444 3 703

İsilik Nedir? İsilik Nasıl Geçer?

Sıcak ve nem oranının yüksek olduğu iklimlerde ve daha çok yaz aylarında görülen isilik, her yaştan insanı etkileyebilir. Aşırı kaşıntı şikayetine neden olan bu durum, kişinin yaşamını zorlaştırabilir. Özellikle yeni doğan bebekleri ve küçük yaştaki çocukları etkileyen bu rahatsızlık genel olarak boyun, göğüs, sırt, karın, bacak, kollarda ve yüzde isilik görülür. Çoğunlukla vücudun kıvrımlı yerlerini etkileyen isilik, sıcaklık gibi dış faktörlerden kaynaklanabileceği gibi vücudun kendini soğutmak adına aşırı terlemesinden kaynaklı da olabilir. Peki, isilik nedir?

İsilik Nedir?

“İsilik ne demek?” sorusu merak edilen konuların başında gelir. Tıp literatüründe miliaria olarak tanımlanan isilik, cilt üzerinde görülen pembe ya da kırmızı renkteki kabartılardır ve genel olarak döküntülü hastalıkların belirtileri ile karıştırılır. Her yaş gurubunu etkileyen bir durum olsa da cilt gözeneklerinin daha küçük olması ve ter bezlerinin gelişmemiş olması nedeniyle bebek ve küçük çocuklarda daha sık rastlanır. Ek olarak bebek ve çocukların mevsim sıcaklığına göre kalın giydirilmiş olması da isiliğe sebebiyet verebilir. Yetişkinlerde görülmesinin en önemli nedeni de aşırı terleme ve gerekli hijyenin sağlanmamasıdır.

İsilik Tipleri Nelerdir?

“İsilik kaşınır mı?” sorusu da merak edilenler arasında. Kaşıntı ile kişiyi rahatsız eden isiliğin 4 farklı klinik tipi bulunur. Bunlar:

Miliaria Kristalina: Cilt gözeneklerinin yüzeysel olarak tıkandığı hafif bir isilik türüdür. Bu isilik cilt üzerinde 1-2 mm. çapında su kesesi pullanmalar ile kendini gösterir. İltihaplanma yapmayan minik kesecikler, kolay bir şekilde patlayabilir ve patladığında da içinde bir miktar sıvı çıkabilir. Bu isilik türü genel olarak güneş yanığı ya da yüksek ateşli hastalıklar sonrasında oluşur. Kaşıntı ve acı yaratmaz ve yaygın olarak bebeklerde görülür.

Miliaria Rubra: Kırmızıya yakın pembemsi bir tonda isilik türüdür ve ter bezlerinin tıkanması nedeniyle görülür. Kaşıntı ve yanmanın eşlik ettiği bu isilik türü sıklıkla bacak ve kollarda görülür.

Miliaria Profunda: Derde terleme ile oluşan tıkanma sonucunda oluşur. Batma hissi yaratan bu isilik türü rahatsız edici kırmızı renkli şişliklere neden olur. Nadir olarak oluşan miliaria profunda genel olarak fiziksel aktivite ile terleyen yetişkinlerde görülür.

Miliaria Püstülosa: Bu isilik türüne iltihaplanma görülen enfeksiyonla oluşur.

İsilik Neden Olur?

“İsilik neden olur?” konu hakkında sıklıkla merak edilir. İsiliğin genel sebebi, terin gözeneklerden atılamayıp ciltte sıkışıp kalmasıdır. Ancak gözenekler yalnızca ter nedeniyle tıkanmaz. Gözeneklerin tıkanmasında farklı faktörler de rol oynar. Bu faktörler:

Aşırı ısınma: İsilik kış ayların da aşırı giyinme nedeniyle oluşabilir.

Bazı kozmetik ürünler: Yoğun içeriğe sahip olan kozmetik ürünleri gözeneklerin tıkanmasına sebebiyet verir.

Bazı kumaş türleri: Dar, sentetik ve ciltle sık temas eden kumaşlar buharlaşmayı engeller ve cildin tahriş olmasına sebebiyet verir.

Fiziksel aktivite: Yoğun egzersiz nedeniyle aşırı terleme durumu da bu durumun yaşanmasına neden olur.

Gelişmemiş ter bezleri: Yeni doğan bebeklerde ter bezleri tam gelişmez bu nedenle isilik sorunu ortaya çıkar. Bebekler özellikle doğumun ardından ilk haftalarda kalın giydirildiğinde ya da ateşli hastalık geçirdiğinde durum gelişir.

Tropikal iklimler: Nem oranı yüksek olan aşırı sıcak hava da isilik oluşumunun nedenleri arasında.

Uzun süreli yatak istirahati: Kişi yüksek ateş nedeniyle uzun süre yatmak zorunda kaldığında bu durum gelişebilir.

İsilik Teşhisi Nasıl Konulur?

Belirgin semptomlarla kendini belli eden bu rahatsızlık, herhangi bir örnek incelemesini ya da tarama testini gerektirmez. Durumun teşhis edilmesi için fiziki muayene yeterlidir. Fiziki muayenenin ardından hastanın yaşadığı şikayetler, isiliğin türü ve şiddetine göre tedavi süreci planlanır.

İsilik Tedavisi Nasıl Yapılır?

İsilik tedavisi olmadan birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşme gösteren bir durumdur. Ancak bu süreçte cilt kuru ve serin tutulmalıdır. Bunun yanında kimyasal ve kozmetik ürünlerden kaçınmak, pamuklu kumaşları tercih etmek de bu süreçte önemlidir. Ancak durumun uzun sürmesi ve kendiliğinden iyileşme göstermemesi halinde enfeksiyon, iltihap ve yüksek ateş yaratması söz konusudur. Bu durumda da tıbbi tedavi süreci başlatılmalıdır. Bu süreçte doktor antibiyotik kullanımı önerir buna ek olarak isilik kremi de tedavide yardımcıdır.

İsilik Nasıl Geçer?

“İsilik nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız bazı önlemler almalısınız. En başta hijyene önem vermeli, vücudun serin kalmasını sağlamalı, terlediğinizde kıyafetlerinizi hemen değiştirmelisiniz. Duşta da kese ve lif gibi cildi tahriş edebilecek ürünler kullanmamalısınız.

İsiliğe Ne İyi Gelir?

İsilik ne iyi gelir?” merak edilen konulardan biridir. Bu durumun birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir ve uzun sürmesi durumunda tıbbi yardım gerekebilir. Durumdan etkilenen bölge kuru tutulmalıdır. Ek olarak kuru ve serin ortamlarda bulunulmalıdır. Seçilen kıyafetler bol ve pamuklu olmalıdır.

İsilik Nasıl Önlenir?

İsilik genel olarak bacak, kol, dirsek, diz, göbek, sırt, göğüs, alın, göz kapağı ve burun etrafında görülür. Bu durum 3-4 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak aşırı kaşıntı, yanma gibi şikayetler yaratması durumunda enfeksiyondan şüphelenilmeli ve bir dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. Bu süreçte doktor serinletici etkiye sahip krem ve losyonlar verir. Bunun yanında alınabilecek önlemler şöyledir:

  • Sıcak yaz aylarında ılık su ile duş alınmalı
  • Nemli ve sıcak günlerde kozmetik ürünler kullanılmamalı
  • Nemli ve sıcak ortamlardan kaçınılmalı
  • Su tüketimine dikkat edilmeli ve gün içinde kaybedilen sıvı telafi edilmeli
  • Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli
  • Yatak örtülerinde de pamuklu kumaşlar kullanılmalı
  • Yaz ayların bebekler mevsim normallerine göre giydirilmeli ve sık sık yıkanmalı
  • Yaz aylarında bebeğin bezi ve terli kıyafetleri sık değiştirilmeli

Bebeklerde İsilik Neden Olur? Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?

İsilik belirtileri bebeklerde yaygın görülen problemlerden biri. Bebeklerdeki ter bezleri tam olarak doğumdan 1 ay sonra gelişir. Özellikle bebeklerin sıcak havalarda mevsim normallerine göre kalın giydirilmesi bu durumun yaşanmasına neden olur. Ayrıca bebeğin kilolu olması da bir etkendir. Bebeklerde isilik karbonat gibi maddelerin kullanımı yaygın olarak yapılan hatalar arasındadır. Bunun yerine bebek sıcak günlerde mevsime göre giydirilmeli, sık sık yıkanmalı ve terlediğinde kıyafetleri hemen değiştirilmelidir. İsilik ilacı kullanımı gerekiyorsa da mutlaka öncesinde bir doktora başvurulmalıdır.

Kadınlarda İsilik

Yaz aylarında kadınların genital ve kasık bölgelerinde de isilik gözlenebilir. Bunda ped kullanımı, sentetik iç çamaşırı seçimi, genital bölge hijyenin dikkat edilmemesi etkilidir. Bu nedenle ped ve iç çamaşırı sık sık değiştirilmeli, genital bölge hijyenine dikkat edilmeli, pamuklu iç çamaşırı giyinilmelidir. Geçmeyen isilik için krem kullanmadan önce de mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

İsilik Ne Tür Sağlık Sorunlarına Neden Olur?

İltihaplı isilik durumu yaşanıyorsa bu bakteriye neden olur ve bulaşıcı bir durumdur. İsilik nedeniyle yaralanmış bölge kaşınır ve bu nedenle vücudun diğer kısımlarına bulaşır. Genel olarak burun ve ağız çevresinde görülen bu durum tüm vücuda yayılabilir.

İsilik ve Diğer Cilt Hastalıkları

İsilik belirti olarak bazı cilt hastalıklarıyla benzerlik gösterebilir. Bunlar:

Egzama: Kesin nedeni bilinmeyen bu cilt rahatsızlığı genel olarak hassas bir cilde sahip olan ve alerjiye meyilli kişilerde görülür. Egzama bebeklerin bacak, kol ve yanaklarında; çocukların ayak bilekleri, diz ve dirseklerinde; yetişkinlerin de ayak, el ve bacaklarında görülür.

Altıncı hastalık: Boğaz ve burun salgısı ile bulaşan bu hastalık ilk olarak soğuk algınlığı ve yüksek ateş ile başlar. Ardından al, ayak, sırt ve göğüslerde döküntüler yaratır. Daha çok bebeklerde görülen bu rahatsızlık genel olarak 1 haftada geçer ancak yüksek havaleye neden olma ihtimali yüksektir.

Beşinci hastalık: Bu hastalık hapşırık ve öksürükle başkalarına bulaşır. Döküntüler oluştuğunda da bulaşıcılığı biter. Genel olarak 5-15 yaş grubunda görülür.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?

İsilik genel olarak 3-4 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak aksi bir durumda uzman bir hekime başvurulmalıdır. Özellikle kişinin cildinde şişlik, sıcaklık, kızarıklık şiddetliyse zaman kaybedilmemelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 23.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER