444 3 703

Sivrisinek Isırığına Ne iyi Gelir?

 

Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?” sorusu yaz aylarının gelmesi ile birlikte herkes tarafından merak edilen konular arasında. Yaz aylarında ortaya çıkan sivrisinekler, dikkat edilmesi ve önlemler alınması gereken kanatlı böceklerdir. Beslenme için öncelikli olarak bitki ve çiçeklerin suyuna ve özlerine ihtiyaç duyarlar ancak özellikle dişi sivrisinekler üremek adına kanla da beslenir.

Sivrisinek ısırığı, bu canlıların ağzını kullanarak deriyi delmesi ve bu bölgede bulunan kan ile beslenmesi ile oluşan kırmızı renkli ve kaşıntılı kabarcıklardır. Bu kabarcıklar genel olarak birkaç gün içinde iyileşir. Ancak bazı sivrisinek ısırıkları ise daha büyük bir kabartıya neden olabilir. Bu kabartılar da kızarıklık ve ağrı şikayetleri yaratabilir. Bu türden reaksiyonlar ise daha çok çocuklarda görülür.

Dişi sivrisineklerin beslenmesi ile oluşan sivrisinek ısırıkları şişlik, kaşıntı ve kızarıklık gibi durumlara neden olur. Aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına bile etki edebilir. Bu ısırıklara normal tepkiler veren metabolizma için evde basit yöntemler uygulanabilir. Ancak ısırmalara karşı sistemik alerjiye sahip kişiler için bir uzman desteği şarttır. Peki, sivrisinek sokmasına ne iyi gelir?

Skeeter Sendromu (Sivrisinek Alerjisi) Nedir?

Sivrisinek ısırığı alerjisi olarak da adlandırılan skeeter sendromu, sivrisinek ısırığına karşı her bireyin vücudunun farklı reaksiyon vermesinin bir sonucudur. Özellikle ciddi seyirli alerjik durumları olan bireylerde ısırıkla birlikte meydana gelen belirtiler ciddi boyutlara ulaşabilir.

Sivrisinek ısırıkları genel olarak gün doğumu ya da güneş batarken olur. Isırık alan dişi sivrisineklerin hedef belirlemesinde kişinin nefes alıp verirken açığa çıkardığı karbondioksit gazı ya da terinde bulunan kimyasal maddeler belirleyicidir. Bu belirleyici durumun ardından sivrisinek vücudundaki sivri boru şeklindeki çıkıntıyı deriye batırarak kan emmeye başlar. Bazı sivrisineklerin tükürüğünde bulunan proteinlere karşı vücut aşırı reaksiyon verebilir ve bunun sonucunda da sivrisinek ısırığı alerjisi oluşabilir. Aynı zamanda zehirli sivrisinek ısırığı da olan bu durum skeeter sendromu olarak tanımlanır.

Sivrisinek Isırığı Neden Kaşınır?

“Sivrisinek ısırığı neden kaşınır? Sinek ısırığı nasıl geçer?” soruları merak edilen konuların başında gelir. Dişi sivrisinekler, kanı emmek için deriyi delmeye başlarken alanı uyuşturmak ve kanın pıhtılaşmadan çekilmesini sağlamak adına protein yüklü tükürük salgılar. Bu salgılar ise insan vücudunun bağışıklık sistemi tarafından yok edilmek istenir. Bu durumun sonucunda da belirli bir süre sonra şişlik ve kaşıntıya neden olur. Bu da “Sivrisinek ısırığı neden şişer?” sorusunun yanıtıdır. Bu kaşıntı ise sivrisineğin kan emmesi ile birlikte tükürük salgısını çekmesiyle azalır.

Sivrisinek Isırığı Enfeksiyon Belirtileri

Sivrisinek ısırıkları genel olarak önemsiz bir durum olarak kabul edilir ancak ciddi enfeksiyonlara neden olarak zehirli sivrisinek ısırığı belirtileri yaratabilir. Sivrisinek ısırığı enfeksiyon belirtileri şöyledir:

  • Isırık meydana geldikten sonra 2 ile 6 gün kadar kuluçka süresi olur. Bu sürenin sonunda da kişide eklem ağrısı, vücutta döküntüler, ishal, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Böbrek, kanser, hipertansiyon ve diyabet hastalarında nörolojik hastalık belirtileri görülebilir. Yüksek ateş, koma, baş ağrısı, titreme nöbetleri, ensede sertlik, felç ve konsantrasyon bozukluğu bu belirtilerdir.

Bu belirtilerin gözlemlenmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer?

“Sivrisinek ısırığı nasıl geçer?” sorusu da merak edilmekte. Sivrisinek ısırığı olan bölgeye kolonya sürülmesi genel olarak uygulanan yöntemler arasında. Ancak böcek ve sinek ısırıklarının olduğu bölgeye bu türden maddelerin sürülmemesi gerekir. Isırılan alana beyaz sabunlu su ile yıkanmalı ve ardından limon, tuzlu su ya da oksijenli su sürülmelidir. Bu yöntemlerle bölgedeki kaşıntı hızlı bir şekilde giderilebilir ve şişlik engellenir. Bunun yanında ciddi enfeksiyon durumunda doktor görüşü alınmalı ve verdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

“Sivrisinek ısırığı kaç günde geçer?” sorusu da merak edilen bir diğer konudur. Isırık ile oluşan şiş ve kızarıklık gibi alerjik belirtilerde kanama ve çürük gibi deformasyonlar olmadığı takdirde 12 ile 36 gün içinde kendiliğinden geçer.

Sivrisinek Isırmasına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek ısırığı için evde bulunan basit malzemelerden yardım alabilirsiniz. Bu malzemeler ve uygulama yöntemleri:

  • Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir evde çözüm yöntemlerinden biri çay poşetleridir. Bu poşetleri buzdolabında muhafaza edebilir ve ısırık olması durumunda kullanabilirsiniz. Böylelikle kaşıntıyı gidererek ısırılan bölgenin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Evde aloe vera bitkisi büyütüyorsanız bu bitkinin yaprağından 1 parça kopararak sivrisinek ısırığı için krem olarak kullanabilirsiniz.
  • Evde uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de sarımsağı Hindistan cevizi ile seyrelterek sivrisinek ısırığına krem olarak kullanmak. Sarımsak ile ısırık alanını dezenfekte edebilir ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
  • Fesleğen de sivrisinek ısırıklarının alerjik etkilerini ortadan kaldırmada etkilidir. Bir tutam fesleğen yaprağı ile kabarmış bölgeyi ovalayabilirsiniz.
  • Çeşitli böcek ısırmaları karşısında rahatlatıcı etki sunan yulaf ezmesini sivrisinek ısırıkları için de kullanabilirsiniz. Bunun için ezmeyi su ile lapa kıvama getirmeniz ve bölgeye uygulayarak bir süre bekleyip yıkamanız yeterlidir.

Bebeklerde Sinek Isırması

“Sivrisinek ısırığı ne iyi gelir?” sorusu bebekler için de merak edilir. Bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş olan bebekler sivrisinek ısırıklarına karşı savunmasızdır. Bu nedenle bebek sivrisinek ısırığı önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bebeklerde sivrisinek ısırığı su toplaması ve bunun yanında sistemik alerjik reaksiyon yaratabilir. Bebeklerde sivrisinek ısırığı tedavisi için deri ve kandan yapılan alerji testleri kullanılır. Ancak bu testler ile ısırık sonrası oluşan alerji net bir şekilde açıklanamaz. Bu nedenle “Bebeklerde sivrisinek ısırığı nasıl geçer?” sorusu detaylı bir bağışıklık sistemi araştırması yapılmalıdır. Bunun yanında bebeklerin bağışıklığı gelişme gösterene kadar ısırıklardan korunması ve geceleri beşiklerine tül takılması önemlidir.

Sivrisinek Isırdığında Ne Olur?

“Sivrisinek ısırığı şişmesi nasıl geçer?” sorusu kadar sivrisinek ısırığı ile neler olacağı da merak konusudur. Sivrisinek ısırığı şişmesi ve bunun yanında kaşıntı yaşanan en tipik semptomlardır.

Sivrisinek Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

“Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer?” merak ettiğiniz konular arasındaysa ısırıkların 1-2 gün içinde kendiliğinden geçeceğini bilmelisiniz. Bu sürede oluşacak kaşıntılar için de eczanelerde satılan sivrisinek ısırığına krem içeriklerinden yardım alabilirsiniz. Bunun yanında “Sivrisinek ısırığı izi nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız bu izlerin kendiliğinden kaybolacağını bilmelisiniz. Ancak bunun için ısırılan bölgeyi kaşımamaya özen göstermelisiniz.

Sivrisinekler İle Bulaşabilecek Hastalıklar Nelerdir?

“Sivrisinek ısırığı nasıl olur?” sorusu kadar sivrisinek ısırığı ile bulaşabilecek hastalıklar da merak edilir. Bu hastalıklar şöyledir:

  • Batı Nil Virüsü
  • Zika Virüsü
  • Chikungunya Virüsü
  • Dang Humması
  • Sarı Humma
  • Sıtma

Sivrisinek Isırıklarını Nasıl Önleyebilirsiniz?

“Sivrisinek ısırığı şişmesine ne iyi gelir?” sorusu kadar bu ısırıkların nasıl önlenebileceği de merak edilir. “Sivrisinek ısırığı nasıl giderilir?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de açık havada geçireceğiniz yaz akşamlarında cildinizi örtmeye özen göstermeniz gerektiği. Bunun yanında sinek kovan spreylerden de kullanabilirsiniz. Sinekleri uzaklaştıran uçucu yağları da bir losyon gibi cildinize sürerek ısırıklardan korunabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER