444 3 703

EEG (Elektroensefalograi Testi) Nedir? Nasıl Yapılır?

 

EEG tıp literatüründeki açılımıyla elektroensefalografi, insan beynindeki elektriksel aktiviteleri ölçmek için kullanılır. Nörolojik sorunların tespit edilmesinde 1940’lı yıllardan beri kullanılan bu test, güvenilir sonuçlar verir. Peki, EEG nedir? Nasıl uygulanır?

EEG Nedir?

İnsan beyni düşük elektrik akımı üretir ve karmaşık bir yapıya sahiptir. EEG testi de bu karmaşık yapıdaki elektriksel aktiviteyi kaydetmek adına uygulanır. Testin uygulanmasında kullanılan EEG cihazı, beyin hücrelerin tarafından üretilen elektriksel dalgaları kaydederek beyindeki işlevsel bozukları ve bu bozuklukların yerini tespit eder. Testin uygulanması için altın ya da gümüş alaşımdan üretilmiş elektrotlar jel ile kafaya yapıştırılır.

EEG Neden Yapılır?

“EEG nedir ne için yapılır?” konu hakkında sıklıkla merak edilen sorular arasındadır. EEG testi sara rahatsızlığının tespit edilmesinde, uyku bozukluğu rahatsızlıklarının tespitinde, zihinsel gelişim geriliği ya da öğrenme güçlüğü gibi durumlarda, beyin iltihabı rahatsızlıklarının teşhis edilmesinde, bilinç kaybı nedeniyle yaşanan psikiyatrik rahatsızlıkların tanısında kullanılır. EEG sonucunun bozuk çıkması ile kişiye uygun tedavi süreci planlanır.

EEG Testi Nasıl Yapılır?

EEG testi jel ya da macun kullanılarak yüksek iletkenliğe sahip olan teller yardımcı ile saçlı deriye yapıştırılarak uygulanır. Peki, EEG çekimi kaç dakika sürer? Standart bir EEG testi uygulaması 20 dakika kadar sürer. Ancak bazı durumlarda hastalığın teşhisi için bu süre uzatılabilir. Özellikle uyku sırasında meydana gelen nöbetlerin teşhis edilmesinde testin süresi uzatılır ve bu süre boyunca hastanın uyunması sağlanır. Bazı özel durumlarda testin çekilmesi birkaç gün sürer ve bu sürede hastanın video-EEG kaydı da alınır. Video-EEG işlemi özellikle epilepsi tanısında ya da epilepsi cerrahisi öncesinde kullanılır.

EEG Öncesinde Yapılması Gerekenler

Elektroensefalografi testi sırasında kablolar kafa derisine yapıştırılır bu nedenle saçlı derinin temiz olması gerekir. İşlem sırasında gerçekleşecek olan iletkenliğinin ve EEG sonuç verilerinin olumsuz etkilenmemesi için bölgenin kir ve yağ katmanlarından arındırılması önemlidir. Bu nedenle de testin uygulanacağı gün saça jöle, krem gibi ürünler sürülmemelidir. Bunun yanında testten 6 saat önce kahve içilmemelidir. Test öncesinde sakinleştirici, alkol ya da uyku ilacı alınmaması da önerilenler arasındadır. Test öncesinde sürecin planlanması için bazı ek bilgiler gerekir. Bu nedenle daha önce yaptırılmış test sonuçları ve radyolojik incelemeler mutlaka doktora gösterilmelidir. COVİD-19, AIDS ya da Hepatit gibi hastalıklar varsa durum test öncesinde anlatılmalıdır.

Uyku Testinde EEG Nasıl Kullanılır?

PSG olarak kısaltılan Polisomnografi, kişinin yaşadığı uyku sorununun nedenini bulmak ve uyku kalitesini belirlemek için tüm gece boyunca kablolar ile kayıt yapılarak gerçekleştirilir. Bu işlem ile uyku derinliği, kişinin horlama sıklığı, solunum ritmi ve derinliği, kanda bulunan oksijen düzeyi, solunum durması ve bunun sürmesi, değişen yatma pozisyonu ve vücut hareketleri ile kalp ritmi ölçülür.

EEG Testinde Bağlanan Kablolar Acı Verir mi?

EEG testi ile vücudun herhangi bir noktasına elektriksel sinyal verilmez. Bu nedenle herhangi bir acı yaşanmaz.

EEG Testi Çocuklara Neden Yapılır?

Çocuklar yaşanan epilepsi, inme ve enfeksiyon gibi rahatsızlıkları belirlenmesinde kullanılır. Bu test çocuklarda uyanıkken ya da uyurken yapılır.

EEG Çekimi Zararları Nelerdir?

EEG çekimi zararları bulunmaz.

EEG Hamilelere Uygulanır mı?

Güvenilir testlerden biri olan EEG hamilelere de uygulanabilir.

EEG Testi Öncesinde Düzenli Olarak Kullanılan İlaçlar Alınır mı?

EEG çekimi öncesinde rutin olarak kullanılan ilaçların alınmasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Ancak ilaçlar konusunda mutlaka önceden doktor görüşü alınmalıdır.

EEG Sonucu Kaç Günde Çıkar?

“EEG sonucu kaç günde çıkar?” merak edilen konulardan bir diğeridir. Bu testin sonuçları aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.

EEG Çektirme Fiyatları

EEG fiyatları hastanın genel durumuna ve uygulanacak teste bağlı olarak farklılık gösterir. Bu nedenle uygulama öncesinde EEG çekimi fiyatları hakkında kapsamlı bilgi alınmalıdır.

EEG Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?

“EEG'nin bozuk çıkması ne anlama gelir?” diye merak ediyorsanız bu testin sonuçları bazı rahatsızlıklara işaret eder. İşte “EEG hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır?” sorusunun yanıtı:

  • Beyin iltihabı (Ensefalit)
  • Beyin tümörleri
  • Demans
  • Hafıza problemleri
  • İnme (Felç)
  • Kafa yaralanmalarına bağlı beyin travması
  • Nöropsikiyatrik bozukluklar
  • Psikiyatrik hastalıklar
  • Uyku bozuklukları
  • Epilepsi (Sara)
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 10.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER