444 3 703

EMR-Endoskopik Mukozal Rezeksiyon Yöntemi Nedir?

EMR ile sindirim sistemindeki polipler net bir ÅŸekilde çıkarılır. Böylelikle erken evredeki lezyonlara kolaylıkla müdahale edilebilir.

EMR-Endoskopik Mukozal Rezeksiyon Yöntemi Nedir?

EMR nedir?” sorusu merak edilen konular arasındadır. Açılımı endoskopik mukozal rezeksiyon olan EMR, sindirim sisteminde erken aÅŸamada bulunan poliplerin net bir ÅŸekilde çıkarılmasını saÄŸlayan bir yöntemdir. Sindirim sisteminde bulunan polipler, saplı ve sapsız olarak adlandırılır. Saplı olan polipler kesilerek standart polipektomi uygulaması ile çıkarılabilir. Sapsız polipler de EMR ile alınabilir.

EMR-Endoskopik Mukozal Rezeksiyon Yöntemi Nasıl Yapılır?

“Endoskopik Mukozal Rezeksiyon nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu iÅŸlem için hastaya sakinleÅŸtirici madde enjekte edilir. Tümörün konumuna göre endoskop anüs ya da ağızdan kanala doÄŸru ilerletilir. Gastrointestinal duvarda kas dokusu ve mukozal katmanı ayırmak için mukoza altına sıvı verilir. Bu iÅŸlemle tümör rezeksiyonunda kas dokusunun zedelenme riski azaltılmış olur. Endoskop yardımı ile tümör bir ucundan çekilir. Ardından tümörü duvara baÄŸlayan bölge kesilir. Bu parça vücut dışına alınır ve incelenmek için laboratuvara gönderilir.

EMR-Endoskopik Mukozal Rezeksiyon Yöntemi Neden Yapılır?

“EMR testi nasıl yapılır?” sorusu kadar neden yapıldığı da merak konusudur. Cerrahi iÅŸleme göre daha az invaziv bir alternatif tedavi yöntemi olan EMR ile riski olan polipler çıkarılır ve incelenir.

EMR-Endoskopik Mukozal Rezeksiyon Yöntemi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

“Endoskopik mukozal rezeksiyon nedir?” sorusu kadar bu yöntemin hangi hastalıklarda kullanıldığı da merak edilenler arasında. Bu hastalıklar:

  • Barret özofagus
  • Ä°nce bağırsak polipleri
  • Kalın bağırsak polipleri
  • Mide polipleri ya da erken evre kanserleri
  • Yemek borusu polipleri

EMR-Endoskopik Mukozal Rezeksiyon Yöntemi Avantajları Nelerdir?

“EMR Nedir Nasıl yapılır?” sorusu kadar bu yöntemin avantajları da merak edilmekte. Sindirim sisteminde bulunan polipler büyüdükçe kanser riski artar. Ancak bu yöntemle erken aÅŸamada bulunan lezyonlar kansere oluÅŸumu göstermeden kolaylıkla alınır. Böylelikle baÅŸka bir cerrahi iÅŸleme gerek kalmaz.

ESD ve EMR Arasındaki Farklar Nedir?

EMR tıp literatüründe endoskopik mukozal rezeksiyon olarak tanımlanır ve ESD ile benzerlik gösteren bir endoskopi yöntemidir. Bu iki iÅŸlem arasındaki en belirgin fark ise farklı tümör boyutlarında kullanılması. EMR iÅŸlemi ile yüzeye yakın ve küçük boyutlu tümörler çıkarılır. Endoskopik submukozal diseksiyon yönteminde ise daha derinde bulunan tümörler alınır.

EMR güvenli bir yöntemdir. Bu iÅŸlemde nadiren kanama ve yırtılma geliÅŸir ancak deneyimli doktorlar tarafından uygulandığından herhangi bir yan etki yaratmaz.

EMR cihazı ile yapılan iÅŸlemin ardından hasta aynı gün taburcu olabilir.

“Endoskopik mukozal rezeksiyon ne demek?” sorusu kadar merak edilen konulardan biri de poliplerin büyük olması durumunda ne yapılacağı. Büyük olan polipler, ESD yani endoskopik submukozal diseksiyon yöntemi ile alınır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 14:43Yayınlanma Tarihi: 20.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER