444 3 703

Galyum 68 PSMA Uygulama Alanları Nelerdir?

 

Galyum 68 PSMA teknolojisi ile prostat kanserinin diğer doku ve organlara yayılımı tespit edilebilir. Peki, galyum 68 PSMA nedir?

Galyum 68 PSMA Nedir?

Prostat kanserinin diÄŸer doku ve organlara yayılımı gözlemleme ve deÄŸerlendirmede kullanılan bir görüntüleme teknolojisidir. Prostata özgü bir madde olan PSMA hastaya damar yolu ile verilerek PET/CT cihazı ile görüntüleme gerçekleÅŸtirilir.

Galyum 68 PSMA Avantajları Nelerdir?

Bu görüntüleme yönteminin saÄŸladığı avantajlar ÅŸöyledir:

  • Evrelendirme: Hastalığın tanılama evresinin ardından hastalığın yayılma durumu deÄŸerlendirilir. Genel olarak laboratuvar verileri, patolojik bulgular ve diÄŸer görüntüleme yöntemleri ile gerçekleÅŸtirilen deÄŸerlendirmelerde hastalığın yayılma riski yüksekse uygulanır.
  • Nüksü saptama: Tedaviden tam yanıt alamamış ve tedavisi sonlanmış hastaları takip ederken PSA deÄŸerinin kanda yükselmesi ya da diÄŸer görüntüleme tetkiklerinde ÅŸüpheli bulgulara rastlanması durumunda nüksü tanılamak adına uygulanır.
  • Işın ve radyoaktif tedavi sürecinin planlanması

Galyum 68 PSMA Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Galyum 68 PSMA çekimi için hastanın aç olmasına gerek yoktur, bol su içmesi yeterlidir. Bunun yanında hastanın yanında diÄŸer tetkik sonuçlarını da getirmesi deÄŸerlendirme süreci açısından faydalı olacaktır. Ä°ÅŸlem öncesi ilaç uygulanır ve hasta 45-60 dakika kadar bekler. Ardından cihaza giren hasta 20 dakika hareketsiz bir ÅŸekilde cihazda kalır. Ancak hastanın nükleer tıp kliniÄŸinde kalması 2-3 saati bulabilir. Tetkik sonrasında verilen radyasyon 6-12 saat kadar vücutta kalacağından bu sürede çocuklardan ve hamilelerden uzak durulmalıdır.

Galyum 68 PSMA Uygulama Alanları Nelerdir?

Bu görüntüleme tekniÄŸi aÅŸağıdaki durumlar için uygulanır:

  • Işın tedavi sürecini planlama
  • Moleküler radyoaktif tedavilere uygunluÄŸu deÄŸerlendirme
  • Nüksü belirleme
  • Prostat kanserinde sistemik tedaviye alınacak yanıtı inceleme
  • SeçilmiÅŸ kanser hastalarında evrelendirme
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 04.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER