444 3 703

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

 

Tıp literatüründe konstipasyon olarak adlandırılan kabızlık, çeÅŸitli sebeplerle her yaÅŸtan insanı etkileyebilen bir durumdur. Uzun sürmesi ve ÅŸiddetli yaÅŸanması durumunda kiÅŸinin yaÅŸam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kötü yaÅŸam alışkanlıkları düzeltilmeli ve kabızlık çözümleri kısa sürede bulunmalıdır. Peki, nedir bu durum? kabızlığa ne iyi gelir?

Kabızlık (Konstipasyon) Nedir?

“Kabızlık nedir?” sorusu merak edenler için insanlarda bağırsak hareketlerinin çeÅŸitli sebeplerle yavaÅŸlaması ile dışkılama durumunun haftada 3 veya daha az olma durumudur ÅŸeklinde yanıtlanabilir. Kabızlık kiÅŸide dışkılamada güçlük, dışkılama esnasında aÄŸrı ve ÅŸiÅŸkinlik, dışkının tam çıkarılamaması gibi yaÅŸam kalitesini olumsuz yönde etkileyen durumlara yol açar. Bağırsak bozuklukları arasında yaygın olarak görülen bu durum bazen tıkayıcı bazen de dışkılamanın yavaÅŸlaması ÅŸeklindedir. Ancak bireylerin bağırsak aktivitelerinin sıklığı her zaman farklılık gösterir. Bu nedenle bireylerin kendi bağırsak hareketlerini iyi bilmesi kabızlık durumunun teÅŸhisi açısından önemlidir.

Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık belirtileri bağırsak hareketleri gibi her birey özelinde farklıdır. Ancak yaygın olarak belirtiler de bulunur. Bu belirtiler:

  • Bağırsak hareketlerinin azalması
  • Bağırsakların tamamının boÅŸalmadığı hissi
  • Dışkılamanın haftada üçten az olması
  • Dışkılamanın zor ve aÄŸrılı olması
  • Karındae ÅŸiÅŸkinlik ve aÄŸrı
  • Sert ve küçük parçalı dışkı

Kabızlık Neden Olur?

“Kabızlık neden olur?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Konstipasyon, kalın bağırsağın dışkıda bulunan soyu fazla obsorbe etmesi ile meydana gelir. Bu durumun bir sonucu olarak da dışkı kurur ve atılması bir hayli zor olur.

Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Kabızlık pek çok nedenden kaynaklı olabilir. KiÅŸinin hareketsiz bir yaÅŸam sürmesi ve yeteri kadar sıvı tüketmemesi en önemli nedenler arasındadır. Bu nedenler ortadan kaldırıldığında, bağırsaklar normal döngüsündeki gibi hareket etmeye baÅŸlar. Bu durumun yaÅŸanmasına neden olan baÅŸlıca faktörler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Aşırı süt ve süt ürünleri tüketimi
  • Bağırsak çapında daralma
  • Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı
  • Beslenme düzeninin deÄŸiÅŸmesi
  • Dışkının uzun süre tutulması ve ertelenmesi
  • Gebelik
  • Hareketsiz bir yaÅŸam
  • Kolon kanseri
  • Lif bakımından yetersiz beslenme
  • MS gibi nörolojik sorunlar
  • Regl
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Stres
  • Uzun süre oturarak çalışma
  • YaÅŸlılık
  • Yemek bozuklukları
  • Yetersiz su tüketimi

Kabızlığa Neden Olan Hastalık ve Durumlar

Kabızlığa çözüm ararken neden kaynaklandığının bilinmesi de önemlidir. Bu nedenle insanlar “Sürekli kabız olmak neyin belirtisi?” sorusunu sıklıkla dile getirir. Gebelik, irritabl bağırsak sendromu, kolon kanseri, kolonun daralması ve tıkanması, MS, Parkinson, sindirim sistemi sorunları, tiroid sorunları ve yemek bozukluÄŸu rahatsızlıkları bu durumlar arasında.

Kabızlık Yapan Yiyecekler

Kabızlık yapan yiyecekler de iyi bilinmeli ve bu yiyecekler kontrollü bir ÅŸekilde tüketilmelidir. Fast food, fazla kafein tüketimi, fazla kırmızı et tüketimi, muz, pilav, pirinç lapası bu yiyecekler arasındadır.

Kabızlığı Gidermek Ä°çin Ne Yapılmalıdır?

“Kabızlık nasıl giderilir?” merak edilen bir diÄŸer konu. Bu durumun yaÅŸanması ile ilk yapılması gereken kabızlık ilacı almak yerine sıvı almayı artırmaktır. Kabızlığa iyi gelen içecekler tüketilebilir. Ek olarak daha fazla meyve sebze tüketmeye özen göstermek de önemlidir. Bunun yanında sabah saatlerinde ılık su tüketmek, günde ortalama 8 bardak su tüketmeye özen göstermek, kayısı ve erik gibi bağırsak hareketlerini artıran meyveler tüketmek, karbonhidrat ve süt ürünleri tüketimini azaltmak, lif bakımından zengin olan besinlere ağırlık vermek, kepekli ekmek tercih etmek, yürüyüÅŸ ya da egzersiz yapmak, dışkılama ihtiyacını anında gidermek gibi önlemler de alınmalıdır. Bu yöntemlere uyarak 3-7 gün içinde kabızlığa evde çözüm bulunabilir. Ancak bu süre bazı durumlarda birkaç haftaya çıkabilir.

Kabızlığı Önlemek Ä°çin Ne Yapılmalıdır?

Bu durumun yaÅŸanmasını önlemek adına altta yatan bir durumun olmadığı durumlarda kabızlığa iyi gelen ÅŸeyler yapılmalıdır. Özellikle yaÅŸam tarzında ve kabızlığa iyi gelen yiyecekler ile beslenme düzeninde ufak deÄŸiÅŸiklikler yapılarak önlenebilir. Kabızlığa iyi gelen ilaçlar durumun geçmemesi halinde düÅŸünülmelidir. Bunun yerine sıvı alınmalı, alkol ve kafein tüketimi azaltılmalı, meyve ve sebze tüketilmelidir. Ayrıca tuvalet bir rutin haline getirilmemeli ve bu rutinde acele edilmemeli.

Çocuklarda Kabızlığa Ne Ä°yi Gelir?

“Çocuklarda kabızlık ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız bu durumun çocuklarda sık yaÅŸandığını bilmelisiniz. ÇocuÄŸun inek sütü yerine keçi sütü tüketmesi saÄŸlanmalı. Bunun yanında çocukların tam buÄŸday ekmeÄŸi tüketmesi, ÅŸeker tüketmemesi, pirinç yerine bulgur pilavı yemeli, kefir, yoÄŸurt ve yoÄŸurt çorbası tercih edilmeli, posalı sebze beslenme programına eklenmeli, bol bol hareket etmesi saÄŸlanmalı.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kabızlık da merak edilen konular arasında. Bebekte kabızlığı gidermek için bebek ılık suda banyo yaptırılmalı. Özellikle banyo esnasında ılık suda 5-10 dakika kadar oturtulmalı. BebeÄŸin rahat dışkılama yapabilmesi için poposuna gliserin sürülebilir. 4. Aydan büyük olan bebekte kabızlık varsa öÄŸünlerinin yanında armut, erik, ÅŸeftali ve elma suyu verilmeli. BebeÄŸe egzersiz yaptırılmalı.

Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Hamilelerde kabızlık önemli bir sorundur. Bu dönemde hormonların deÄŸiÅŸimi ile kiÅŸinin tuvalet rutini de deÄŸiÅŸebiliyor. Peki, hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir? Bu dönemde bol meyve ve sebze tüketilmeli. Sık ve az yeme metodu uygulanmalı. Kuru meyvelerden ÅŸekersiz komposto hazırlanmalı. Yulaf ezmesi, buÄŸday kepeÄŸi ve tahıllı besinler tüketilmeli. Kırmızı meyve tüketilmeli. YürüyüÅŸ ve egzersiz ihmal edilmemeli.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıyım?

Kabızlık nedenleri uzun sürüyorsa bu ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle kabızlık belirtisi gözlemlendiÄŸi andan itibaren süreç takip edilmeli. Ardından da kabızlık için birtakım önlemler alınmalı. Ancak geçmeyen ve haftalar süren kabızlık durumunda da alınan önlemler yetersiz geldiyse, dışkıda kan bulunuyorsa, karın aÄŸrısı varsa, kilo kaybı yaÅŸanıyorsa mutlaka doktora baÅŸvurulmalı. Doktor kabızlık ilaçları ile durumun düzelmesini saÄŸlayabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 02.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER