444 3 703

Yaz Aylarında Beslenme Rehberi

Mineral ve sıvı kaybının yaÅŸandığı yaz aylarında beslenmeye ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü havaların ısınması ile vücut ısısı da artıyor ve vücut bu deÄŸiÅŸime uyum saÄŸlamak isterken de metabolizma normalinden farklı bir ÅŸekilde çalışıyor. Bu nedenle saÄŸlıklı gıdalar tercih edilmeli, sıvı alımı ihmal edilmemeli ve öÄŸünler dengeli olmalıdır. Yapılan çalışmalar tüketilen besin miktarının mevsimsel sıcaklıktan etkilendiÄŸini gösteriyor. Bu çalışmaya göre insanlar havalar daha sıcak olduÄŸunda genellikle daha az besin tüketiyor. Bu istenmeyen kilolardan kurtulmaya yardımcı olsa da vücut ısıya maruz kaldığında enerji kaybını telafi etmek için gıda alımını azaltmak saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yapılmalı. Buna karşılık vücudumuz kış aylarında daha az ışığa maruz kaldığında enerji depolamak ve hayatta kalmamızı saÄŸlamak için daha çok kaloriye ihtiyaç duyuyor.

Kahvaltı GeçiÅŸtirilmemeli

Yaz aylarının baÅŸlaması ile beraber sıcaklık ve nem artışıyla beslenmede de farklılık yaÅŸanıyor. Bu nedenle bazal metabolizmanın hava sıcaklıklarına ve mevsimsel deÄŸiÅŸime uyum saÄŸlaması için farklı bir beslenme ÅŸekli oluÅŸturmak gerekiyor. Özellikle sıvı ve mineral kaybını önlemek adına kilogram başıma 30 ml kadar sıvı tüketilmeli. Kahvaltı he zaman olduÄŸu gibi yaz aylarının da en önemli öÄŸünü. Ancak kahvaltıda kızartmalı ağır gıdalar yerine daha hafif besinler tercih edilmeli. Sebzeler piÅŸirilmek isteniyorsa haÅŸlama ve buÄŸlama gibi piÅŸirme yöntemleri tercih edilebilir. Ekmek olarak tam tahıllı çavdar ekmeÄŸi tüketilmeli.

Meyve Sebze Önemli

Günde mutlaka 5 porsiyon kadar meyve sebze tüketilmesi yaz aylarında ihtiyaç olan sıvının alınmasını ve aynı zamanda enerji depolanmasını saÄŸlıyor. Ancak meyve tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü meyvenin içeriÄŸinde bulunan ÅŸeker miktarı hızlı kilo artışına neden olabilir. Meyve tabağı hazırlarken meyvede çeÅŸitlilik saÄŸlayabilirsiniz. Meyvenin yanında yoÄŸurt tüketebilir ya da meyveyi sütle bir araya getirerek hafifi smoothie lezzetleri hazırlayabilirsiniz.

Süt Ürünleri Tercih Edilmeli

Tatlı tercihlerinde ÅŸerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da dondurma tercih edilmeli. Kahvaltıda da reçel, bal ve pekmez gibi ÅŸekerli besinler tüketmek yerine ÅŸekeri meyveden almak da yaz aylarında önem kazanıyor.

Porsiyonlarınızı Kontrol Edin

SaÄŸlıklı bir diyet uygulamak en sevdiÄŸiniz yiyecekleri tabaktan tamamen çıkarmanız gerektiÄŸi anlamına gelmez. Ancak aşırıya kaçmamak da önemli.

Sağlıklı Bir Tabak Hedefleyin

Protein, karbonhidrat, yaÄŸ, meyve ve sebze tüketimini dengeleyin. Ä°deal olarak tabağın %50'sinde meyve ve sebze olmalı ve kalan yarısı süt, protein ve tahıl çeÅŸitleri içermeli.

Hafif ve Sağlıklı Yemekleri Tercih Edin

Sıcaklık yüksek olduÄŸunda ÅŸekerli içecekler cazip gelebilir. Bu ÅŸekerli ürünler yeniden enerji kazanmaya yardımcı olabilir ancak besin deÄŸerleri yüksek deÄŸildir. DoÄŸal ÅŸeker içeren su veya taze meyve suyu tüketilebilir.

Son Moda Diyetlerden Kaçının

Farklı diyetler denemek cazip gelebilir ancak önce araÅŸtırmanızı yapın. Diyetin olası artılarını ve eksilerini okuyun. Mümkünse, vücut ve kiÅŸinin genel saÄŸlığı üzerindeki etkileri hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak için bir diyetisyen veya beslenme uzmanına danışın.

Düzenli Yiyin

ÖÄŸün atlamak, aralıklı oruç tutmak ve kalorileri kesmek farklı insanlar üzerinde farklı etkilere sahip. Bu nedenle yaÅŸam tarzı ve vücudun ihtiyacı doÄŸrultusunda beslenilmeli. ÖrneÄŸin daha aktif bireyler egzersizler sırasında kas inÅŸa etmek ve enerji kazanmak için yüksek düzeyde protein ve karbonhidrat içeren bir diyet uygulamalı. Bunun yanında hareketsiz bir yaÅŸam tarzına sahip olan bireyler mikro besin alımlarına daha fazla odaklanabilirler.

Hareket Ä°hmal Edilmemeli

Aktif bir hayat her dönem önemli. Bu nedenle sıcak yaz aylarında da mutlaka yürüyüÅŸ ya da egzersiz yapılmalı. Ancak hava sıcaklığı nedeniyle mineral kaybının önüne geçmek için sıvı alımı da ihmal edilmemeli. Özellikle terleme ile artan sıvı ihtiyacı için maden suyu ya da su ile giderilmeli.  Gazlı ve kafeinli içecekler yerine de ayran, süt ya da kefir gibi süt ürünleri tüketilmeli.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.06.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 27.06.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER