444 3 703

ESD-Endoskopik Submukozal Diseksiyon Yöntemi

 

ESD, sindirim sisteminde bulunan ve erken evrede olan kanser ve poliplerin ameliyatsız bir yöntemle çıkarılması için uygulanır. Bu iÅŸlemle tümör ve polipler çözünürlüÄŸü yüksek endoskoplar ile saptanır.

ESD Nedir?

Açılımı endoskopik submukozal diseksiyon yöntemi olan ESD, tümör ve poliplerin erken aÅŸamada saptanmasını kolaylaÅŸtıran bir iÅŸlemdir.

Hangi Hastalıklarda Uygulanmaktadır?

Sindirim sisteminde oluÅŸan kanserler dünya genelinde en sık görülen türlerden biridir. Özellikle bağırsak, yemek borusu ve mide de görülür. Neyse ki bu kanserleri endoskopik yöntemle erken evrede belirlemek ve doÄŸru tedaviyi uygulamak mümkündür. Kalın bağırsak, yemek borusu, ince bağırsak ve midede ortaya çıkan ve erken evrede olan lezyonlar üzerinde ESD güvenle kullanılabilen bir yöntemdir.

Avantajları Nelerdir?

Vücutta herhangi bir kesi oluÅŸturulmadan yapılır ve bu iÅŸlemin sonrasında hastalar 1 ya da 2 gün içerisinde taburcu edilir. BaÅŸarı oranı yüksek olan bu yöntem sistemik hastalıkları, ileri yaÅŸtaki hastalar ya da kalp, böbrek rahatsızlığı olan hastalarda özellikle tercih edilir. Yüzeysel olan kolon, yemek borusu ve mide kanserleri de erken evrede bu yöntemle tedavi edilebilir.

Nasıl Uygulanmaktadır?

Bu iÅŸlem yüksek çözünürlüÄŸe sahip olan video kamera ve diÄŸer cihazlarla donatılmış olan endoskop ile gerçekleÅŸtirilir. Kalın bağırsak bölgesi için iÅŸlem gerekiyorsa hastada doktorun önerdiÄŸi ÅŸekilde bağırsak temizliÄŸi yapılır. Ä°ÅŸlem yemek borusu, mide ya da ince bağırsak bölgesinde gerçekleÅŸtirilecekse hastanın en az 8 saat boyunsa aç kalması gerekir. Bu iÅŸlem anestezi altında gerçekleÅŸtirilir. Ucunda kamera olan ince boru ile bölgeye girilir. Bu iÅŸlem sırasında da lezyon bütün olarak çıkarılır.

Ä°ÅŸlem süresi tümörün nereye yerleÅŸtiÄŸine, boyutuna ve endoskopik görüntüsüne baÄŸlıdır ve yarım saat ile birkaç saat arasında bir süreyi kapsar.

İşlem sonrasında hastanın genel durumu takip edilir. Bu nedenle hastanın 1 gece yatması gerekir.

Ä°ÅŸlemin ardından hastalara sıvı ve yumuÅŸak gıdalarla beslenmeleri önerilir. Bunun yanı sıra aşırı baharatlı ve yaÄŸlı besinler yerine sebze yemeÄŸi, yoÄŸurt, komposto, çorba ve muhallebi gibi yemekler tüketilmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 03.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER