444 3 703

Yaz Aylarında Sık Yaşanan Hastalıklar ve Korunma Yolları

Beklenen sıcak yaz günlerinin gelmesi ile birlikte artan sıcaklıklar, pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirir. Sıcak yaz günlerinde bu rahatsızlıklar ile olumsuz zamanlar geçirmemek adına bazı önlemler alarak yazın tadını çıkarabilirsiniz. Bu makalede yaz hastalıkları ve bu hastalıklara karşı alabileceğiniz önlemler hakkında bilmeniz gerekenleri bulacaksınız.

Güneş Yanıkları

Güneşle iç içe olunan yaz aylarında güneş ışığına yoğun bir şekilde maruz kalma sonucunda güneş yanığı da denilen deri hastalığı sıklıkla yaşanır. Güneş maruziyetinin çok olması nedeniyle ultraviyole ışınlarının etkisi ile de deride kızarıklık meydana gelir. Bu durum yaşanan yanığın şiddetine bağlı olarak koyulaşabilir ve derinin üst katmanın soyulabilir. Bu türden durumları yaşamamak adına güneşe öğle saatlerinden sonra çıkmaya ve güneş kremi kullanmaya özen göstermeniz önemlidir.

Güneş Çarpması

Güneş altında uzun süre kalmak vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların olumsuz etkilenmesine ve güneş çarpmasının yaşanmasına neden olur. Güneş çarpması istemsiz kas kasılması, yüksek ateş, kusma ya da mide bulantısı yaşanabilir. Bu güneş çarpması belirtileri bazı durumlarda kişinin yaşamını tehdit eden boyutlara ulaşabilir. “Güneş çarpmasına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız bu durumdan kaçınmak için güneşin dik açıyla geldiği öğle saatlerinde açık alanda fazla zaman geçirmekten kaçınılmalıdır.

Güneş Lekeleri

Güneş kremi kullanımı yaz aylarında ihmal edilmemesi gereken bir alışkanlık olmalıdır. Bunun yanında şapka kullanımı da güneşin olumsuz etkilerinden korunmak adına alınabilecek önlemler arasındadır. Özellikle açık ten rengine sahip kişilerin güneşten korunmak için ekstra önlemler alması önemlidir. Aksi takdirde yüz başta olmak üzere kollar ve omuzlarda istenmeyen cilt lekeleri oluşabilir. Oluşan güneş lekelerinin giderilmesi için de leke giderici bakım ürünleri ve kimyasal peeling yöntemlerinden yardım alınabilir.

Yaz Gribi

Yaz gribi, sıcak yaz günlerinde pek çok kişiyi olumsuz etkileyebilir. Mevsim sıcaklıklarının yükselmesinin bir sonucu olarak yaz aylarında yaşanan grip, hayatı olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Peki, yaz gribi nasıl geçer? Bu yaz hastalığı durumundan kaçınmak adına vantilatör ve klima kullanımında dikkatli olunmalıdır. Soğuk su ve içecek tüketiminde aşırıya kaçmamak ve bulunulan ortamları düzenli aralıklarla havalandırmak da alınması gereken diğer yöntemlerdendir.

Yaz Depresyonu

Mevsimin değişmesi ve buna bağlı olarak hava sıcaklarında, gece ve gündüz sürelerinin de farklılaşması anlamına gelir. Bu durum bazı kişilerde duygu durum bozukluklarının yaşanmasına neden olabilir. Kişide enerji düşüklüğü, olumsuz ruh hali gibi durumlarla kendini belli eden bu durum ilerlediğinde uyku düzeninin bozulması, iştahsızlık ve anksiyete gibi bozuklukların yaşanmasına da sebebiyet verebilir. İlerlemesi durumunda da psikolojik tedaviyi gerekli kılar.

Göz Hastalıkları

Gözlerde yanma, kızarıklık, kaşınma, sulanma ve batma gibi belirtilerle kendini belli eden göz enfeksiyonları genellikle kirli ellerle gözün ellenmesi ya da kalabalık havuz gibi ortamlar nedeniyle yaşanabilen bir durumdur. Bu nedenle yaz aylarında bu gibi durumlardan kaçınabilmek adına göz hijyenine dikkat edilmeli ve ilk belirtinin yaşanması ile bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Yaz Enfeksiyonları

Bazı mikroorganizmalar yaz aylarında yaşanan enfeksiyonların temel sebeplerinden biridir. Sıcak havalarda üremek için uygun bir ortam bulan bu mikroorganizmalar ishal başta olmak üzere mide bulantısı, kulak ve göz enfeksiyonu ve mantar enfeksiyonu gibi durumlara neden olabilir. Bu sebeple hijyenik havuzlar tercih edilmeli, dışarıda tüketilen gıdaların hijyeninden emin olunmalıdır.

İsilik

Ter kanallarında yaşanan tıkanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan ve deride kabarcık, kızarıklık şeklinde kendini belli eden bir deri hastalığı da isiliktir. Sıcak yaz aylarında aşırı terlemeye bağlı olarak belirir ve aşırı kaşınmaya sebebiyet verir. Daha çok çocuklarda görülen bu durum vücudun kol, karın, göğüs, boyun ve bacak bölgesinde görülür. Genel olarak kendiliğinden iyileşme gösteren isilik uzun sürmesi durumunda bir uzman gözetiminde tedavi edilmelidir.

Gıda Zehirlenmesi

Yılın her döneminde yaşanabilen gıda zehirlenmesi en çok yaz aylarında yaşanır. Sıcak havalarda gıdaların kolay bir şekilde bozulması ve bunun bir sonucu olarak da mikroorganizma üretmesi nedeniyle gıda zehirlenmesi adı verilen bu rahatsızlık yaygın bir şekilde yaşanır. Bu durumun önlenmesi adına yaz aylarında mümkün olduğunca dışarıda yemek yemekten kaçınılmalı, et gibi besinler güvenli yerlerden satın alınmalıdır. Bunun yanında meyve ve sebzeler iyice yıkanmadan tüketilmemelidir.

Isırıklar ve Kaşıntılar

Yaz aylarında çoğalan sivrisinek ve böceklerin ısırıkları deride kaşıntı, şişlik ve kızarıklığa neden olabilir. Bazı durumlarda kendiliğinden iyileşen bu durum bazı nedenlerle günlerce sürebilir ve alerjik reaksiyonlar yaratarak yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir. Böcek ve sivrisinek ısırmalarının yanı sıra ev tozu ve akarlar, polenler, kimyasal maddeler de deride kabarıklık ve kaşıntıya sebebiyet verebilir. Böcek ve sinek ısırmalarını önlemek adına pencerelere sineklik takılabilir, açık havada geçirilecek zamanlarda özel kremler kullanılabilir.

Vajinal Enfeksiyonlar

Yaz aylarında sık yaşanan rahatsızlıklardan biri de vajinal enfeksiyonlar. Bu aylarda havuz, deniz ve sauna gibi ortak alanların sık kullanımı vajinal bölgede belirli enfeksiyonların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Vajinal tampon gibi ürünler kullanılıyorsa sık sık değiştirilmelidir. Genital bölge hijyenine de her zamankinden daha çok önem verilmelidir. Enfeksiyon belirtilerinin yaşanması ile doktora gidilmelidir.

Çocuklarda İshal ve Ateş

Yaz aylarında çocuklarda ishal ve buna bağlı olan yüksek ateş sık yaşanan rahatsızlıklardan bir diğeridir. Ancak çocuğun ateşinin 38 dereceden yüksek olması, idrar renginde değişim yaşanması, dışkıda kan bulunması, tekrarlayan kusma ve genel halsizlik olması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Bunun dışında evde yapılan takip sürecinde çocuğun bol sıvı alması önemlidir. Her ishalli dışkının ardından 2 yaş altı çocuklara 1 çay bardağı ve 2 yaş üstünde olan çocuklara da 1 su bardağı sıvı yudum yudum olacak şekilde verilmelidir. Çocuk anne sütü alıyorsa emzirme devem ettirilmeli ve emzirme sıklığı artırılmalıdır.

Göz ve Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları

Yaz aylarında sık görülen enfeksiyon rahatsızlıkları arasında kulak ve göz enfeksiyonları gelir. Göz enfeksiyonu durumunda kaşıntı, sabah çapaklanma ve yapışma durumu söz konusudur. Bu belirtilerin görünmesi durumunda mutlaka bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Dış kulak iltihabı da her yaşta görülebilen bir durumdur. Dış kulak yolu enfeksiyonu durumunda kulakta ağrı, tıkanıklık, işitmenin azalması, kulak kaşıntısı ve akıntı gibi şikayetler yaşanır ve mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kulağa su kaçması durumunda dış kulak yolunun nemli bırakılmamalı ve kulak temizleme çubuğu kullanılmamalıdır.

Yaz dönemi hastalıkları ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de “Güneş çarpması ishal yapar mı?” sorusudur. Aşırı derecede yaşanan güneş çarpması sonucunda ishal görülebilir. Merak edilen bir diğer soru da “Güneş çarpması tansiyonu yükseltir mi?” Hafif güneş çarpması durumunda kişide tansiyon düşüklüğü, ateş ve bitkinlik görülebilir. Bu durumun yaşanmaması adına şapka kullanılmalı ve öğle saatlerinde güneşten kaçınılmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 03.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER