444 3 703

Elektromiyografi (EMG) Nedir?

1 Yorum

 

Kas ve sinir sistemi hastalıkları yaÅŸamın her döneminde görülür ve kiÅŸinin yaÅŸam formatını bozabilir. Bu denli önemli olan kas ve sinir sisteminin doÄŸru çalışıp çalışmadığı elektromiyografi ile test edilir. Peki, elektromiyografi nedir?

Elektromiyografi (EMG) Nedir?

“EMG testi nedir?” sorusu kasların doÄŸal elektriksel aktivitesini ölçmek adına kullanılan bir testtir ÅŸeklinde yanıtlanabilir ve açılımı elektromiyografidir. Bu test ile yaÅŸanan rahatsızlığın kaslardan mı yoksa kasları destekleyen sinirlerden mi kaynaklandığı belirlenir. Elektromiyografi testi bu iÅŸlevi ile sinirlerde yaÅŸanan iÅŸlevsel bozuklukları, kas ve sinirlere etki eden rahatsızlıkları ya da hasarların ne derecede olduÄŸunu belirler.

Elektromiyografi (EMG) Nasıl Çekilir?

“EMG testi nasıl yapılır?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Siz de “Elektromiyografi nasıl çekilir?” diye merak ediyorsanız bu iÅŸlem sırasında elektrotlar ve cihaz yardımıyla sinir ve kaslardan gelen uyarılar dijital ortama veriler halinde aktarılır ve gerekli ölçümler yapılır. Nörologlar bu verileri yorumlar ve anormallikleri deÄŸerlendirir. Bu test iki aÅŸamadan oluÅŸur:

1.aÅŸama: Elektrotların cilde yapıştırıldığı yüzey EMG

 2.aÅŸama: Ä°ÄŸne elektrotunun kas içine girdiÄŸi iÄŸne EMG

Ä°lk aÅŸamada sinir iletim durumu belirlenir. Bu belirlemeyi gerçekleÅŸtirmek adına hastanın bacak ve kollarına iletken özellikte bir madde sürülür. Ardından kaydedici kablolar baÄŸlanır ve uyarıcı elektrot ile elektriksel uyaran verilir. Kablolar bu sırada elde edilen verilerin dijital ortama aktarılmasını saÄŸlar. Aktarılan bu veriler iÅŸlenir. Bu iÅŸleme ile sinirlerin kalınlığı, hızı ve diÄŸer özellikleri incelenir.

İkinci aşamada ise iğne ile kaslar elektriksel faaliyetleri bakımından incelenir. Bu işlem sırasında steril iğne belirli kaslara batırılır ve gerekli inceleme yapılır.

Elektromiyografi (EMG) Neden Çekilir?

EMG, vücudun kas ve sinir sisteminin görüntülenmesine ve hastalıkların teÅŸhis edilmesine yardımcı olur. Peki, EMG testi nasıl yapılır? Neden çekilir? Bu test aÅŸağıdaki durumları tespit etmek adına çekilir:

  • Beyin fıtığı
  • Boyun fıtığı
  • Böbrek rahatsızlığı
  • Diyabet
  • Kol ve bacaklarda uyuÅŸma
  • Omurilik hastalıkları
  • Sinir fonksiyonlarına etki eden kronik rahatsızlıklar
  • Sinir sıkışması
  • Sinir ve kas hastalıkları

 

Elektromiyografi (EMG) Ä°ncelemesi Öncesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

EMG yaptıranların yorumları bu incelemenin uzun zaman gerektirdiÄŸi yönünde. Bu nedenle EMG cihazı ile yapılan bu test acil durumlar dışında randevu ile yapılır. Bazı durumlarda test planlanandan daha fazla iÅŸlemi gerekli kılabilir. Bu tür durumlarda testin çekim süresi uzar ve bir sonraki randevunun bir süre beklemesi gerekebilir. Bu nedenle yapılan testin uzun sürebileceÄŸi dikkate alınmalı ve laboratuvarda uzun süre kalınacağı planlanmalıdır. Test sırasında kolay çıkarılan bol kıyafetlerin tercih edilmesi önemli. Bunun yanında yüzük, küpe ve saat gibi takıların da iÅŸlem öncesinde çıkarılması gerekli. Ä°ÅŸlem sırasında derinin elektriksel iletkenliÄŸi önemli olduÄŸundan hastanın iÅŸleme banyo yaparak gelmesi gerekir. AIDS ve hepatit gibi kan yolu ile bulaÅŸan rahatsızlıkların da test öncesinde nörofizyoloÄŸa bildirilmesi gerekmekte.

EMG Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?

Elektromiyografi cihazı ile uygulanan test bazı rahatsızlıkların teşhisinde kullanılır. Bu rahatsızlıklar:

  • ALS
  • Bel ve boyun fıtığı
  • Böbrek hastalığı
  • Karpal tünel sendromu
  • Kas ve sinir hastalıkları
  • Omurilik hastalıkları
  • Sinir yaralanmaları
  • Åžeker hastalığı
  • Elektromiyografi ve nöromüsküler hastalıklar

EMG çekimi süresi de merak edilenler arasında. Siz de “EMG ne kadar sürer?” diye merak ediyorsanız çekim süresinin her hasta özelinde farklılık gösterdiÄŸini bilmelisiniz. EMG testi randevu ile baÅŸlayan test süresi, vücuttaki kas ve sinir sisteminin deÄŸerlendirilerek yaÅŸanan rahatsızlığın teÅŸhis edilmesi prensibine dayanır.

EMG randevu almak isteyen kiÅŸiler, bu testin acı verip vermediÄŸini merak eder. Bu testte vücuda yapışan elektrodlarla sinir ve kasların iÅŸlevi kaydedilir. Bu sırada da vücuda küçük titreÅŸimler halinde elektrik verilir ve küçük boyutta bir titremeye neden olur. Ancak bu acı vermez ve etkisi kısa sürede geçer.

EMG çeken hastanelerin hangi bölümünden randevu alınacağı da merak konusu. Bu test için nörofizyoloji bölümünden randevu alınmalıdır.

EMG testi fiyatı hastaneler arasında farklılık gösterir. Bu nedenle iÅŸlem öncesinde mutlaka detaylı bir görüÅŸme yapılmalıdır.

“EMG nedir? Normal deÄŸerleri nedir?” sorusu da merak edilenler arasında. EMG sonucu deÄŸerlendirme ve yorumlanmasında normal ve anormal deÄŸerlerin ayrımı yapılır ve bunun gerçekleÅŸmesi için de belirlenmiÅŸ olan referans deÄŸerler baz alınır. Bu normal deÄŸerler için doktordan detaylı bilgi alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.07.2022 00:00
1 Yorum

08 Haziran 2023 tarihinde
Nuray Angelova

Slm bize butesten acil yapılması lazım bise hızlı bisehilde dönerseniz sevinirim

Büyük Anadolu Hastaneleri
13 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER