444 3 703

Galyum 68 PSMA Uygulama Alanları Nelerdir?

 

Galyum 68 PSMA teknolojisi ile prostat kanserinin diğer doku ve organlara yayılımı tespit edilebilir. Peki, galyum 68 PSMA nedir?

Galyum 68 PSMA Nedir?

Prostat kanserinin diğer doku ve organlara yayılımı gözlemleme ve değerlendirmede kullanılan bir görüntüleme teknolojisidir. Prostata özgü bir madde olan PSMA hastaya damar yolu ile verilerek PET/CT cihazı ile görüntüleme gerçekleştirilir.

Galyum 68 PSMA Avantajları Nelerdir?

Bu görüntüleme yönteminin sağladığı avantajlar şöyledir:

  • Evrelendirme: Hastalığın tanılama evresinin ardından hastalığın yayılma durumu değerlendirilir. Genel olarak laboratuvar verileri, patolojik bulgular ve diğer görüntüleme yöntemleri ile gerçekleştirilen değerlendirmelerde hastalığın yayılma riski yüksekse uygulanır.
  • Nüksü saptama: Tedaviden tam yanıt alamamış ve tedavisi sonlanmış hastaları takip ederken PSA değerinin kanda yükselmesi ya da diğer görüntüleme tetkiklerinde şüpheli bulgulara rastlanması durumunda nüksü tanılamak adına uygulanır.
  • Işın ve radyoaktif tedavi sürecinin planlanması

Galyum 68 PSMA Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Galyum 68 PSMA çekimi için hastanın aç olmasına gerek yoktur, bol su içmesi yeterlidir. Bunun yanında hastanın yanında diğer tetkik sonuçlarını da getirmesi değerlendirme süreci açısından faydalı olacaktır. İşlem öncesi ilaç uygulanır ve hasta 45-60 dakika kadar bekler. Ardından cihaza giren hasta 20 dakika hareketsiz bir şekilde cihazda kalır. Ancak hastanın nükleer tıp kliniğinde kalması 2-3 saati bulabilir. Tetkik sonrasında verilen radyasyon 6-12 saat kadar vücutta kalacağından bu sürede çocuklardan ve hamilelerden uzak durulmalıdır.

Galyum 68 PSMA Uygulama Alanları Nelerdir?

Bu görüntüleme tekniği aşağıdaki durumlar için uygulanır:

  • Işın tedavi sürecini planlama
  • Moleküler radyoaktif tedavilere uygunluğu değerlendirme
  • Nüksü belirleme
  • Prostat kanserinde sistemik tedaviye alınacak yanıtı inceleme
  • Seçilmiş kanser hastalarında evrelendirme
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 04.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER