“RBC nedir?” sorusuyla merak edilen bu test, kanda RBC olarak tanınan eritrositleri sayısal olarak ölçen bir testtir. Ölçümü yapılan bu eritrositler aslında kırmızı kan hücreleridir. Bu hücreler alyuvarlar olarak da bilinmektedir ve kanda en çok bulunan hücre grubudur. Trombositler ve beyaz kan hücreleri de kanda bulunur. Tüm bu hücreler vücut için önemli görevleri üstlenir ve bu nedenle hücrelerde yaÅŸanacak hasarlar, önemli bir hastalığa iÅŸaret ediyor olabilir. Bu sebeple RBC yani eritrosit testi son derece önemli bir testtir ve bu test hemogram testinde net görülür. Peki, Eritrosit testi neden istenir? Normal ERC deÄŸeri kaç olmalıdır?
“Kan tahlilinde RBC nedir?” diye merak ediyorsanız eritrosit olarak da bilinen bu deÄŸerin vücuttaki karbondioksit ve oksijen alışveriÅŸinde sorumlu olan kan hücreleri olduÄŸunu bilmelisiniz. Yani eritrositler, akciÄŸer ile dokular arasındaki oksijen döngüsünü vücut genelinde saÄŸlar. Solunumla alınan oksijen eritrositler ile akciÄŸere, buradan tüm organlara ve dokulara iletilir. Dolayısıyla eritrositler normalin üzerinde bir deÄŸere ulaÅŸtığında ciddi bir durumun habercisi olabilir.
“Eritrosit deÄŸeri kaç olmalı?” merak edilen soruların başında gelir. Eritrosit aralığı yaÅŸ aralığına ve cinsiyete göre farklılık gösterir. Her yaÅŸ grubunun stabil olan deÄŸeri de normal deÄŸer olarak kabul edilir.
Prematüre/YenidoÄŸan için normal RBC |
4.8-7.2 milyon |
Çocuklar için normal RBC |
4.6-4.8 milyon |
YetiÅŸkin kadınlar için normal RBC |
4.0-5.2 milyon |
YetiÅŸkin erkekler için normal RBC |
4.35-5.65 milyon |
*Bu deÄŸerlerde laboratuvar koÅŸullarına göre ufak sapmalar olabilir. Ancak bu deÄŸerlerde belirgin derecede bir düÅŸüÅŸ ya da yükseliÅŸ olduÄŸunda dikkate alınmalıdır.
“RBC yüksekliÄŸi nedir?” de merak edilen konular arasında. Eritrosit sayısının normal sınırın üzerinde olması kiÅŸinin oksijen kaynağını sınırlayan ya da kırmızı kan hücresi üretimini artıran bir durumdan kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra günlük yaÅŸamda tekrar edilen yanlış alışkanlıklar da deÄŸerin yükselmesine neden olabilir.
RBC yüksekliÄŸi sebepleri ÅŸöyledir:
“Eritrosit nedir?” sorusu kadar bu deÄŸerin yükselmesi ile ortaya çıkan belirtiler de merak edilir. Bu belirtiler aÅŸağıdaki gibidir:
Eritrosit yüksekliÄŸi tedavisinde ilk adım buna sebep olan faktörün araÅŸtırılması olmalıdır. Bu durumun altında patolojik bir neden yatmıyorsa ve RBC deÄŸeri günlük alışkanlıklar doÄŸrultusunda artıyorsa beslenmeye dikkat edilmesi yeterlidir. Bu süreçte demir içeren besinleri az miktarda tüketmek de tavsiye edilenler arasındadır.
RBC düÅŸüklüÄŸü, eritrosit sayısının normal sınırın altında olmasıdır. Bu durum söz konusuysa akla ilk olarak anemi yani kansızlık gelir.
Eritrosit düÅŸüklüÄŸü sebepleri ÅŸöyledir:
Bu deÄŸerin düÅŸmesi ile kiÅŸide halsizlik, uyku sorunları, ÅŸiddetli göÄŸüs aÄŸrısı, ciltte solma, gergin bir ruh hali, kalp atışlarının düzensiz olması ve enerji kaybının yaÅŸanması gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Eritrosit deÄŸeri düÅŸük çıktığında kan artmasına yardımcı olan besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle böyle bir durum söz konusu olduÄŸunda bakır, B12, demir gibi vitamin ve mineraller yeterli miktarda tüketilmelidir. Kan yapıcı besinler de kırmızı et, yumurta, ıspanak, kuru üzüm, yeÅŸil yapraklı sebzeler ÅŸeklinde sıralanabilir. Bu dönemde ayrıca fındık, karpuz, süt ve süt ürünleri, greyfurt gibi mineral zengini besinler de rutine eklenmelidir.
“Ä°drar tahlilinde eritrosit nedir?” diye merak edenler için bu soru ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Ä°drarda eritrosit deÄŸerinin yüksek olması, idrarda kan bulunması olarak tanımlanır ve bu durum tıp literatüründe hematüridir. Ä°drarda eritrosit yüksekliÄŸi nedenleri ise ÅŸöyledir:
Kan tahlili eritrosit deÄŸeri gaitada yani dışkıda görülebilir ve bu durum normal deÄŸildir. Eritrosit testi sonucu dışkıda kan görülüyorsa bakteri ya da parazitten kaynaklı bir enfeksiyon yaÅŸandığını iÅŸaret eder. Ek olarak bu durum mide ve bağırsak sorunlarından kaynaklanan bir kanamaya iÅŸaret ediyor olabilir de. Bu durumda mutlaka bir uzmana baÅŸvurulmalıdır.