444 3 703

Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Nedir?

1 Yorum

 

EBUS yani endobronşiyal ultrasonografi, ultrasonografi ile bronkoskopinin bir araya getirilmesiyle elde edilmiştir. Bu yöntem ile akciğer kanseri, enfeksiyöz hastalıklar, göğüs kafesi içerisindeki büyümüş lenf bezeleri, lenfoma, romatolojik hastalıklar, sarkoidoz, tüberküloz gibi durumların teşhis edilmesi ve derecelendirilmesi büyük oranda yapılabilir. Peki, EBUS nedir? İşte EBUS bronkoskopi yorumları ve sizin için bir araya getirdiğimiz bilgiler:

Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Nedir?

“EBUS nedir?” sorusu ultrasonografi ile bronkoskopinin bir araya getirilmesiyle elde edilen bir görüntüleme yöntemidir şeklinde yanıtlanabilir. Bu görüntüleme yöntemi ile vücudun havayolları ve bunun yanı sıra akciğer ve kalp arasında kalan alanlar da görüntülenmekte. Bronkoskop ucuna eklenen mini ultrason probu sayesinde bronş duvarının arkasında kalan doku, lenf bezi ve kan damarları da görüntülenebilir. Ek olarak özel iğne ile de normal bronkoskopi ile ulaşılamayan bölgelerde bulunan lezyonların ya da lenf bezlerinin içine girilebilir ve bu dokulardan örnek alınabilir.

Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır?

“EBUS neden yapılır? Hangi hastalıkların teşhis edilmesini sağlar?” diye merak ediyorsanız bu görüntüleme işlemi ile çeşitli hastalıklara bağlı olan kitle ve lenf bezlerinin teşhis edilebildiğini bilmelisiniz. EBUS işlemi ile tüberküloz, akciğer kanseri ve lenfoma gibi belirli rahatsızlıklara bağlı olan göğüs kafesi içinde büyümüş kitle ve lenf bezleri için tanı konulabilir. Akciğer kanseri evrelemesi ilk kullanılan ilk seçenek olan EBUS, ameliyat gerekmeden akciğer kanserinin teşhis edilmesini sağlar. Bu nedenle ameliyat açısında riskli kişiler için uygun olan alternatif bir yöntem olarak da kullanılır.

EBUS Fiyatları

EBUS fiyatları uygulanacak işlem özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle muayene sırasında EBUS bronkoskopi fiyatları hakkında da detaylı bilgi alınmalıdır.

Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Nasıl Uygulanır?

EBUS yapan hastaneler bu işlemi bronş ve nefes borusuna burun içinde girerek uygular. Ancak işlem hastanın genel durumuna göre genel anestezi, lokal anestezi veya bilinçli sedasyon yöntemleri ile uygulanır.

EBUS Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

İşlem yapılırken en sık yaşanabilecek sorun solunum yolları ya da burunda oluşabilen kanamalardır. Bunun yanında işleme bağlı olarak kişide yüksek ateş görülebilir ancak ateş düşürücü ile kolaylıkla kontrol edilebilen bir durumdur. Ek olarak kişide işleme bağlı olarak geçici bir süre ses kısıklığı ve boğazda ağrı yaşanabilir. Nadir olarak lokal anestezi uygulanırken kullanılan ilaçlara bağlı olarak kişide alerjik reaksiyonlar, kalp ritmi düzensizliği, epileptik ataklar ve bronş spazmı görülebilir.

EBUS Sonucu Ne Zaman Çıkar?

EBUS işlemi, standart bronkoskopiden daha uzun sürer ve ortalama 20-30 dakikadır. Ancak bu süre uygulanacak sedasyon yöntemine bağlı olarak artabilir ya da azalabilir.

Solunum yollarını kamera ile içeriden incelemek ve akciğerde gelişebilen hastalıkları teşhis etmek adına uygulanan bir tür endoskopi yöntemidir. Bu yöntem, burun ve ağızdan itibaren yukarıdan aşağıya doğru akciğerler, bronşlar, gırtlak, soluk borusu ve sonraki solunum yollarını görüntülemeyi sağlar.

Lenfe bezi, vücuda giren mikroorganizmaların tanınmasını sağlayarak savunma hücrelerini harekete geçirir. Bu işlevi ile bağışıklık sistemine ait bir dokudur ve vücudun çeşitli bölgelerinde bulunur. Bu bezlerin büyümesi genel olarak viral bir hastalık ya da bakteri kaynaklıdır. Ek olarak vücudun herhangi bir organındaki kanserin ya da lenfomanın sıçraması ile de büyür.

EBUS bronkoskopi yapan hastaneler endobronşiyal ultrasonografi işlemi ile alınan dokuları patolojik olarak inceleyecekse 1 hafta ile 10 gün arasında sonuçlanır. Ancak bu süre uygulanacak işleme göre uzayabilir. EBUS cihazı olan hastaneler tarafından alınan örneklerin mikrobiyolojik incelemesi ise 3 gün ile 2 hafta kadar sürer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 21.07.2022 00:00
1 Yorum

15 Eylül 2023 tarihinde
ENDER BOZTÜRK

Bronkoskopi ve Endobronşiyal Ultrasonografi ücretiniz nedir acaba?

Büyük Anadolu Hastaneleri
19 Eylül 2023 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER