444 3 703

Sivrisinek Isırığına Ne iyi Gelir?

 

Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?” sorusu yaz aylarının gelmesi ile birlikte herkes tarafından merak edilen konular arasında. Yaz aylarında ortaya çıkan sivrisinekler, dikkat edilmesi ve önlemler alınması gereken kanatlı böceklerdir. Beslenme için öncelikli olarak bitki ve çiçeklerin suyuna ve özlerine ihtiyaç duyarlar ancak özellikle diÅŸi sivrisinekler üremek adına kanla da beslenir.

Sivrisinek ısırığı, bu canlıların aÄŸzını kullanarak deriyi delmesi ve bu bölgede bulunan kan ile beslenmesi ile oluÅŸan kırmızı renkli ve kaşıntılı kabarcıklardır. Bu kabarcıklar genel olarak birkaç gün içinde iyileÅŸir. Ancak bazı sivrisinek ısırıkları ise daha büyük bir kabartıya neden olabilir. Bu kabartılar da kızarıklık ve aÄŸrı ÅŸikayetleri yaratabilir. Bu türden reaksiyonlar ise daha çok çocuklarda görülür.

DiÅŸi sivrisineklerin beslenmesi ile oluÅŸan sivrisinek ısırıkları ÅŸiÅŸlik, kaşıntı ve kızarıklık gibi durumlara neden olur. Aynı zamanda ciddi saÄŸlık sorunlarının ortaya çıkmasına bile etki edebilir. Bu ısırıklara normal tepkiler veren metabolizma için evde basit yöntemler uygulanabilir. Ancak ısırmalara karşı sistemik alerjiye sahip kiÅŸiler için bir uzman desteÄŸi ÅŸarttır. Peki, sivrisinek sokmasına ne iyi gelir?

Skeeter Sendromu (Sivrisinek Alerjisi) Nedir?

Sivrisinek ısırığı alerjisi olarak da adlandırılan skeeter sendromu, sivrisinek ısırığına karşı her bireyin vücudunun farklı reaksiyon vermesinin bir sonucudur. Özellikle ciddi seyirli alerjik durumları olan bireylerde ısırıkla birlikte meydana gelen belirtiler ciddi boyutlara ulaÅŸabilir.

Sivrisinek ısırıkları genel olarak gün doÄŸumu ya da güneÅŸ batarken olur. Isırık alan diÅŸi sivrisineklerin hedef belirlemesinde kiÅŸinin nefes alıp verirken açığa çıkardığı karbondioksit gazı ya da terinde bulunan kimyasal maddeler belirleyicidir. Bu belirleyici durumun ardından sivrisinek vücudundaki sivri boru ÅŸeklindeki çıkıntıyı deriye batırarak kan emmeye baÅŸlar. Bazı sivrisineklerin tükürüÄŸünde bulunan proteinlere karşı vücut aşırı reaksiyon verebilir ve bunun sonucunda da sivrisinek ısırığı alerjisi oluÅŸabilir. Aynı zamanda zehirli sivrisinek ısırığı da olan bu durum skeeter sendromu olarak tanımlanır.

Sivrisinek Isırığı Neden Kaşınır?

“Sivrisinek ısırığı neden kaşınır? Sinek ısırığı nasıl geçer?” soruları merak edilen konuların başında gelir. DiÅŸi sivrisinekler, kanı emmek için deriyi delmeye baÅŸlarken alanı uyuÅŸturmak ve kanın pıhtılaÅŸmadan çekilmesini saÄŸlamak adına protein yüklü tükürük salgılar. Bu salgılar ise insan vücudunun bağışıklık sistemi tarafından yok edilmek istenir. Bu durumun sonucunda da belirli bir süre sonra ÅŸiÅŸlik ve kaşıntıya neden olur. Bu da “Sivrisinek ısırığı neden ÅŸiÅŸer?” sorusunun yanıtıdır. Bu kaşıntı ise sivrisineÄŸin kan emmesi ile birlikte tükürük salgısını çekmesiyle azalır.

Sivrisinek Isırığı Enfeksiyon Belirtileri

Sivrisinek ısırıkları genel olarak önemsiz bir durum olarak kabul edilir ancak ciddi enfeksiyonlara neden olarak zehirli sivrisinek ısırığı belirtileri yaratabilir. Sivrisinek ısırığı enfeksiyon belirtileri ÅŸöyledir:

  • Isırık meydana geldikten sonra 2 ile 6 gün kadar kuluçka süresi olur. Bu sürenin sonunda da kiÅŸide eklem aÄŸrısı, vücutta döküntüler, ishal, kusma ve baÅŸ aÄŸrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Böbrek, kanser, hipertansiyon ve diyabet hastalarında nörolojik hastalık belirtileri görülebilir. Yüksek ateÅŸ, koma, baÅŸ aÄŸrısı, titreme nöbetleri, ensede sertlik, felç ve konsantrasyon bozukluÄŸu bu belirtilerdir.

Bu belirtilerin gözlemlenmesi durumunda mutlaka bir doktora baÅŸvurulmalıdır.

Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer?

“Sivrisinek ısırığı nasıl geçer?” sorusu da merak edilmekte. Sivrisinek ısırığı olan bölgeye kolonya sürülmesi genel olarak uygulanan yöntemler arasında. Ancak böcek ve sinek ısırıklarının olduÄŸu bölgeye bu türden maddelerin sürülmemesi gerekir. Isırılan alana beyaz sabunlu su ile yıkanmalı ve ardından limon, tuzlu su ya da oksijenli su sürülmelidir. Bu yöntemlerle bölgedeki kaşıntı hızlı bir ÅŸekilde giderilebilir ve ÅŸiÅŸlik engellenir. Bunun yanında ciddi enfeksiyon durumunda doktor görüÅŸü alınmalı ve verdiÄŸi ilaçlar kullanılmalıdır.

“Sivrisinek ısırığı kaç günde geçer?” sorusu da merak edilen bir diÄŸer konudur. Isırık ile oluÅŸan ÅŸiÅŸ ve kızarıklık gibi alerjik belirtilerde kanama ve çürük gibi deformasyonlar olmadığı takdirde 12 ile 36 gün içinde kendiliÄŸinden geçer.

Sivrisinek Isırmasına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek ısırığı için evde bulunan basit malzemelerden yardım alabilirsiniz. Bu malzemeler ve uygulama yöntemleri:

  • Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir evde çözüm yöntemlerinden biri çay poÅŸetleridir. Bu poÅŸetleri buzdolabında muhafaza edebilir ve ısırık olması durumunda kullanabilirsiniz. Böylelikle kaşıntıyı gidererek ısırılan bölgenin rahatlamasını saÄŸlayabilirsiniz.
  • Evde aloe vera bitkisi büyütüyorsanız bu bitkinin yaprağından 1 parça kopararak sivrisinek ısırığı için krem olarak kullanabilirsiniz.
  • Evde uygulayabileceÄŸiniz bir diÄŸer yöntem de sarımsağı Hindistan cevizi ile seyrelterek sivrisinek ısırığına krem olarak kullanmak. Sarımsak ile ısırık alanını dezenfekte edebilir ve hızlı bir ÅŸekilde iyileÅŸmesini saÄŸlayabilirsiniz.
  • FesleÄŸen de sivrisinek ısırıklarının alerjik etkilerini ortadan kaldırmada etkilidir. Bir tutam fesleÄŸen yaprağı ile kabarmış bölgeyi ovalayabilirsiniz.
  • ÇeÅŸitli böcek ısırmaları karşısında rahatlatıcı etki sunan yulaf ezmesini sivrisinek ısırıkları için de kullanabilirsiniz. Bunun için ezmeyi su ile lapa kıvama getirmeniz ve bölgeye uygulayarak bir süre bekleyip yıkamanız yeterlidir.

Bebeklerde Sinek Isırması

“Sivrisinek ısırığı ne iyi gelir?” sorusu bebekler için de merak edilir. Bağışıklık sistemleri henüz geliÅŸmemiÅŸ olan bebekler sivrisinek ısırıklarına karşı savunmasızdır. Bu nedenle bebek sivrisinek ısırığı önemli saÄŸlık sorunlarına neden olabilir. Bebeklerde sivrisinek ısırığı su toplaması ve bunun yanında sistemik alerjik reaksiyon yaratabilir. Bebeklerde sivrisinek ısırığı tedavisi için deri ve kandan yapılan alerji testleri kullanılır. Ancak bu testler ile ısırık sonrası oluÅŸan alerji net bir ÅŸekilde açıklanamaz. Bu nedenle “Bebeklerde sivrisinek ısırığı nasıl geçer?” sorusu detaylı bir bağışıklık sistemi araÅŸtırması yapılmalıdır. Bunun yanında bebeklerin bağışıklığı geliÅŸme gösterene kadar ısırıklardan korunması ve geceleri beÅŸiklerine tül takılması önemlidir.

Sivrisinek Isırdığında Ne Olur?

“Sivrisinek ısırığı ÅŸiÅŸmesi nasıl geçer?” sorusu kadar sivrisinek ısırığı ile neler olacağı da merak konusudur. Sivrisinek ısırığı ÅŸiÅŸmesi ve bunun yanında kaşıntı yaÅŸanan en tipik semptomlardır.

Sivrisinek Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

“Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer?” merak ettiÄŸiniz konular arasındaysa ısırıkların 1-2 gün içinde kendiliÄŸinden geçeceÄŸini bilmelisiniz. Bu sürede oluÅŸacak kaşıntılar için de eczanelerde satılan sivrisinek ısırığına krem içeriklerinden yardım alabilirsiniz. Bunun yanında “Sivrisinek ısırığı izi nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız bu izlerin kendiliÄŸinden kaybolacağını bilmelisiniz. Ancak bunun için ısırılan bölgeyi kaşımamaya özen göstermelisiniz.

Sivrisinekler İle Bulaşabilecek Hastalıklar Nelerdir?

“Sivrisinek ısırığı nasıl olur?” sorusu kadar sivrisinek ısırığı ile bulaÅŸabilecek hastalıklar da merak edilir. Bu hastalıklar ÅŸöyledir:

  • Batı Nil Virüsü
  • Zika Virüsü
  • Chikungunya Virüsü
  • Dang Humması
  • Sarı Humma
  • Sıtma

Sivrisinek Isırıklarını Nasıl Önleyebilirsiniz?

“Sivrisinek ısırığı ÅŸiÅŸmesine ne iyi gelir?” sorusu kadar bu ısırıkların nasıl önlenebileceÄŸi de merak edilir. “Sivrisinek ısırığı nasıl giderilir?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de açık havada geçireceÄŸiniz yaz akÅŸamlarında cildinizi örtmeye özen göstermeniz gerektiÄŸi. Bunun yanında sinek kovan spreylerden de kullanabilirsiniz. Sinekleri uzaklaÅŸtıran uçucu yaÄŸları da bir losyon gibi cildinize sürerek ısırıklardan korunabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER