444 3 703

Elektromiyografi (EMG) Nedir?

1 Yorum

 

Kas ve sinir sistemi hastalıkları yaşamın her döneminde görülür ve kişinin yaşam formatını bozabilir. Bu denli önemli olan kas ve sinir sisteminin doğru çalışıp çalışmadığı elektromiyografi ile test edilir. Peki, elektromiyografi nedir?

Elektromiyografi (EMG) Nedir?

“EMG testi nedir?” sorusu kasların doğal elektriksel aktivitesini ölçmek adına kullanılan bir testtir şeklinde yanıtlanabilir ve açılımı elektromiyografidir. Bu test ile yaşanan rahatsızlığın kaslardan mı yoksa kasları destekleyen sinirlerden mi kaynaklandığı belirlenir. Elektromiyografi testi bu işlevi ile sinirlerde yaşanan işlevsel bozuklukları, kas ve sinirlere etki eden rahatsızlıkları ya da hasarların ne derecede olduğunu belirler.

Elektromiyografi (EMG) Nasıl Çekilir?

“EMG testi nasıl yapılır?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Siz de “Elektromiyografi nasıl çekilir?” diye merak ediyorsanız bu işlem sırasında elektrotlar ve cihaz yardımıyla sinir ve kaslardan gelen uyarılar dijital ortama veriler halinde aktarılır ve gerekli ölçümler yapılır. Nörologlar bu verileri yorumlar ve anormallikleri değerlendirir. Bu test iki aşamadan oluşur:

1.aşama: Elektrotların cilde yapıştırıldığı yüzey EMG

 2.aşama: İğne elektrotunun kas içine girdiği iğne EMG

İlk aşamada sinir iletim durumu belirlenir. Bu belirlemeyi gerçekleştirmek adına hastanın bacak ve kollarına iletken özellikte bir madde sürülür. Ardından kaydedici kablolar bağlanır ve uyarıcı elektrot ile elektriksel uyaran verilir. Kablolar bu sırada elde edilen verilerin dijital ortama aktarılmasını sağlar. Aktarılan bu veriler işlenir. Bu işleme ile sinirlerin kalınlığı, hızı ve diğer özellikleri incelenir.

İkinci aşamada ise iğne ile kaslar elektriksel faaliyetleri bakımından incelenir. Bu işlem sırasında steril iğne belirli kaslara batırılır ve gerekli inceleme yapılır.

Elektromiyografi (EMG) Neden Çekilir?

EMG, vücudun kas ve sinir sisteminin görüntülenmesine ve hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olur. Peki, EMG testi nasıl yapılır? Neden çekilir? Bu test aşağıdaki durumları tespit etmek adına çekilir:

  • Beyin fıtığı
  • Boyun fıtığı
  • Böbrek rahatsızlığı
  • Diyabet
  • Kol ve bacaklarda uyuşma
  • Omurilik hastalıkları
  • Sinir fonksiyonlarına etki eden kronik rahatsızlıklar
  • Sinir sıkışması
  • Sinir ve kas hastalıkları

 

Elektromiyografi (EMG) İncelemesi Öncesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

EMG yaptıranların yorumları bu incelemenin uzun zaman gerektirdiği yönünde. Bu nedenle EMG cihazı ile yapılan bu test acil durumlar dışında randevu ile yapılır. Bazı durumlarda test planlanandan daha fazla işlemi gerekli kılabilir. Bu tür durumlarda testin çekim süresi uzar ve bir sonraki randevunun bir süre beklemesi gerekebilir. Bu nedenle yapılan testin uzun sürebileceği dikkate alınmalı ve laboratuvarda uzun süre kalınacağı planlanmalıdır. Test sırasında kolay çıkarılan bol kıyafetlerin tercih edilmesi önemli. Bunun yanında yüzük, küpe ve saat gibi takıların da işlem öncesinde çıkarılması gerekli. İşlem sırasında derinin elektriksel iletkenliği önemli olduğundan hastanın işleme banyo yaparak gelmesi gerekir. AIDS ve hepatit gibi kan yolu ile bulaşan rahatsızlıkların da test öncesinde nörofizyoloğa bildirilmesi gerekmekte.

EMG Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?

Elektromiyografi cihazı ile uygulanan test bazı rahatsızlıkların teşhisinde kullanılır. Bu rahatsızlıklar:

  • ALS
  • Bel ve boyun fıtığı
  • Böbrek hastalığı
  • Karpal tünel sendromu
  • Kas ve sinir hastalıkları
  • Omurilik hastalıkları
  • Sinir yaralanmaları
  • Şeker hastalığı
  • Elektromiyografi ve nöromüsküler hastalıklar

EMG çekimi süresi de merak edilenler arasında. Siz de “EMG ne kadar sürer?” diye merak ediyorsanız çekim süresinin her hasta özelinde farklılık gösterdiğini bilmelisiniz. EMG testi randevu ile başlayan test süresi, vücuttaki kas ve sinir sisteminin değerlendirilerek yaşanan rahatsızlığın teşhis edilmesi prensibine dayanır.

EMG randevu almak isteyen kişiler, bu testin acı verip vermediğini merak eder. Bu testte vücuda yapışan elektrodlarla sinir ve kasların işlevi kaydedilir. Bu sırada da vücuda küçük titreşimler halinde elektrik verilir ve küçük boyutta bir titremeye neden olur. Ancak bu acı vermez ve etkisi kısa sürede geçer.

EMG çeken hastanelerin hangi bölümünden randevu alınacağı da merak konusu. Bu test için nörofizyoloji bölümünden randevu alınmalıdır.

EMG testi fiyatı hastaneler arasında farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde mutlaka detaylı bir görüşme yapılmalıdır.

“EMG nedir? Normal değerleri nedir?” sorusu da merak edilenler arasında. EMG sonucu değerlendirme ve yorumlanmasında normal ve anormal değerlerin ayrımı yapılır ve bunun gerçekleşmesi için de belirlenmiş olan referans değerler baz alınır. Bu normal değerler için doktordan detaylı bilgi alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.07.2022 00:00
1 Yorum

08 Haziran 2023 tarihinde
Nuray Angelova

Slm bize butesten acil yapılması lazım bise hızlı bisehilde dönerseniz sevinirim

Büyük Anadolu Hastaneleri
13 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER