444 3 703

EndobronÅŸiyal Ultrasonografi (EBUS) Nedir?

2 Yorum

 

EBUS yani endobronÅŸiyal ultrasonografi, ultrasonografi ile bronkoskopinin bir araya getirilmesiyle elde edilmiÅŸtir. Bu yöntem ile akciÄŸer kanseri, enfeksiyöz hastalıklar, göÄŸüs kafesi içerisindeki büyümüÅŸ lenf bezeleri, lenfoma, romatolojik hastalıklar, sarkoidoz, tüberküloz gibi durumların teÅŸhis edilmesi ve derecelendirilmesi büyük oranda yapılabilir. Peki, EBUS nedir? Ä°ÅŸte EBUS bronkoskopi yorumları ve sizin için bir araya getirdiÄŸimiz bilgiler:

EndobronÅŸiyal Ultrasonografi (EBUS) Nedir?

“EBUS nedir?” sorusu ultrasonografi ile bronkoskopinin bir araya getirilmesiyle elde edilen bir görüntüleme yöntemidir ÅŸeklinde yanıtlanabilir. Bu görüntüleme yöntemi ile vücudun havayolları ve bunun yanı sıra akciÄŸer ve kalp arasında kalan alanlar da görüntülenmekte. Bronkoskop ucuna eklenen mini ultrason probu sayesinde bronÅŸ duvarının arkasında kalan doku, lenf bezi ve kan damarları da görüntülenebilir. Ek olarak özel iÄŸne ile de normal bronkoskopi ile ulaşılamayan bölgelerde bulunan lezyonların ya da lenf bezlerinin içine girilebilir ve bu dokulardan örnek alınabilir.

Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır?

“EBUS neden yapılır? Hangi hastalıkların teÅŸhis edilmesini saÄŸlar?” diye merak ediyorsanız bu görüntüleme iÅŸlemi ile çeÅŸitli hastalıklara baÄŸlı olan kitle ve lenf bezlerinin teÅŸhis edilebildiÄŸini bilmelisiniz. EBUS iÅŸlemi ile tüberküloz, akciÄŸer kanseri ve lenfoma gibi belirli rahatsızlıklara baÄŸlı olan göÄŸüs kafesi içinde büyümüÅŸ kitle ve lenf bezleri için tanı konulabilir. AkciÄŸer kanseri evrelemesi ilk kullanılan ilk seçenek olan EBUS, ameliyat gerekmeden akciÄŸer kanserinin teÅŸhis edilmesini saÄŸlar. Bu nedenle ameliyat açısında riskli kiÅŸiler için uygun olan alternatif bir yöntem olarak da kullanılır.

EBUS Fiyatları

EBUS fiyatları uygulanacak iÅŸlem özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle muayene sırasında EBUS bronkoskopi fiyatları hakkında da detaylı bilgi alınmalıdır.

Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Nasıl Uygulanır?

EBUS yapan hastaneler bu iÅŸlemi bronÅŸ ve nefes borusuna burun içinde girerek uygular. Ancak iÅŸlem hastanın genel durumuna göre genel anestezi, lokal anestezi veya bilinçli sedasyon yöntemleri ile uygulanır.

EBUS Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ä°ÅŸlem yapılırken en sık yaÅŸanabilecek sorun solunum yolları ya da burunda oluÅŸabilen kanamalardır. Bunun yanında iÅŸleme baÄŸlı olarak kiÅŸide yüksek ateÅŸ görülebilir ancak ateÅŸ düÅŸürücü ile kolaylıkla kontrol edilebilen bir durumdur. Ek olarak kiÅŸide iÅŸleme baÄŸlı olarak geçici bir süre ses kısıklığı ve boÄŸazda aÄŸrı yaÅŸanabilir. Nadir olarak lokal anestezi uygulanırken kullanılan ilaçlara baÄŸlı olarak kiÅŸide alerjik reaksiyonlar, kalp ritmi düzensizliÄŸi, epileptik ataklar ve bronÅŸ spazmı görülebilir.

EBUS Sonucu Ne Zaman Çıkar?

EBUS iÅŸlemi, standart bronkoskopiden daha uzun sürer ve ortalama 20-30 dakikadır. Ancak bu süre uygulanacak sedasyon yöntemine baÄŸlı olarak artabilir ya da azalabilir.

Solunum yollarını kamera ile içeriden incelemek ve akciÄŸerde geliÅŸebilen hastalıkları teÅŸhis etmek adına uygulanan bir tür endoskopi yöntemidir. Bu yöntem, burun ve ağızdan itibaren yukarıdan aÅŸağıya doÄŸru akciÄŸerler, bronÅŸlar, gırtlak, soluk borusu ve sonraki solunum yollarını görüntülemeyi saÄŸlar.

Lenfe bezi, vücuda giren mikroorganizmaların tanınmasını saÄŸlayarak savunma hücrelerini harekete geçirir. Bu iÅŸlevi ile bağışıklık sistemine ait bir dokudur ve vücudun çeÅŸitli bölgelerinde bulunur. Bu bezlerin büyümesi genel olarak viral bir hastalık ya da bakteri kaynaklıdır. Ek olarak vücudun herhangi bir organındaki kanserin ya da lenfomanın sıçraması ile de büyür.

EBUS bronkoskopi yapan hastaneler endobronÅŸiyal ultrasonografi iÅŸlemi ile alınan dokuları patolojik olarak inceleyecekse 1 hafta ile 10 gün arasında sonuçlanır. Ancak bu süre uygulanacak iÅŸleme göre uzayabilir. EBUS cihazı olan hastaneler tarafından alınan örneklerin mikrobiyolojik incelemesi ise 3 gün ile 2 hafta kadar sürer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 21.07.2022 00:00
2 Yorum

29 Nisan 2024 tarihinde
Emre BektaÅŸ

Ebus için fiyat alabirmiyim

Büyük Anadolu Hastaneleri
29 Nisan 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.


15 Eylül 2023 tarihinde
ENDER BOZTÃœRK

Bronkoskopi ve Endobronşiyal Ultrasonografi ücretiniz nedir acaba?

Büyük Anadolu Hastaneleri
19 Eylül 2023 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER