Mineral ve sıvı kaybının yaşandığı yaz aylarında beslenmeye ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü havaların ısınması ile vücut ısısı da artıyor ve vücut bu değişime uyum sağlamak isterken de metabolizma normalinden farklı bir şekilde çalışıyor. Bu nedenle sağlıklı gıdalar tercih edilmeli, sıvı alımı ihmal edilmemeli ve öğünler dengeli olmalıdır. Yapılan çalışmalar tüketilen besin miktarının mevsimsel sıcaklıktan etkilendiğini gösteriyor. Bu çalışmaya göre insanlar havalar daha sıcak olduğunda genellikle daha az besin tüketiyor. Bu istenmeyen kilolardan kurtulmaya yardımcı olsa da vücut ısıya maruz kaldığında enerji kaybını telafi etmek için gıda alımını azaltmak sağlıklı bir şekilde yapılmalı. Buna karşılık vücudumuz kış aylarında daha az ışığa maruz kaldığında enerji depolamak ve hayatta kalmamızı sağlamak için daha çok kaloriye ihtiyaç duyuyor.
Yaz aylarının başlaması ile beraber sıcaklık ve nem artışıyla beslenmede de farklılık yaşanıyor. Bu nedenle bazal metabolizmanın hava sıcaklıklarına ve mevsimsel değişime uyum sağlaması için farklı bir beslenme şekli oluşturmak gerekiyor. Özellikle sıvı ve mineral kaybını önlemek adına kilogram başıma 30 ml kadar sıvı tüketilmeli. Kahvaltı he zaman olduğu gibi yaz aylarının da en önemli öğünü. Ancak kahvaltıda kızartmalı ağır gıdalar yerine daha hafif besinler tercih edilmeli. Sebzeler pişirilmek isteniyorsa haşlama ve buğlama gibi pişirme yöntemleri tercih edilebilir. Ekmek olarak tam tahıllı çavdar ekmeği tüketilmeli.
Günde mutlaka 5 porsiyon kadar meyve sebze tüketilmesi yaz aylarında ihtiyaç olan sıvının alınmasını ve aynı zamanda enerji depolanmasını sağlıyor. Ancak meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü meyvenin içeriğinde bulunan şeker miktarı hızlı kilo artışına neden olabilir. Meyve tabağı hazırlarken meyvede çeşitlilik sağlayabilirsiniz. Meyvenin yanında yoğurt tüketebilir ya da meyveyi sütle bir araya getirerek hafifi smoothie lezzetleri hazırlayabilirsiniz.
Tatlı tercihlerinde şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da dondurma tercih edilmeli. Kahvaltıda da reçel, bal ve pekmez gibi şekerli besinler tüketmek yerine şekeri meyveden almak da yaz aylarında önem kazanıyor.
Sağlıklı bir diyet uygulamak en sevdiğiniz yiyecekleri tabaktan tamamen çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak aşırıya kaçmamak da önemli.
Protein, karbonhidrat, yağ, meyve ve sebze tüketimini dengeleyin. İdeal olarak tabağın %50'sinde meyve ve sebze olmalı ve kalan yarısı süt, protein ve tahıl çeşitleri içermeli.
Sıcaklık yüksek olduğunda şekerli içecekler cazip gelebilir. Bu şekerli ürünler yeniden enerji kazanmaya yardımcı olabilir ancak besin değerleri yüksek değildir. Doğal şeker içeren su veya taze meyve suyu tüketilebilir.
Farklı diyetler denemek cazip gelebilir ancak önce araştırmanızı yapın. Diyetin olası artılarını ve eksilerini okuyun. Mümkünse, vücut ve kişinin genel sağlığı üzerindeki etkileri hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak için bir diyetisyen veya beslenme uzmanına danışın.
Öğün atlamak, aralıklı oruç tutmak ve kalorileri kesmek farklı insanlar üzerinde farklı etkilere sahip. Bu nedenle yaşam tarzı ve vücudun ihtiyacı doğrultusunda beslenilmeli. Örneğin daha aktif bireyler egzersizler sırasında kas inşa etmek ve enerji kazanmak için yüksek düzeyde protein ve karbonhidrat içeren bir diyet uygulamalı. Bunun yanında hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan bireyler mikro besin alımlarına daha fazla odaklanabilirler.
Aktif bir hayat her dönem önemli. Bu nedenle sıcak yaz aylarında da mutlaka yürüyüş ya da egzersiz yapılmalı. Ancak hava sıcaklığı nedeniyle mineral kaybının önüne geçmek için sıvı alımı da ihmal edilmemeli. Özellikle terleme ile artan sıvı ihtiyacı için maden suyu ya da su ile giderilmeli. Gazlı ve kafeinli içecekler yerine de ayran, süt ya da kefir gibi süt ürünleri tüketilmeli.