444 3 703

Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?

 

KiÅŸinin regl döngüsünün bittiÄŸini gösteren menopoz belirtileri, biyolojik sürecin bir parçasıdır ve doÄŸal bir biçimde yaÅŸanır. DoÄŸurganlığın bittiÄŸinin de bir habercisi olan bu dönem kadınlarda dünya genelinde 45-55 yaÅŸ aralığında baÅŸlar. Bu yaÅŸ aralığı Türkiye için 46-48 yaÅŸları arasıdır. Bu dönem öncesinde ve gerçekleÅŸtiÄŸi dönemde farklı belirtilere neden olur. Bu belirtiler biyolojik olabildiÄŸi gibi zihinsel ve fizyolojik olarak da görülebilir ve her kadın özelinde farklıdır. Peki bu dönemde neler yaÅŸanır ve menopoza ne iyi gelir? Dünya Menopoz Günü özelinde sizler için derlediÄŸimiz yazıda bu sorunların yanıtlarını ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Menopoz Nedir?

“Menopoz ne demek?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Kadının hayat döngüsü için son derece önemli olan bu dönemi Dünya SaÄŸlık Örgütü, yumurtalık faaliyetlerinin sona erdiÄŸi ve regl döngüsünün sonlandığı bir dönem olarak tanımlar. Kadınlardaki menopoz döneminin baÅŸlangıç yaşı genel olarak genetik faktörler ve çevre ile yakından baÄŸlantılıdır. Buna baÄŸlı olarak da bazı kadınlarda erken menopoz durumu yaÅŸanabilir. Peki erken menopoz nedir? Regl döngüsünün 40 yaşından önce kalıcı bir ÅŸekilde sonlanmasıdır. Erken menopoz belirtileri ve tedavisi kadın özelinde farklıdır.

Menopoz Dönemleri Nelerdir?

40 yaşından önce görülen menopoz erken menopoz yaşı olarak kabul edilir. En geç menopoz yaşı ise 55 yaşından sonrasıdır. Dünya SaÄŸlık Örgütü bu süreci 3 ayrı döneme ayırır. Ä°ÅŸte bu dönemler:

Premenopoz: Pre menopoz belirtileri kiÅŸinin menopoza yaklaÅŸtığına dairdir. Menopoz öncesi dönemdir. Bu süreç, kadının son regl döngüsünden önceki yıllarda baÅŸlar. Peki pre menopoz belirtileri nelerdir? Bu belirtiler regl düzensizlikleri, iÅŸtahın artması, yumurtlamanın azalması, aşırı terleme, uyku sorunları, sinirlilik ÅŸeklindedir. Bu dönemde kadın düÅŸük bir ihtimal olsa da hamile kalabilir. Genellikle 4 yıl sürer ve kadının 12 ay boyunca regl görmemesi ile sonlanır. Sonrasında kadın için menopoz dönemi baÅŸlar.

Menopoz: Son görülen reglin üzerinden 12 ay geçmesiyle baÅŸlar. Bu dönemde kadın yumurtalıkları iÅŸlevini kaybeder.

Postmenopoz: Menopozdan sonraki yıllardır. Bu dönemde belirtiler azalır. Ancak kadın bu dönemde kemik erimesi ve kalp gibi çeÅŸitli hastalıklarda risk altındadır. Bu nedenle bu dönemde düzenli doktor kontrolü ve saÄŸlıklı yaÅŸam tarzı alışkanlıkları üzerinden durulmalıdır.

Menopoza Ne Zaman Girilir?

“Menopoz belirtileri nelerdir kaç yaşında baÅŸlar?” sorusu bu dönemle ilgili merak edilen konuların başında gelir. Menopoz belirtileri ve yaşı her kadın özelinde farklı olsa da genel bir yaÅŸ aralığı bulunur. “Menopoz belirtileri kaç yaşında baÅŸlar?” sorusu bu hususta 45 ile 55 yaÅŸ ÅŸeklinde yanıtlanabilir.

Menopoz Belirtileri Nedir? Menopoz Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

“Menopoz belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtı ÅŸöyledir:

  • Erken menopoz belirtileri regl düzensizlikleri, aşırı terleme, uyumada güçlük çekme, iÅŸtahın artması, gerginlik, yumurtlamanın azalması, ateÅŸ basması ve depresif bir ruh hali ÅŸeklindedir. Bu belirtiler yalancı menopoz belirtileri olarak da adlandırılır.
  • Alıngan ruh hali
  • Ani ruh hali deÄŸiÅŸimleri
  • Ciltte kuruluk
  • Gece terlemeleri
  • Memedeki dolgunluÄŸun kaybolması
  • Metabolizmanın yavaÅŸlaması ve kiloda artış
  • Öfke
  • Saçların incelmesi
  • Sıcak basmaları
  • Uyku problemleri
  • ÜÅŸüme

Menopoz Belirtileri Ne Zaman BaÅŸlar?

“Menopoz belirtileri ne zaman baÅŸlar?” diye merak ediyorsanız ilk belirtilerin 45 ile 55 yaÅŸ arasında baÅŸladığını bilmelisiniz. Bu dönemde menopoz belirtileri testi ile doÄŸru tanı alınabilir. Bu nedenle ön menopoz belirtileri yakından takip edilmelidir.

Menopoz Tanısı Nasıl Koyulur?

Evde menopoz testi ile pratik bir tanı alınabilir. Ä°drar ile yapılan bu test kitlerinin çubukları idrarda artan FSH hormonuna duyarlıdır. Kadının menopoza yaklaÅŸtığı ve girdiÄŸi dönemde FSH hormon düzeyinde artış yaÅŸanır ve bunun bir sonucu olarak da idrarla atılan FSH miktarında artış olur. Ä°drarla yapılan bu testler ünite deÄŸeri vermez yalnızca FSH miktarını ölçer. Bu testin mantığı idrar ile yapılan gebelik testleri ile aynıdır. Ancak menopoz teÅŸhisi daha farklı olduÄŸundan evde yapılan idrar testi sonuçlarına tek başına güvenilmemesi gerekir. Mutlaka bir doktor muayenesine gidilmelidir. Peki menopoz muayenesi nasıl yapılır? Muayenede hekim hastanın öyküsünü dinler ve reglin 3.gününde kandaki FSH ile LH hormonlarının ölçümü için laboratuvar testi ister.

Menopoz teÅŸhisi için bakılan hormon testleri aÅŸağıdaki gibidir:

  • FSH
  • Östrojen (Estradiol, E2)
  • LH
  • Ä°nhibin B
  • Testosteron ve Progesteron
  • HCG

Menopoz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Menopoz nedir? Tedavisi nasıldır?” sorusu da aÅŸağıdaki gibi yanıtlanabilir:

Tedavi sürecinde ilk olarak “Menopoz belirtileri nasıl olur?” sorusu kiÅŸi özelinde incelenir. Ancak menopoz belirtileri ve tedavisi, menopozun doÄŸal bir süreç olması nedeniyle yoktur. Tedavi sürecinde yalnızca kiÅŸinin yaÅŸam kalitesini artırmaya yönelik yöntemler kullanılır. GRT yani hormon replasman tedavisi bu yöntemlerden biridir. Bu yöntemde kiÅŸiye östrojen ve progesteron kombinasyonları ya da östrojen ilaçlar verilir. Böylelikle kadındaki vajinal kuruluk, sıcak basması ve gece terlemesi gibi belirtiler azaltılır.

Menopozda Cinsel YaÅŸam

Menopoz belirtileri ve cinsellik konu hakkında merak edilir. Menopoz belirtileri tedavisi devam etse de kiÅŸinin cinsel yaÅŸamı sona ermez. Yalnızca kadının östrojen azlığı yaÅŸaması nedeniyle cinsel organlar küçülür. Bunun bir sonucu olarak da kadın cinsel iliÅŸki sırasında aÄŸrı hissi yaÅŸayabilir. Ancak bu aÄŸrılar çeÅŸitli yaÄŸlarla azaltılabilir.

Menopoz Döneminde Psikoloji

“Menopoza giren kadın ne yapmalı?” diye merak ediyorsanız bu dönemde saÄŸlıklı yaÅŸam alışkanlıkları kazanmanız gerektiÄŸini bilmelisiniz. Menopoz belirtileri terleme, sinirlilik gibi zor bir dönemi ifade eder. Kadının 45- 50 yaÅŸlarında görülen bu dönemde, yumurtlama da olmaz ve bunun sonucunda gebelik yaÅŸanmaz. Bunun yanında menopoz öncesi dönemde görülen ara kanamalar, akıntılar, ateÅŸ basmaları, ruh hali deÄŸiÅŸimleri ve göÄŸüslerde yaÅŸanan hassasiyette artma yaÅŸanabilir. Bu nedenle bu süreç saÄŸlıklı yaÅŸam alışkanlıkları ve düzenli doktor kontrolleri ile yönetilmelidir.

Menopoz Sonrası Görülen Rahatsızlıklar

Menopoz sonrasında kadının premenapozda yaÅŸadığı belirtiler devam eder. Bunun yanında menopoz sonrası dönemde aÅŸağıdaki durumlar yaÅŸanır:

  • Ağızda kuruluk, diÅŸ eti hastalıkları ve ağızda kötü tat yaÅŸanır.
  • Ciltte kuruluk, yara iyileÅŸmesinde gecikme ve cildin esnekliÄŸinin kaybı gibi durumlar yaÅŸanır.
  • Damar sertliÄŸi yaÅŸanır.
  • Deride incelme görülür ve derideki kolajen miktarı azalır.
  • Genital organlarda küçülme yaÅŸanır.
  • Kadın sık idrara çıkma, aÄŸrılı cinsel iliÅŸki, vulvada kaşıntı, idrar kaçırma, rahimde sarkma, makatta sarkma ve idrar kesesinde sarkma gibi durumlar yaÅŸar.
  • Kadındaki kolesterol miktarı artar.
  • Kadındaki saç ve kıl miktarı da büyük ölçüde azalır.
  • Kalp hastalıklarına yakalanma riski artar.
  • Osteoporoz yaÅŸanır.
  • Reflü durumu yaÅŸanabilir.
  • ÅžiÅŸmanlama görülür.
  • Yüksek tansiyon ortaya çıkabilir.

Menopoza Girenlerin Yorumları

Menopoza girenlerin yorumları bu sürece henüz girmemiÅŸ kadınlar için oldukça önemlidir. Bu yorumlarda sık rastlanan “43 yaşında menopoza girdim.” Kadının erken menopoz yaÅŸamasını ifade eder. Bu süreçte kadının saÄŸlıklı beslenmesi, hareketli bir yaÅŸam tarzı kazanması ve kendine zaman ayırması önemlidir. Yorumlar arasında ÅŸiddetli yaÅŸanan 30 yaşında menopoz belirtileri de görülür. Bunun yanında bazı kadınlar 35 yaşında menopoz belirtileri gördüÄŸünü de sıklıkla dile getirir. 40 yaÅŸ menopoz belirtileri ve tüm erken menopoz riski azaltmak adına dikkate alınması gereken faktörler aÅŸağıdaki gibidir:

  • DoÄŸurganlığa önem verilmelidir.
  • YaÅŸam tarzına ve beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Sigara kullanımı sonlandırılmalıdır.
  • Ä°deal kilo mutlaka korunmalıdır.
  • Radyasyon maruziyeti mümkün olduÄŸunca azaltılmalıdır.

 

Menopozda Beslenme ve Egzersiz

Menopoz belirtileri nelerdir bitkisel tedavi yöntemi var mı?” sorusu da merak edilen konular arasında. Menopoz, bir kadının yaÅŸamında olan doÄŸal bir süreç olduÄŸundan tedavisi bulunmaz. “Menopoz belirtileri nelerdir bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?” sorusu bu hususta ÅŸöyle yanıtlanabilir:

Bu dönemde kadının metabolizma hızı yavaÅŸlayacağından kadının sebze ve meyve tüketimini artırması önemli. Bunun yanında yaÅŸanacak olan osteoporozdan korunmak adına kadının günlük 1500 mg kalsiyum alması gerekli. E vitamini bakımdan zengin bir beslenme düzeni de oldukça önemli. Çünkü E vitamini, halsizliÄŸin ve sıcak basmalarının önlenmesinde yardımcıdır. Bu dönemde D vitamini seviyeleri korunmalıdır. Bu seviyeler D vitamini testi ile kontrol edilebilir. Tuz tüketimi yarıya indirilmelidir. Düzenli egzersize de önem verilmelidir. Günlük kalori alımı 400 ya da 600 kalori azaltılmalıdır.

Menopoz belirtileri kanama süreci genel olarak hemen kesilmez. Menopoz belirtileri aşırı kanama olması progesteron ve östrojen hormonlarının üretimindeki düzensizliklerle ilgilidir.

“Menopoz belirtileri neler?” diye merak ediyorsanız bu belirtiler arasında baÅŸ, eklem ve kas aÄŸrılarının da olduÄŸu bilmelisiniz. Bunun menopoz belirtileri kasık aÄŸrısı yaÅŸanmasına da neden olur.

“Erken menopoz belirtileri nelerdir?” sorusu bu dönem hakkında merak edilen konuların başında gelir. Erken yaÅŸta menopoz belirtileri her kadın özelinde farklı olabilir. Bu nedenle erken menopoz belirtileri ve yaşı da farklılık gösterir. Erken menopoz belirtileri ise regl düzensizlikleri, aşırı terleme, uyumada güçlük çekme, iÅŸtahın artması, gerginlik, yumurtlamanın azalması, ateÅŸ basması ve depresif bir ruh hali ÅŸeklindedir. Bu belirtiler yalancı menopoz belirtileri olarak da adlandırılır.

Menopoz belirtileri adet düzensizliÄŸi yaÅŸanmasına neden olabilir. Ancak kadın menopoz öncesi dönemde hamile kalabilir.

“Menopoz belirtileri kaç yıl sürer?” diye merak ediyorsanız bu belirtilerin genellikle son regl döneminden sonra 4 yıl sürdüÄŸünü bilmelisiniz. Ancak bu durumun kiÅŸinin fizyolojik yapısı ile yakından ilgili olduÄŸu da unutulmamalı.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 19.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER