444 3 703

ESD-Endoskopik Submukozal Diseksiyon Yöntemi

 

ESD, sindirim sisteminde bulunan ve erken evrede olan kanser ve poliplerin ameliyatsız bir yöntemle çıkarılması için uygulanır. Bu işlemle tümör ve polipler çözünürlüğü yüksek endoskoplar ile saptanır.

ESD Nedir?

Açılımı endoskopik submukozal diseksiyon yöntemi olan ESD, tümör ve poliplerin erken aşamada saptanmasını kolaylaştıran bir işlemdir.

Hangi Hastalıklarda Uygulanmaktadır?

Sindirim sisteminde oluşan kanserler dünya genelinde en sık görülen türlerden biridir. Özellikle bağırsak, yemek borusu ve mide de görülür. Neyse ki bu kanserleri endoskopik yöntemle erken evrede belirlemek ve doğru tedaviyi uygulamak mümkündür. Kalın bağırsak, yemek borusu, ince bağırsak ve midede ortaya çıkan ve erken evrede olan lezyonlar üzerinde ESD güvenle kullanılabilen bir yöntemdir.

Avantajları Nelerdir?

Vücutta herhangi bir kesi oluşturulmadan yapılır ve bu işlemin sonrasında hastalar 1 ya da 2 gün içerisinde taburcu edilir. Başarı oranı yüksek olan bu yöntem sistemik hastalıkları, ileri yaştaki hastalar ya da kalp, böbrek rahatsızlığı olan hastalarda özellikle tercih edilir. Yüzeysel olan kolon, yemek borusu ve mide kanserleri de erken evrede bu yöntemle tedavi edilebilir.

Nasıl Uygulanmaktadır?

Bu işlem yüksek çözünürlüğe sahip olan video kamera ve diğer cihazlarla donatılmış olan endoskop ile gerçekleştirilir. Kalın bağırsak bölgesi için işlem gerekiyorsa hastada doktorun önerdiği şekilde bağırsak temizliği yapılır. İşlem yemek borusu, mide ya da ince bağırsak bölgesinde gerçekleştirilecekse hastanın en az 8 saat boyunsa aç kalması gerekir. Bu işlem anestezi altında gerçekleştirilir. Ucunda kamera olan ince boru ile bölgeye girilir. Bu işlem sırasında da lezyon bütün olarak çıkarılır.

İşlem süresi tümörün nereye yerleştiğine, boyutuna ve endoskopik görüntüsüne bağlıdır ve yarım saat ile birkaç saat arasında bir süreyi kapsar.

İşlem sonrasında hastanın genel durumu takip edilir. Bu nedenle hastanın 1 gece yatması gerekir.

İşlemin ardından hastalara sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmeleri önerilir. Bunun yanı sıra aşırı baharatlı ve yağlı besinler yerine sebze yemeği, yoğurt, komposto, çorba ve muhallebi gibi yemekler tüketilmelidir.

Yorum Ekle


KATEGORİLER