444 3 703

Bel, Boyun ve Sırt Fıtıkları

Bilgi Talep Formu

 

Fıtık dünya genelinde görülen bir sorundur. Bu sorunla mücadele eden bireyler günlük yaÅŸamında pek çok ÅŸeyden ödün vermek zorunda kalabilir. Bu nedenle erken teÅŸhis ve tedavi sürecinin planlanması önemlidir. Ancak fıtığa müdahale edebilmek için öncelikle fıtığın ne olduÄŸunu bilmek gerekir. Vücut içerisinde yer alan herhangi bir organ ya da yapının bulunması gereken anatomik yapının dışına taÅŸmasına fıtık adı verilir. Fıtık özellikle bel ve boyun bölgelerinde görülür. Bel ve boyun bölgesinin yanında sırtta da oluÅŸabilir.

Bel, Boyun ve Sırt Fıtığının Belirtileri

Fıtık oluÅŸmadan önce vücutta farklı reaksiyonlar görülebilir. OluÅŸan bu reaksiyonlar iyi gözlemlenirse fıtığa kısa süre içerisinde müdahale edilebilir. Fıtığın en önemli belirtisi baÄŸlı olduÄŸu kas grubunda güçsüzlük hissinin oluÅŸmasıdır. Ancak kas grubunda oluÅŸan güçsüzlük fıtığın tek belirtisi olarak kabul edilmez. Bel, boyun ve sırt fıtığının diÄŸer belirtileri ÅŸunlardır:

  • Fıtık olan bölgede uyuÅŸma hissi
  • Bölgede karıncalanma
  • Ä°drar ve büyük abdesti tutmakta zorlanma
  • Kol ve bacak bölgelerinde oluÅŸan güçsüzlük
  • Boyun, sırt gibi bölgelerde yoÄŸun aÄŸrı

Fıtık ciddi ve önem verilmesi gereken bir problemdir. Bu soruna önem vermeyen kiÅŸiler fıtığın ilerlediÄŸine ÅŸahit olabilir. Ä°lerleyen fıtık kaslarda incelme ve erimelerin görülmesine neden olabilir.

Bel, Boyun ve Sırt Fıtığının Nedenleri

20-40 yaÅŸlarının arasındaki kiÅŸilerin çoÄŸunda fıtık görülür. Bu yaÅŸ aralığında görülen fıtığın birtakım nedenleri vardır. Bu nedenlerden ilki duruÅŸ bozukluÄŸudur. Uzun süre bilgisayar başında bulunmak duruÅŸ bozukluÄŸuna neden olabilir.

DuruÅŸ bozukluÄŸu ise fıtığın en önemli nedenlerinden birisi olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra telefon ya da tableti göz hizasının altında tutmak boyun fıtığı nedenlerindendir. KiÅŸiler telefon veya tablet kullanırken doÄŸru duruÅŸa özen göstermelidir.

Ağır bir yük kaldırma da fıtığın oluÅŸmasını tetikleyebilir. Bundan dolayı ağır yükün altına tek başına girmemek önemlidir. Trafik kazaları veya yüksekten düÅŸme gibi durumlar da fıtığın oluÅŸmasını tetikleyebilir.

Fıtık Kimlerde Görülür?

Fıtığın direkt olarak kimlerde görüldüÄŸü bilinemez. Ancak fiziksel güç gerektiren iÅŸlerde çalışan bireylerde fıtık görülme oranı çok daha fazladır. Ä°nÅŸaat iÅŸçileri, fabrika elemanları fıtıkla karşılaşılan meslek gruplarıdır. Bunun yanında devamlı ayakta durmak zorunda kalan ya da rahat koÅŸullarda çalışmayan bireyler de fıtık ile karşılaÅŸabilir.

Fıtık ile karşılaÅŸmamak için bireyin yaptığı iÅŸ esnasında kısa süreli molalar vermesi önerilir.

Bel, Boyun ve Sırt Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Vücut içerisinde oluÅŸan fıtığın teÅŸhis edilebilmesi için alanında uzman bir hekime ihtiyaç duyulur. Alanında uzman olan hekim aÄŸrının yerini ve cinsini tespit etmeye yönelik klinik bir deÄŸerlendirme gerçekleÅŸtirir.

Bu deÄŸerlendirme ile beraber fıtığın yeri çok daha doÄŸru bir ÅŸekilde öÄŸrenilir. Bunun ardından hastadan birtakım görüntüler istenir. Röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüsü ile beraber fıtık daha yakından incelenir.

Ayrıntılı görüntülemenin ardından doktor teÅŸhisi koyar. TeÅŸhisin koyulması ile kiÅŸiye özgü tedavi süreci baÅŸlar. Bireyler bu tedavi sürecine önem vererek var olan problemlerinden kısa sürede kurtulabilir.

Bel, Boyun ve Sırt Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel, boyun ya da sırtta görülen fıtığın tedavi edilebilmesi için hastanın sürece önem vermesi ve doktor kontrolünü ihmal etmemesi önemlidir. Doktor kontrolüne önem vermeyen kiÅŸiler tedaviden beklediÄŸi etkiyi göremez. Tedaviden beklediÄŸi etkiyi göremeyen kiÅŸiler de fıtıktan kurtulamaz.

Fıtık tedavisi için ilk olarak hastaya doÄŸru duruÅŸ ve oturuÅŸ pozisyonları öÄŸretilir. Bu sayede fıtığın ilerlemesinin önüne geçilir. Bu aÅŸamadan sonra ilaç tedavisi baÅŸlar. Ä°laç tedavisi olarak aÄŸrı kesici ve kas gevÅŸetici gibi ürünler kullanılır.

Ä°laçlı tedavide fizik tedavisi ve konservatif tedavi yöntemlerinden yardım alınır. Ä°laç tedavisini ihmal etmeyen, fizik ve konservatif tedavisine devam eden bireyler süreç sonunda fıtıktan kurtulur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:42Yayınlanma Tarihi: 28.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!