444 3 703

Yaz Aylarında Sık Yaşanan Hastalıklar ve Korunma Yolları

Beklenen sıcak yaz günlerinin gelmesi ile birlikte artan sıcaklıklar, pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirir. Sıcak yaz günlerinde bu rahatsızlıklar ile olumsuz zamanlar geçirmemek adına bazı önlemler alarak yazın tadını çıkarabilirsiniz. Bu makalede yaz hastalıkları ve bu hastalıklara karşı alabileceÄŸiniz önlemler hakkında bilmeniz gerekenleri bulacaksınız.

GüneÅŸ Yanıkları

GüneÅŸle iç içe olunan yaz aylarında güneÅŸ ışığına yoÄŸun bir ÅŸekilde maruz kalma sonucunda güneÅŸ yanığı da denilen deri hastalığı sıklıkla yaÅŸanır. GüneÅŸ maruziyetinin çok olması nedeniyle ultraviyole ışınlarının etkisi ile de deride kızarıklık meydana gelir. Bu durum yaÅŸanan yanığın ÅŸiddetine baÄŸlı olarak koyulaÅŸabilir ve derinin üst katmanın soyulabilir. Bu türden durumları yaÅŸamamak adına güneÅŸe öÄŸle saatlerinden sonra çıkmaya ve güneÅŸ kremi kullanmaya özen göstermeniz önemlidir.

GüneÅŸ Çarpması

GüneÅŸ altında uzun süre kalmak vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların olumsuz etkilenmesine ve güneÅŸ çarpmasının yaÅŸanmasına neden olur. GüneÅŸ çarpması istemsiz kas kasılması, yüksek ateÅŸ, kusma ya da mide bulantısı yaÅŸanabilir. Bu güneÅŸ çarpması belirtileri bazı durumlarda kiÅŸinin yaÅŸamını tehdit eden boyutlara ulaÅŸabilir. “GüneÅŸ çarpmasına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız bu durumdan kaçınmak için güneÅŸin dik açıyla geldiÄŸi öÄŸle saatlerinde açık alanda fazla zaman geçirmekten kaçınılmalıdır.

GüneÅŸ Lekeleri

GüneÅŸ kremi kullanımı yaz aylarında ihmal edilmemesi gereken bir alışkanlık olmalıdır. Bunun yanında ÅŸapka kullanımı da güneÅŸin olumsuz etkilerinden korunmak adına alınabilecek önlemler arasındadır. Özellikle açık ten rengine sahip kiÅŸilerin güneÅŸten korunmak için ekstra önlemler alması önemlidir. Aksi takdirde yüz baÅŸta olmak üzere kollar ve omuzlarda istenmeyen cilt lekeleri oluÅŸabilir. OluÅŸan güneÅŸ lekelerinin giderilmesi için de leke giderici bakım ürünleri ve kimyasal peeling yöntemlerinden yardım alınabilir.

Yaz Gribi

Yaz gribi, sıcak yaz günlerinde pek çok kiÅŸiyi olumsuz etkileyebilir. Mevsim sıcaklıklarının yükselmesinin bir sonucu olarak yaz aylarında yaÅŸanan grip, hayatı olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Peki, yaz gribi nasıl geçer? Bu yaz hastalığı durumundan kaçınmak adına vantilatör ve klima kullanımında dikkatli olunmalıdır. SoÄŸuk su ve içecek tüketiminde aşırıya kaçmamak ve bulunulan ortamları düzenli aralıklarla havalandırmak da alınması gereken diÄŸer yöntemlerdendir.

Yaz Depresyonu

Mevsimin deÄŸiÅŸmesi ve buna baÄŸlı olarak hava sıcaklarında, gece ve gündüz sürelerinin de farklılaÅŸması anlamına gelir. Bu durum bazı kiÅŸilerde duygu durum bozukluklarının yaÅŸanmasına neden olabilir. KiÅŸide enerji düÅŸüklüÄŸü, olumsuz ruh hali gibi durumlarla kendini belli eden bu durum ilerlediÄŸinde uyku düzeninin bozulması, iÅŸtahsızlık ve anksiyete gibi bozuklukların yaÅŸanmasına da sebebiyet verebilir. Ä°lerlemesi durumunda da psikolojik tedaviyi gerekli kılar.

Göz Hastalıkları

Gözlerde yanma, kızarıklık, kaşınma, sulanma ve batma gibi belirtilerle kendini belli eden göz enfeksiyonları genellikle kirli ellerle gözün ellenmesi ya da kalabalık havuz gibi ortamlar nedeniyle yaÅŸanabilen bir durumdur. Bu nedenle yaz aylarında bu gibi durumlardan kaçınabilmek adına göz hijyenine dikkat edilmeli ve ilk belirtinin yaÅŸanması ile bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Yaz Enfeksiyonları

Bazı mikroorganizmalar yaz aylarında yaÅŸanan enfeksiyonların temel sebeplerinden biridir. Sıcak havalarda üremek için uygun bir ortam bulan bu mikroorganizmalar ishal baÅŸta olmak üzere mide bulantısı, kulak ve göz enfeksiyonu ve mantar enfeksiyonu gibi durumlara neden olabilir. Bu sebeple hijyenik havuzlar tercih edilmeli, dışarıda tüketilen gıdaların hijyeninden emin olunmalıdır.

Ä°silik

Ter kanallarında yaÅŸanan tıkanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan ve deride kabarcık, kızarıklık ÅŸeklinde kendini belli eden bir deri hastalığı da isiliktir. Sıcak yaz aylarında aşırı terlemeye baÄŸlı olarak belirir ve aşırı kaşınmaya sebebiyet verir. Daha çok çocuklarda görülen bu durum vücudun kol, karın, göÄŸüs, boyun ve bacak bölgesinde görülür. Genel olarak kendiliÄŸinden iyileÅŸme gösteren isilik uzun sürmesi durumunda bir uzman gözetiminde tedavi edilmelidir.

Gıda Zehirlenmesi

Yılın her döneminde yaÅŸanabilen gıda zehirlenmesi en çok yaz aylarında yaÅŸanır. Sıcak havalarda gıdaların kolay bir ÅŸekilde bozulması ve bunun bir sonucu olarak da mikroorganizma üretmesi nedeniyle gıda zehirlenmesi adı verilen bu rahatsızlık yaygın bir ÅŸekilde yaÅŸanır. Bu durumun önlenmesi adına yaz aylarında mümkün olduÄŸunca dışarıda yemek yemekten kaçınılmalı, et gibi besinler güvenli yerlerden satın alınmalıdır. Bunun yanında meyve ve sebzeler iyice yıkanmadan tüketilmemelidir.

Isırıklar ve Kaşıntılar

Yaz aylarında çoÄŸalan sivrisinek ve böceklerin ısırıkları deride kaşıntı, ÅŸiÅŸlik ve kızarıklığa neden olabilir. Bazı durumlarda kendiliÄŸinden iyileÅŸen bu durum bazı nedenlerle günlerce sürebilir ve alerjik reaksiyonlar yaratarak yaÅŸamı olumsuz yönde etkileyebilir. Böcek ve sivrisinek ısırmalarının yanı sıra ev tozu ve akarlar, polenler, kimyasal maddeler de deride kabarıklık ve kaşıntıya sebebiyet verebilir. Böcek ve sinek ısırmalarını önlemek adına pencerelere sineklik takılabilir, açık havada geçirilecek zamanlarda özel kremler kullanılabilir.

Vajinal Enfeksiyonlar

Yaz aylarında sık yaÅŸanan rahatsızlıklardan biri de vajinal enfeksiyonlar. Bu aylarda havuz, deniz ve sauna gibi ortak alanların sık kullanımı vajinal bölgede belirli enfeksiyonların yaÅŸanmasına sebebiyet verebilir. Vajinal tampon gibi ürünler kullanılıyorsa sık sık deÄŸiÅŸtirilmelidir. Genital bölge hijyenine de her zamankinden daha çok önem verilmelidir. Enfeksiyon belirtilerinin yaÅŸanması ile doktora gidilmelidir.

Çocuklarda Ä°shal ve AteÅŸ

Yaz aylarında çocuklarda ishal ve buna baÄŸlı olan yüksek ateÅŸ sık yaÅŸanan rahatsızlıklardan bir diÄŸeridir. Ancak çocuÄŸun ateÅŸinin 38 dereceden yüksek olması, idrar renginde deÄŸiÅŸim yaÅŸanması, dışkıda kan bulunması, tekrarlayan kusma ve genel halsizlik olması durumunda mutlaka bir uzmana baÅŸvurulmalıdır. Bunun dışında evde yapılan takip sürecinde çocuÄŸun bol sıvı alması önemlidir. Her ishalli dışkının ardından 2 yaÅŸ altı çocuklara 1 çay bardağı ve 2 yaÅŸ üstünde olan çocuklara da 1 su bardağı sıvı yudum yudum olacak ÅŸekilde verilmelidir. Çocuk anne sütü alıyorsa emzirme devem ettirilmeli ve emzirme sıklığı artırılmalıdır.

Göz ve Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları

Yaz aylarında sık görülen enfeksiyon rahatsızlıkları arasında kulak ve göz enfeksiyonları gelir. Göz enfeksiyonu durumunda kaşıntı, sabah çapaklanma ve yapışma durumu söz konusudur. Bu belirtilerin görünmesi durumunda mutlaka bir göz doktoruna baÅŸvurulmalıdır. Dış kulak iltihabı da her yaÅŸta görülebilen bir durumdur. Dış kulak yolu enfeksiyonu durumunda kulakta aÄŸrı, tıkanıklık, iÅŸitmenin azalması, kulak kaşıntısı ve akıntı gibi ÅŸikayetler yaÅŸanır ve mutlaka doktora baÅŸvurulmalıdır. KulaÄŸa su kaçması durumunda dış kulak yolunun nemli bırakılmamalı ve kulak temizleme çubuÄŸu kullanılmamalıdır.

Yaz dönemi hastalıkları ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de “GüneÅŸ çarpması ishal yapar mı?” sorusudur. Aşırı derecede yaÅŸanan güneÅŸ çarpması sonucunda ishal görülebilir. Merak edilen bir diÄŸer soru da “GüneÅŸ çarpması tansiyonu yükseltir mi?” Hafif güneÅŸ çarpması durumunda kiÅŸide tansiyon düÅŸüklüÄŸü, ateÅŸ ve bitkinlik görülebilir. Bu durumun yaÅŸanmaması adına ÅŸapka kullanılmalı ve öÄŸle saatlerinde güneÅŸten kaçınılmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 03.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER