444 3 703

Endoskopi Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?

 

Sindirim sistemini cerrahi iÅŸleme gerek duymadan incelemeyi saÄŸlayan iÅŸlem olan endoskopi, özel bir cihaz yardımı ile gerçekleÅŸtirilir. Bu cihaz kamerası ve endoskopi ışığı olan bir cihazdır. Bu cihaz yardımı ile genel olarak bağırsak ve mide sistemi yakından incelenir. Sindirim sistemini incelemek için de anal, rektal ya da ağız kullanılır. Anal ya da rektal yol ile yapılan bu iÅŸleme kolonoskopi adı verilir. Ağız yolu ile yapılan iÅŸlemler de gastroskopi olarak adlandırılır. Bu iÅŸlemle mide problemlerinin yanı sıra onikiparmak bağırsak rahatsızlıkları ve yemek borusu rahatsızlıkları teÅŸhis edilebilir. Peki, endoskopi nedir, nasıl yapılır?

Endoskopi Nedir?

Sindirim sistemini yakından incelemek adına cerrahi iÅŸleme gerek kalmadan ağızdan gerçekleÅŸtirilen iÅŸleme endoskopi denilir. Bu iÅŸlemle gastroenteroloji doktoru, kesiye gerek duymadan organ incelemesi yapabilir. Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağındaki ÅŸikayetleri inceleyen ve sorunları teÅŸhis ederek tedavisinde kullanılan bu iÅŸlemde ucunda ışık ve kamera bulunan esnek bir tüp kullanılır. Bazı durumlarda da biyopsi için özel aletler eklenebilir.

Endoskopi ÇeÅŸitleri Nelerdir?

Bu iÅŸlem uygulanan bölgeye göre isimler alır. Bunlar:

Özofagogastroduodenoskopi (Üst GÄ°S Endoskopisi): Onikiparmak bağırsağı, yemek borusu ve mide incelemesinde kullanılır.

Kolonoskopi (Alt Gastrointestinal Sistem Endoskopisi): Ä°nce ve kalın bağırsağın tümünün son kısmının incelenmesidir. 50 yaşını geçmiÅŸ hastalar için kolon kanseri teÅŸhisinde 5 yılda bir yapılır. "Kolonoskopi nasıl yapılır?" diye merak ediyorsanız iÅŸlemden önce bağırsaklar temizlenir. Ardından anestezi uygulanır ve hasta yan yatırılarak dizleri karnına doÄŸru çekilir. DoÄŸru pozisyonda cihaz makattan uygulanarak görüntüleme saÄŸlanır.

Çift Balonlu Enteroskopi: Onikiparmak bağırsağı ile kalın bağırsağın arasında kalan ince bağırsağı inceler.

Kapsül Endoskopi: "Kapsül endoskopi nedir?" diye merak edenler için bu soru ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Sindirim sisteminin görüntülenmesi adına küçük boyutlarda ve kapsül ÅŸeklinde olan kablosuz kameranın hasta tarafından yutularak kamera ile görüntü alınması ve tanı konulması iÅŸlemidir. Yalnızca tanı amaçlı kullanılan bu yöntem ile tedavi gerçekleÅŸtirilmez.

Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP): Duodenoskop adlı cihaz yardımı ile onikiparmak bağırsağındaki delik ile X ışını kullanılan bir cihazın yardımıyla görüntüleme gerçekleÅŸtirilerek pankreas ve safra yolu kanalına ulaşılır. Burada taÅŸ, iyi ve kötü huylu darlık gibi sorunlar tespit edilir.

Kromoendoskopi: BağırsaÄŸa verilen boya ile patolojiler daha iyi bir ÅŸekilde görüntülenebilir.

Dar Bant Görüntüleme (NBI): Damarlar ve sindirim sitemi mukozasındaki filtreler ile uygulanır.

Endoskopik Ultrason (EUS): Endoskopi cihazının ucuna küçük boyutlu bir ultrasın probu yerleÅŸtirilir ve görüntüleme saÄŸlanır. TeÅŸhisi zor olan pankreas ve safra yolu tümörleri tanılanır.

Endoskopi Ne Zaman Gereklidir?

Endoskopi, kişinin konforlu olduğu ve aynı zamanda işlemin hızlı yapılması gerektiği durumlarda uygulanır. Bu durumlar:

  • Ä°ç organlardan biyopsi almada
  • Kilo kaybı, ishal, hazımsızlık, reflü ve kusma gibi rahatsızlıkların tanısında
  • Tanılanmış ve tedavi süreci baÅŸlamış hastalıkların takibinde

Endoskopi Hangi Durumlarda Kimlere Uygulanır?

“Endoskopi neden yapılır?” sorusu kadar bu iÅŸlemin hangi durumlarda kimler için uygulandığı da merak konusudur. KiÅŸi aniden kilo kaybetmeye baÅŸladıysa, sebepsiz karın aÄŸrıları yaşıyorsa, midede yanma ve ekÅŸime uzun süredir yaÅŸanıyorsa, göÄŸüste yanmalar varsa, yutma güçlüÄŸü ÅŸikayetlerinde, makat bölgesinden kan gelmesi gibi durumlarda, kanser taramalarında ve buna benzer olan sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılır. Bu iÅŸlem kronik olarak görülen aÅŸağıdaki ÅŸikayetlerde de mutlaka uygulanmalıdır:

  • Ağız kokusu
  • Bulantı
  • GöÄŸüs ortasında yanma hissi
  • Hazımsızlık
  • Ä°shal
  • Kilo kaybı
  • Kusma
  • Mide aÄŸrısı
  • Reflü
  • Yutma güçlüÄŸü

Endoskopi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Endoskopi öncesi hazırlık gerekmezken iÅŸlem öncesinde en az 6 saat boyunca aç katı ve sıvı tüketimi durdurulmalıdır. Ä°ÅŸlem gününde de sigara içilmemelidir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kiÅŸilerin de bu ilaçları 15 gün önceden bırakması gerekir.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

“Mide endoskopi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu iÅŸlem öncesinde midenin tamamen boÅŸ olması gerektiÄŸini bilmelisiniz. Bu nedenle iÅŸlemden önce en az 6 sat boyunca yeme ve içme kesilmelidir. Bunların ardından hastaya sedasyon yöntemleri uygulanır. Ardından hasta sol tarafa döndürülür ve kafası 90 derece döndürülür. Ağız bölgesine anestezik püskürtülür ve plastik bir ağız koruyucusu ile aÄŸzın açık kalması saÄŸlanır. Bu iÅŸlemin ardından endoskop ağız bölgesine yerleÅŸtirilir. Bu iÅŸlemle görüntüler alınarak ekrana yansıtılır ve raporlanmak üzere kaydedilir.

Endoskopi Sonrası Neler Yaşanır?

Endoskopi cihazı yapılan görüntülemenin ardından bazı detaylara dikkat edilmelidir. Endoskopi sonrası beslenme için en az 2 saat beklenmelidir. Bu sürenin sonunda sıvı gıdalarla baÅŸlanmalıdır. Mide endoskopisi sonrasında da midede 5 saat süren bir ÅŸiÅŸlik ve gaz olabilir. Ağızdan yapılan iÅŸlemlerden sonra da boÄŸaz bölgesi uyuÅŸuktur ve tahriÅŸ hissedilebilir. Ä°ÅŸlem bağırsaklardan doku alınarak yapıldıysa kiÅŸinin dışkısında 24 saat boyunca kan görülebilir. Ayrıca iÅŸlemde karın bölgesinin ÅŸiÅŸirilmesi adına kullanılan karbondioksit gazı nedeniyle iÅŸlem sonrasında kiÅŸinin omuz ve sırt bölgesi aÄŸrıyabilir. Ä°ÅŸlem sonrasında kusma, karın ya da göÄŸüste aÄŸrı, nefes darlığı gibi ÅŸikayetler de yaÅŸanabilir.

Endoskopi Fiyatları

Endoskopi fiyatları yapılacak iÅŸleme göre farklılık gösterir. Bu nedenle yapılacak iÅŸlem hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 28.07.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 28.07.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER