444 3 703

Ekokardiyografi Nedir? Neden Uygulanır?

Kalp rahatsızlıklarının teşhis edilmesi için kullanılan yöntemlerden biri de ekokardiyografi. Kalbi iç yapı ve fonksiyon bakımından detaylı olarak değerlendiren bu test ile pek çok kalp rahatsızlığının tedavisi planlanabilir. Peki, ekokardiyografi nedir? Nasıl uygulanır? İşte ekokardiyografi randevu işleminden önce merak ettikleriniz ve bilmeniz gerekenler:

Ekokardiyografi (EKO) Nedir?

Eko nedir tıp literatüründe EKO olarak da bilinir ve ses dalgaları kullanılarak kalbin iç yapısının ve fonksiyonlarının incelenip değerlendirilmesidir. Kalp ultrasonu olarak da bilinen bu testte ses dalgaları bir alet yardımıyla kalbe iletilir ve görüntüler kayıt altına alınır.

Ekokardiyografi Neden Yapılır?

Detaylı bir muayene sonucunda kardiyoloğun uygun görmesi halinde eko çekimi yapılır. Bu çekimin yapılmasının nedenleri ise şöyledir:

  • Ekokardiyografi sonuçları ile göğüs ağrısının tanısı
  • Kalp krizi sonrası dönem
  • Kalp muayenesinin ardından duyulan anormal kalp seslerinin araştırılması
  • Kişide baş dönmesi ve bayılma şikayetleri
  • Takılan kalp kapaklarının belirli aralıklarla değerlendirilmesi
  • Yatınca boyun damarlarının belirgin olması
  • Kalpten kaynaklanan öksürük ve nefes darlığı
  • Bacakların her ikisinde birden ve ayak bileklerinde şişliklerin olması
  • İnme geçirmenin ardından felce neden olabilecek faktörlerin araştırılması
  • Kısa mesafe yürüyüş ya da hareket sonrasında nefes almada güçlük çekme

Ekokardiyografi Ne İşe Yarar?

Kalp eko çekimi ile kalp sağlığı hakkında kapsamlı bilgi edinilebilir. Ekokardiyografi sonucu ile kalp rahatsızlıklarının tanısı koyulabilir. Bu tanı doğrultusunda da gereken tedavi süreci planlanır.

Ekokardiyografi Türleri

Farklı ekokardiyografi türleri bulunur. Bunlar:

Transtorasik ekokardiyografi: Transtorasik ekokardiyografi nedir?” sorusu yüzeysel ekokardiyografi olarak yanıtlanabilir. Bu test, göğüs ön duvarın üzerinde prob dolaştırılarak uygulanır.

Fetal eko:Fetal eko nedir?” sorusu da doğum öncesinde anne karnındaki fetüsün kalbinin incelenmesini sağlayan bir yöntemdir şeklinde yanıt verilebilir.

Stres ekokardiyografi: Kalbin atım ritmini hızlandıran ilaçlar ya da egzersizler ile uygulanan bir ekokardiyografi yöntemdir.

Transözefageal ekokardiyografi (TEE): Yaygın bir şekilde kullanılan ekokardiyografi türüdür. Transtorasik ekokardiyografinin yetersiz kaldığı bazı durumlarda yemek borusu ile inceleme yapılması gerekebilir. Bu inceleme ile yemek borusuna yakın olan yapılar değerlendirilir.

Ekokardiyografi Öncesinde Uygulanan Testler

Transtorasik ekokardiyografi öncesinde bir ön hazırlık ve test gerekmezken transözefageal ekokardiyografi işlemi öncesinde hastanın sağlığı hakkında detaylı bilgi alınmak adına test uygulanır. Bunun yanında kişinin burun tıkanıklığı, alerji, yutma güçlüğü, mide rahatsızlığı, astım, yemek borusu ve alerji gibi rahatsızlıkları da detaylı olarak araştırılır. Transözefageal ekokardiyografi öncesinde genel olarak transtorasik ekokardiyografi testi yapılır. Bu test yeterli bilgi sunmuyorsa yemek borusu ile inceleme yapılır.

Ekokardiyografi Nasıl Yapılır?

Eko testi nedir?” sorusu kadar bu testin nasıl uygulandığı da merak konusudur. Ancak bu test türüne göre farklı şekillerde uygulanır.

Transtorasik ekokardiyografi nasıl yapılır?

Testin uygulanması için belden yukarısında bulunan kıyafetler çıkarılır. Hastanın bir eli başının altına konulur ve hasta yana dönük olacak şekilde sedyeye konulur. Ucuna jel sürülü cihaz göğsün ön yüzünde gezdirilir.

Transözefageal ekokardiyografi (TEE) nasıl yapılır?

Bu işlem yemek borusundan uygulanır. Bu nedenle hastanın 6 saat boyunca aç kalması gerekir. İşlem öncesinde hastanın damar yolu açılır ve damardan ilaç verilir. Ayrıca hastanın işlem anında öksürmemesi adına damak ve ağız bölgesi özel bir sprey yardımı ile uyuşturulur. Tüpün ağızdan yemek borusuna ulaştırılması ile işlem gerçekleştirilir.

Ekokardiyografi Sonuçları Nasıl Okunur?

Ekokardiyografi cihazı ile elde edilen bilgiler detaylı olarak değerlendirilir. Bu bilgiler doğrultusunda da bir ekokardiyografi raporu hazırlanır. Rapor doğrultusunda ekokardiyografi yorumlama işlemi ile hastaya uygun olan tedavi süreci planlanır. Bu raporda kalbin kanı pompalama gücü, anatomik yapısı, kalp kapakçıklarının hareketleri, kapakçıklardaki yetmezlik ve darlık gibi durumlar, kalpten çıkan büyük damarların genel durumu hakkında veriler yer alır. Raporda kalp boyutlarında artış varsa bu durum hipertansiyon olarak yorumlanır. Pompalama gücünde azalma söz konusu ise bu yüzde olarak sunulur ve kişide kalp yetmezliği anlamına gelir.

Ekokardiyografi Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ekokardiyografi çeken yerler hakkında araştırma yapıyorsanız bilmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Teste gitmeden önce daha önce kalple ilgili yaptırmış olduğunuz tetkiklerin sonucunu yanınızda bulundurmalısınız.
  • Rutin olarak kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuza bildirin.
  • Transözefageal ekokardiyografi yaptıracaksanız hastaneye mutlaka bir refakatçi ile gidin. Bu testten önce de 6-8 saatlik bir açlık uygulayın.

Ekokardiyografi Fiyatları

Ekokardiyografi ücreti merak edilen konular arasındadır. Kalp eko çekimi fiyatları hastaneye ve uygulanacak teste göre farklılık gösterir. Bu nedenle ekokardiyografi cihazı fiyat ve işlem ücreti hakkında detaylı bilgi için mutlaka bir ön görüşme yapılmalıdır.

“Ekokardiyografi ne kadar sürer?” diye merak ediyorsanız bu işlem için yapılan incelemenin 10-15 dakika aldığını, hazırlık ve raporun hazırlanmasının da 30-45 dakikayı bulduğunu bilmelisiniz.

İşlem yemek borusundan gerçekleşecekse hastanın öncesinden 6-8 saat kadar aç kalması gerekir.

Ekokardiyografi, radyasyon içeren bir işlem değildir. Buna ek olarak işlem sırasında herhangi bir ilaç da kullanılmaz. Bu nedenle test herkese rahatlıkla uygulanabilir ve acı vermez.

İşlem radyasyon yaymadığından hamilelere ve bebekler dahil her yaşta insana uygulanabilir.

İşlem için kullanılan cihaz sessizdir.

Ekokardiyografi için herhangi bir ön hazırlık gerekmez. Ancak hastanın rahat bir kıyafet giyinmesi önemlidir.

Raporda kalbin anatomik yapısı, genel durumu, zar görünümü, kanı pompalama gücü, kalp kapakçıklarının durumu ve hareketi ile ilgili veriler sunulur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 18.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER