zorlanma
  • Kol ve bacak bölgelerinde oluşan güçsüzlük
  • Boyun, sırt gibi bölgelerde yoğun ağrı

Fıtık ciddi ve önem verilmesi gereken bir problemdir. Bu soruna önem vermeyen kişiler fıtığın ilerlediğine şahit olabilir. İlerleyen fıtık kaslarda incelme ve erimelerin görülmesine neden olabilir.

Bel, Boyun ve Sırt Fıtığının Nedenleri

20-40 yaşlarının arasındaki kişilerin çoğunda fıtık görülür. Bu yaş aralığında görülen fıtığın birtakım nedenleri vardır. Bu nedenlerden ilki duruş bozukluğudur. Uzun süre bilgisayar başında bulunmak duruş bozukluğuna neden olabilir.

Duruş bozukluğu ise fıtığın en önemli nedenlerinden birisi olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra telefon ya da tableti göz hizasının altında tutmak boyun fıtığı nedenlerindendir. Kişiler telefon veya tablet kullanırken doğru duruşa özen göstermelidir.

Ağır bir yük kaldırma da fıtığın oluşmasını tetikleyebilir. Bundan dolayı ağır yükün altına tek başına girmemek önemlidir. Trafik kazaları veya yüksekten düşme gibi durumlar da fıtığın oluşmasını tetikleyebilir.

Fıtık Kimlerde Görülür?

Fıtığın direkt olarak kimlerde görüldüğü bilinemez. Ancak fiziksel güç gerektiren işlerde çalışan bireylerde fıtık görülme oranı çok daha fazladır. İnşaat işçileri, fabrika elemanları fıtıkla karşılaşılan meslek gruplarıdır. Bunun yanında devamlı ayakta durmak zorunda kalan ya da rahat koşullarda çalışmayan bireyler de fıtık ile karşılaşabilir.

Fıtık ile karşılaşmamak için bireyin yaptığı iş esnasında kısa süreli molalar vermesi önerilir.

Bel, Boyun ve Sırt Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Vücut içerisinde oluşan fıtığın teşhis edilebilmesi için alanında uzman bir hekime ihtiyaç duyulur. Alanında uzman olan hekim ağrının yerini ve cinsini tespit etmeye yönelik klinik bir değerlendirme gerçekleştirir.

Bu değerlendirme ile beraber fıtığın yeri çok daha doğru bir şekilde öğrenilir. Bunun ardından hastadan birtakım görüntüler istenir. Röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüsü ile beraber fıtık daha yakından incelenir.

Ayrıntılı görüntülemenin ardından doktor teşhisi koyar. Teşhisin koyulması ile kişiye özgü tedavi süreci başlar. Bireyler bu tedavi sürecine önem vererek var olan problemlerinden kısa sürede kurtulabilir.

Bel, Boyun ve Sırt Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel, boyun ya da sırtta görülen fıtığın tedavi edilebilmesi için hastanın sürece önem vermesi ve doktor kontrolünü ihmal etmemesi önemlidir. Doktor kontrolüne önem vermeyen kişiler tedaviden beklediği etkiyi göremez. Tedaviden beklediği etkiyi göremeyen kişiler de fıtıktan kurtulamaz.

Fıtık tedavisi için ilk olarak hastaya doğru duruş ve oturuş pozisyonları öğretilir. Bu sayede fıtığın ilerlemesinin önüne geçilir. Bu aşamadan sonra ilaç tedavisi başlar. İlaç tedavisi olarak ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ürünler kullanılır.

İlaçlı tedavide fizik tedavisi ve konservatif tedavi yöntemlerinden yardım alınır. İlaç tedavisini ihmal etmeyen, fizik ve konservatif tedavisine devam eden bireyler süreç sonunda fıtıktan kurtulur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:42Yayınlanma Tarihi: 28.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!