444 3 703

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

 

Tıp literatüründe konstipasyon olarak adlandırılan kabızlık, çeşitli sebeplerle her yaştan insanı etkileyebilen bir durumdur. Uzun sürmesi ve şiddetli yaşanması durumunda kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kötü yaşam alışkanlıkları düzeltilmeli ve kabızlık çözümleri kısa sürede bulunmalıdır. Peki, nedir bu durum? kabızlığa ne iyi gelir?

Kabızlık (Konstipasyon) Nedir?

“Kabızlık nedir?” sorusu merak edenler için insanlarda bağırsak hareketlerinin çeşitli sebeplerle yavaşlaması ile dışkılama durumunun haftada 3 veya daha az olma durumudur şeklinde yanıtlanabilir. Kabızlık kişide dışkılamada güçlük, dışkılama esnasında ağrı ve şişkinlik, dışkının tam çıkarılamaması gibi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen durumlara yol açar. Bağırsak bozuklukları arasında yaygın olarak görülen bu durum bazen tıkayıcı bazen de dışkılamanın yavaşlaması şeklindedir. Ancak bireylerin bağırsak aktivitelerinin sıklığı her zaman farklılık gösterir. Bu nedenle bireylerin kendi bağırsak hareketlerini iyi bilmesi kabızlık durumunun teşhisi açısından önemlidir.

Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık belirtileri bağırsak hareketleri gibi her birey özelinde farklıdır. Ancak yaygın olarak belirtiler de bulunur. Bu belirtiler:

  • Bağırsak hareketlerinin azalması
  • Bağırsakların tamamının boşalmadığı hissi
  • Dışkılamanın haftada üçten az olması
  • Dışkılamanın zor ve ağrılı olması
  • Karındae şişkinlik ve ağrı
  • Sert ve küçük parçalı dışkı

Kabızlık Neden Olur?

“Kabızlık neden olur?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Konstipasyon, kalın bağırsağın dışkıda bulunan soyu fazla obsorbe etmesi ile meydana gelir. Bu durumun bir sonucu olarak da dışkı kurur ve atılması bir hayli zor olur.

Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Kabızlık pek çok nedenden kaynaklı olabilir. Kişinin hareketsiz bir yaşam sürmesi ve yeteri kadar sıvı tüketmemesi en önemli nedenler arasındadır. Bu nedenler ortadan kaldırıldığında, bağırsaklar normal döngüsündeki gibi hareket etmeye başlar. Bu durumun yaşanmasına neden olan başlıca faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Aşırı süt ve süt ürünleri tüketimi
  • Bağırsak çapında daralma
  • Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı
  • Beslenme düzeninin değişmesi
  • Dışkının uzun süre tutulması ve ertelenmesi
  • Gebelik
  • Hareketsiz bir yaşam
  • Kolon kanseri
  • Lif bakımından yetersiz beslenme
  • MS gibi nörolojik sorunlar
  • Regl
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Stres
  • Uzun süre oturarak çalışma
  • Yaşlılık
  • Yemek bozuklukları
  • Yetersiz su tüketimi

Kabızlığa Neden Olan Hastalık ve Durumlar

Kabızlığa çözüm ararken neden kaynaklandığının bilinmesi de önemlidir. Bu nedenle insanlar “Sürekli kabız olmak neyin belirtisi?” sorusunu sıklıkla dile getirir. Gebelik, irritabl bağırsak sendromu, kolon kanseri, kolonun daralması ve tıkanması, MS, Parkinson, sindirim sistemi sorunları, tiroid sorunları ve yemek bozukluğu rahatsızlıkları bu durumlar arasında.

Kabızlık Yapan Yiyecekler

Kabızlık yapan yiyecekler de iyi bilinmeli ve bu yiyecekler kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Fast food, fazla kafein tüketimi, fazla kırmızı et tüketimi, muz, pilav, pirinç lapası bu yiyecekler arasındadır.

Kabızlığı Gidermek İçin Ne Yapılmalıdır?

“Kabızlık nasıl giderilir?” merak edilen bir diğer konu. Bu durumun yaşanması ile ilk yapılması gereken kabızlık ilacı almak yerine sıvı almayı artırmaktır. Kabızlığa iyi gelen içecekler tüketilebilir. Ek olarak daha fazla meyve sebze tüketmeye özen göstermek de önemlidir. Bunun yanında sabah saatlerinde ılık su tüketmek, günde ortalama 8 bardak su tüketmeye özen göstermek, kayısı ve erik gibi bağırsak hareketlerini artıran meyveler tüketmek, karbonhidrat ve süt ürünleri tüketimini azaltmak, lif bakımından zengin olan besinlere ağırlık vermek, kepekli ekmek tercih etmek, yürüyüş ya da egzersiz yapmak, dışkılama ihtiyacını anında gidermek gibi önlemler de alınmalıdır. Bu yöntemlere uyarak 3-7 gün içinde kabızlığa evde çözüm bulunabilir. Ancak bu süre bazı durumlarda birkaç haftaya çıkabilir.

Kabızlığı Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Bu durumun yaşanmasını önlemek adına altta yatan bir durumun olmadığı durumlarda kabızlığa iyi gelen şeyler yapılmalıdır. Özellikle yaşam tarzında ve kabızlığa iyi gelen yiyecekler ile beslenme düzeninde ufak değişiklikler yapılarak önlenebilir. Kabızlığa iyi gelen ilaçlar durumun geçmemesi halinde düşünülmelidir. Bunun yerine sıvı alınmalı, alkol ve kafein tüketimi azaltılmalı, meyve ve sebze tüketilmelidir. Ayrıca tuvalet bir rutin haline getirilmemeli ve bu rutinde acele edilmemeli.

Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?

“Çocuklarda kabızlık ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız bu durumun çocuklarda sık yaşandığını bilmelisiniz. Çocuğun inek sütü yerine keçi sütü tüketmesi sağlanmalı. Bunun yanında çocukların tam buğday ekmeği tüketmesi, şeker tüketmemesi, pirinç yerine bulgur pilavı yemeli, kefir, yoğurt ve yoğurt çorbası tercih edilmeli, posalı sebze beslenme programına eklenmeli, bol bol hareket etmesi sağlanmalı.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kabızlık da merak edilen konular arasında. Bebekte kabızlığı gidermek için bebek ılık suda banyo yaptırılmalı. Özellikle banyo esnasında ılık suda 5-10 dakika kadar oturtulmalı. Bebeğin rahat dışkılama yapabilmesi için poposuna gliserin sürülebilir. 4. Aydan büyük olan bebekte kabızlık varsa öğünlerinin yanında armut, erik, şeftali ve elma suyu verilmeli. Bebeğe egzersiz yaptırılmalı.

Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Hamilelerde kabızlık önemli bir sorundur. Bu dönemde hormonların değişimi ile kişinin tuvalet rutini de değişebiliyor. Peki, hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir? Bu dönemde bol meyve ve sebze tüketilmeli. Sık ve az yeme metodu uygulanmalı. Kuru meyvelerden şekersiz komposto hazırlanmalı. Yulaf ezmesi, buğday kepeği ve tahıllı besinler tüketilmeli. Kırmızı meyve tüketilmeli. Yürüyüş ve egzersiz ihmal edilmemeli.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıyım?

Kabızlık nedenleri uzun sürüyorsa bu ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle kabızlık belirtisi gözlemlendiği andan itibaren süreç takip edilmeli. Ardından da kabızlık için birtakım önlemler alınmalı. Ancak geçmeyen ve haftalar süren kabızlık durumunda da alınan önlemler yetersiz geldiyse, dışkıda kan bulunuyorsa, karın ağrısı varsa, kilo kaybı yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulmalı. Doktor kabızlık ilaçları ile durumun düzelmesini sağlayabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 02.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER