Fetal ekokardiyografi, anne karnındaki bebeğin kalbinin ultrasonografi ile değerlendirilmesini saplayan bir tanı yöntemidir. Yenidoğanlarda en sık doğumla gelen kalp hastalıkları yaşandığı için bebeğin kalbinin anne karnındaki dönemde incelenmesi önemlidir. Bu yöntemle birçok doğumsal kalp rahatsızlığı erken evrede teşhis edilebilir. “Fetal eko nedir?” sorusunun daha kapsamlı yanıtı aşağıdaki gibidir:
Fetal eko olarak da adlandırılan bu işlem, anne karnındaki bebeğin kalbinin ultrasonografik yöntem kullanılarak incelenmesini sağlar. Yöntemde ses dalgaları kullanılarak kalp yapısal olarak incelenir ve fonksiyonel özellikleri hakkında bilgi edinilir.
Fetal ekokardiyografi genel olarak doğumsal kalp rahatsızlıkları, kalpte ritim bozuklukları ve anemi gibi hastalıklarda kullanılır. Bu tanılama testi hakkında “Fetal eko hangi doktora gidilir? Fetal eko hangi bölümde çekilir?” gibi sorular da merak edilmektedir. Bu tanılama testi, kalp görüntüleme alanında uzmanlaşmış çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafında gerçekleştirilerek değerlendirilir.
Fetal eko, sırtüstü yatan anne adayının karnına jel sürülerek doğru proplar ile bebeğin kalbinin dinlenmesi şeklinde yapılır. Peki, fetal eko kaçıncı haftada yapılır? Test için en ideal dönem hamileliğin 18 ve 24.haftalarıdır. Ancak uygun olması halinde bu dönemlerden sonraki zamanlarda da yapılabilir.
Fetal eko fiyatları uygulanacak işlem özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde detaylı fiyat bilgisi alınmalıdır.
Bebeğin kalbi hamileliğin 3 ile 8.haftasında gelişir ve kalp rahatsızlıkları 2. ve 3. trimestrlerde gelişebilir. Anne karnında bebekte ortaya çıkabilecek doğumsal kalp hastalıkları aşağıdaki gibidir: