444 3 703

Ekokardiyografi Nedir? Neden Uygulanır?

Kalp rahatsızlıklarının teÅŸhis edilmesi için kullanılan yöntemlerden biri de ekokardiyografi. Kalbi iç yapı ve fonksiyon bakımından detaylı olarak deÄŸerlendiren bu test ile pek çok kalp rahatsızlığının tedavisi planlanabilir. Peki, ekokardiyografi nedir? Nasıl uygulanır? Ä°ÅŸte ekokardiyografi randevu iÅŸleminden önce merak ettikleriniz ve bilmeniz gerekenler:

Ekokardiyografi (EKO) Nedir?

Eko nedir tıp literatüründe EKO olarak da bilinir ve ses dalgaları kullanılarak kalbin iç yapısının ve fonksiyonlarının incelenip deÄŸerlendirilmesidir. Kalp ultrasonu olarak da bilinen bu testte ses dalgaları bir alet yardımıyla kalbe iletilir ve görüntüler kayıt altına alınır.

Ekokardiyografi Neden Yapılır?

Detaylı bir muayene sonucunda kardiyoloÄŸun uygun görmesi halinde eko çekimi yapılır. Bu çekimin yapılmasının nedenleri ise ÅŸöyledir:

  • Ekokardiyografi sonuçları ile göÄŸüs aÄŸrısının tanısı
  • Kalp krizi sonrası dönem
  • Kalp muayenesinin ardından duyulan anormal kalp seslerinin araÅŸtırılması
  • KiÅŸide baÅŸ dönmesi ve bayılma ÅŸikayetleri
  • Takılan kalp kapaklarının belirli aralıklarla deÄŸerlendirilmesi
  • Yatınca boyun damarlarının belirgin olması
  • Kalpten kaynaklanan öksürük ve nefes darlığı
  • Bacakların her ikisinde birden ve ayak bileklerinde ÅŸiÅŸliklerin olması
  • Ä°nme geçirmenin ardından felce neden olabilecek faktörlerin araÅŸtırılması
  • Kısa mesafe yürüyüÅŸ ya da hareket sonrasında nefes almada güçlük çekme

Ekokardiyografi Ne Ä°ÅŸe Yarar?

Kalp eko çekimi ile kalp saÄŸlığı hakkında kapsamlı bilgi edinilebilir. Ekokardiyografi sonucu ile kalp rahatsızlıklarının tanısı koyulabilir. Bu tanı doÄŸrultusunda da gereken tedavi süreci planlanır.

Ekokardiyografi Türleri

Farklı ekokardiyografi türleri bulunur. Bunlar:

Transtorasik ekokardiyografi: Transtorasik ekokardiyografi nedir?” sorusu yüzeysel ekokardiyografi olarak yanıtlanabilir. Bu test, göÄŸüs ön duvarın üzerinde prob dolaÅŸtırılarak uygulanır.

Fetal eko:Fetal eko nedir?” sorusu da doÄŸum öncesinde anne karnındaki fetüsün kalbinin incelenmesini saÄŸlayan bir yöntemdir ÅŸeklinde yanıt verilebilir.

Stres ekokardiyografi: Kalbin atım ritmini hızlandıran ilaçlar ya da egzersizler ile uygulanan bir ekokardiyografi yöntemdir.

Transözefageal ekokardiyografi (TEE): Yaygın bir ÅŸekilde kullanılan ekokardiyografi türüdür. Transtorasik ekokardiyografinin yetersiz kaldığı bazı durumlarda yemek borusu ile inceleme yapılması gerekebilir. Bu inceleme ile yemek borusuna yakın olan yapılar deÄŸerlendirilir.

Ekokardiyografi Öncesinde Uygulanan Testler

Transtorasik ekokardiyografi öncesinde bir ön hazırlık ve test gerekmezken transözefageal ekokardiyografi iÅŸlemi öncesinde hastanın saÄŸlığı hakkında detaylı bilgi alınmak adına test uygulanır. Bunun yanında kiÅŸinin burun tıkanıklığı, alerji, yutma güçlüÄŸü, mide rahatsızlığı, astım, yemek borusu ve alerji gibi rahatsızlıkları da detaylı olarak araÅŸtırılır. Transözefageal ekokardiyografi öncesinde genel olarak transtorasik ekokardiyografi testi yapılır. Bu test yeterli bilgi sunmuyorsa yemek borusu ile inceleme yapılır.

Ekokardiyografi Nasıl Yapılır?

Eko testi nedir?” sorusu kadar bu testin nasıl uygulandığı da merak konusudur. Ancak bu test türüne göre farklı ÅŸekillerde uygulanır.

Transtorasik ekokardiyografi nasıl yapılır?

Testin uygulanması için belden yukarısında bulunan kıyafetler çıkarılır. Hastanın bir eli başının altına konulur ve hasta yana dönük olacak ÅŸekilde sedyeye konulur. Ucuna jel sürülü cihaz göÄŸsün ön yüzünde gezdirilir.

Transözefageal ekokardiyografi (TEE) nasıl yapılır?

Bu iÅŸlem yemek borusundan uygulanır. Bu nedenle hastanın 6 saat boyunca aç kalması gerekir. Ä°ÅŸlem öncesinde hastanın damar yolu açılır ve damardan ilaç verilir. Ayrıca hastanın iÅŸlem anında öksürmemesi adına damak ve ağız bölgesi özel bir sprey yardımı ile uyuÅŸturulur. Tüpün ağızdan yemek borusuna ulaÅŸtırılması ile iÅŸlem gerçekleÅŸtirilir.

Ekokardiyografi Sonuçları Nasıl Okunur?

Ekokardiyografi cihazı ile elde edilen bilgiler detaylı olarak deÄŸerlendirilir. Bu bilgiler doÄŸrultusunda da bir ekokardiyografi raporu hazırlanır. Rapor doÄŸrultusunda ekokardiyografi yorumlama iÅŸlemi ile hastaya uygun olan tedavi süreci planlanır. Bu raporda kalbin kanı pompalama gücü, anatomik yapısı, kalp kapakçıklarının hareketleri, kapakçıklardaki yetmezlik ve darlık gibi durumlar, kalpten çıkan büyük damarların genel durumu hakkında veriler yer alır. Raporda kalp boyutlarında artış varsa bu durum hipertansiyon olarak yorumlanır. Pompalama gücünde azalma söz konusu ise bu yüzde olarak sunulur ve kiÅŸide kalp yetmezliÄŸi anlamına gelir.

Ekokardiyografi Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ekokardiyografi çeken yerler hakkında araÅŸtırma yapıyorsanız bilmeniz gerekenler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Teste gitmeden önce daha önce kalple ilgili yaptırmış olduÄŸunuz tetkiklerin sonucunu yanınızda bulundurmalısınız.
  • Rutin olarak kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuza bildirin.
  • Transözefageal ekokardiyografi yaptıracaksanız hastaneye mutlaka bir refakatçi ile gidin. Bu testten önce de 6-8 saatlik bir açlık uygulayın.

Ekokardiyografi Fiyatları

Ekokardiyografi ücreti merak edilen konular arasındadır. Kalp eko çekimi fiyatları hastaneye ve uygulanacak teste göre farklılık gösterir. Bu nedenle ekokardiyografi cihazı fiyat ve iÅŸlem ücreti hakkında detaylı bilgi için mutlaka bir ön görüÅŸme yapılmalıdır.

“Ekokardiyografi ne kadar sürer?” diye merak ediyorsanız bu iÅŸlem için yapılan incelemenin 10-15 dakika aldığını, hazırlık ve raporun hazırlanmasının da 30-45 dakikayı bulduÄŸunu bilmelisiniz.

Ä°ÅŸlem yemek borusundan gerçekleÅŸecekse hastanın öncesinden 6-8 saat kadar aç kalması gerekir.

Ekokardiyografi, radyasyon içeren bir iÅŸlem deÄŸildir. Buna ek olarak iÅŸlem sırasında herhangi bir ilaç da kullanılmaz. Bu nedenle test herkese rahatlıkla uygulanabilir ve acı vermez.

İşlem radyasyon yaymadığından hamilelere ve bebekler dahil her yaşta insana uygulanabilir.

Ä°ÅŸlem için kullanılan cihaz sessizdir.

Ekokardiyografi için herhangi bir ön hazırlık gerekmez. Ancak hastanın rahat bir kıyafet giyinmesi önemlidir.

Raporda kalbin anatomik yapısı, genel durumu, zar görünümü, kanı pompalama gücü, kalp kapakçıklarının durumu ve hareketi ile ilgili veriler sunulur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 18.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER