444 3 703

Gebelik Hesaplama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Hamilelik her kadın için yeni deneyim ve heyecanların yaşandığı bir dönemdir. Vücudun da birçok değişimden geçtiği bu dönemde hamilelik ilerledikçe bu dönemde hangi değişikliklerin yaşanacağını bilmek, doktor randevuları ve yapılacak testleri bir plan dahilinde takip etmek sayısız heyecanı yaşayan anne için bir rahatlama sağlar. İşte gebelik hesaplama hakkında bilmeniz gerekenler:

Hesaplama Aracı: Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hamilelik haftası hesaplama, anne adaylarının son regl tarihini doğru şekilde bilmesi ile hesaplanır ve bu tarih sat olarak adlandırılır. Hesaplama ise son regl tarihinden itibaren bu tarihe 280 gün sayılır. Hamile kalma olasılığı yüksek günleri hesaplama kadar hamile olan anne adayı bebeğin kaç aylık olduğunu da merak eder. Böylelikle bebeğin anne karnında geçirdiği süre ve büyüme hafta özelinde takip edilir. Bu neden hesaplama net yapılmalıdır ve hamilelik haftası takibi kolaylaştırılmalıdır.

Gebelik Hesaplama Nedir?

Gebelik haftası hesaplama, hamile anne adaylarının bu sürecin ne zaman sonuçlanacağını bilmek üzere yaptıkları bir hesaplamadır. Hamile kalma günleri tablosu ile yapılan hesaplamada son regl tarihi dikkate alınır. Doğumun ne zaman olacağı da son regl döneminin ilk gününden itibaren 280 gün eklenerek bulunur. Ancak bu hesaplamanın net bir tarih vermeyeceği bilinmelidir. Çünkü doğum bazı nedenlerle 1 hafta önce ya da sonra gerçekleşebilir. Gebelik hesaplama tablosu için regl süresi 28 gün olarak alınır. Ancak regl döngüsünde düzensizlik varsa yapılan tahminler kesin sonuç vermeyebilir.

Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir?

Hamileliğin ilk 2 haftasında rahim gebeliğe hazırlanır. 3.haftadan itibaren de bebek oluşmaya başlar ve hamileliğin 3.haftası bebeğin 1.haftasıdır. Doğum ise genel olarak 39 ile 41.haftalar arasında olur. Eğer doğum 38.haftadan önce gerçekleşirse erken doğum, 41.haftadan sonra gerçekleşirse geç doğum olarak adlandırılır. Bu tarihler biraz kafa karıştırıcı olabildiğinden bunun önüne geçmek adına hesaplama cetveli hazırlanmıştır. Siz de bu cetvel ile ay ay  hesaplama yapabilirsiniz.

Haftalık gebelik hesaplama ve aylık hesaplama cetveli aşağıdaki gibidir:

Hafta

1-4

5-8

9-13

14-17

19-21

22-26

27-30

31-35

36-40

Ay

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Dönem (Trimester)

1

2

3

 

Hamilelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hamilelik hesaplama annenin son reglinden itibaren 280 gün sayılarak hesaplanır. Bu süre 40 haftaya denk gelir ve bu tarihe sat adı verilir.

Trimester Nedir?

“Bebeğim kaç aylık?” diye merak ediyorsanız bu soruyu trimester periyodunu açıklayarak yanıtlayalım. Trimester, gebeliğin 9 aylık sürecinin her 3 aylık periyodudur. Bu periyod sayesinde bebeğin gelişimi net bir biçimde anlaşılır.

Birinci Trimester

“Kaç aylık hamileyim?” diye merak eden anne adayları için birinci trimester, gebeliğin ilk 3 aylık dönemidir. 0-13 hafta olarak da adlandırılabilen bu dönem, bebeğin organ, kas ve kemiklerinin oluştuğu dönemdir. Fetüs haline gelen bebeğin artık kol ve bacakları, omuriliği, başı, kalbi ve böbrekleri gelişir. Bu dönemde kısa bir sürede de sırt, omurga ve baş ideal şeklini alır, sırt düzleşir ve boyun belirgin olur. Uzuvlar bu dönemde organlarla birlikte geliştiğinde birleşik olan parmaklar ayrılır. Bu dönemde bebeğin yüz hatları da ortaya çıkar. Ayrık olan gözler birleşir ve kulağın iç yapısı oluşur. Bebeğin göbek kordonu ise kan, oksijen ve besin taşıyarak bebeği besler. Bebek bu dönemin sonunda bir limon büyüklüğüne gelir ve 7-8 cm olur.

İkinci Trimester

Bu periyotta vücut artık gebeliğe alışmıştır ve bu dönem 14.haftanın bitimi ile başlar. 27.haftaya kadar devam eden ikinci trimesterde bebeğin organları gelişmeye devam eder. Ek olarak bebeğin gözleri ideal yerindedir ve göz kapakları oluşur. Bu dönemde ısı dengesi sağlanarak bebeğin cildi korunur. Pembe bir cilde sahip olan bebekte ince tüyler çıkmaya başlar ve bebek kilo aldığı için yağ tabakası artar. Bebeğin akciğerlerinin geliştiği bu dönemde cinsel organı da belirginleşir. Bu süreçte kaş, saç, tırnak, el ve ayak izleri oluşmaya devam eder. 37-38 cm boyunda olan bebek bu dönemde 900 gram ağırlığındadır.

Üçüncü Trimester

Üçüncü trimester 28.haftadan itibaren başlar ve 40.haftaya dek devam eder. Gebeliğin son dönemi üçüncü trimesterdir ve bebek ideal kilosuna ulaşır. Bu dönemde bebek emme refleksi de kazanır ve bebek güçlü hareketlere sahip olur. Bu dönemde bebeğin beyin hücreleri artmaya devam eder ve bir yandan da beyinle sinir sistemi gelişir. Bebek bu dönemin sonunda bir karpuz büyüklüğündedir, 51-52 cm boyunda ve 3500 gram ağırlığındadır.

Hafta Hafta Gebelik Hesaplama

Gebelik haftası hamilelik ve yumurtlama haftası olarak ikiye ayrılır. Hamilelik haftası ve yumurtlama dönemi hesaplama, gebeliğin gerçekleşmesinden 2 hafta önceki reglin ilk haftası sayılır. Hamilelik bu hafta baz alınarak doktorlar tarafından değerlendirilir. Bu nedenle Hafta hafta hesaplama son reglin tarihine göre yapılır. Bu hesaplama için bulunduğunuz zamanda son regl tarihini çıkarın ve sonucu 7’ye bölüm. Böylelikle hamilelik haftasına ulaşırsınız.

Ay Ay Gebelik Hesaplama

“Kaç haftalık gebeyim?” diye merak ediyorsanız gebeliğin ortalama 10 ay sürdüğünü bilmelisiniz. Her bir ay 28 gün şeklinde hesaplandığından gebelik 280 güne denk gelir. Ay ay hesaplama da son regl tarihi baz alınarak yapılır.

Adet Gününe Göre Hamilelik Hesaplama

“Kaç haftalık hamileyim?” diye merak ediyorsanız regl döneminin gecikmesinin bu durumu etkilediğini bilmelisiniz. Böyle bir durum yaşadığınızda son regl tarihinin ilk gününü başlangıç alarak hesaplama yapabilirsiniz. Bu yöntemi bebeğin kaç haftalık olduğunu belirlemek için de yapabilirsiniz.

İlişki Tarihine Göre Hesaplama Nasıl Yapılır?

İlişki tarihine göre hesaplama da merak edilenler arasında. Genel kanı ilişki tarihinde hamileliğin başladığı yönünde. Ancak hamileliğin başlangıcı son regl döneminin ilk günü dikkate alınarak tespit edilmelidir. Çünkü sperm, ilişkinin ardından 4-5 gün boyunca aktif kalır ve yumurta da aynı şekilde 24 saat boyunca aktif olabilir. Bu nedenle hamilelik tarihi net bir şekilde belirlenemez.

Gebelik Haftasına Göre Hamilelik Hesaplama Güvenilir mi?

Ayrıntılı gebelik hesaplama gebelik haftasına göre yapılır ve bu dünya genelinde uygulana standart bir yöntemdir ve en yakın tarihi sunar.

Çin Takvimi Gebelik Hesaplama

Çin takvimi hesaplama için uygulanan yöntemlerden biridir. Bu takvim, hayvan isimlerinden oluşur ve 12 yıllık bir döngüyü sunar ve 5 kez tekrar eder. Normal şartlarda bebeğin cinsiyet belirlemesi için gebeliğin 18.haftası beklenir. Ancak bunu daha önce öğrenmek isteyen anne ve baba adayları, Çin takvimini kullanarak tahminde bulunur. Bu takvim özelinde hesaplama yapmak için hamileliğin başlangıç ayı ve kadının yaşı bilinmelidir. Hamileliğin başlangıç ayı ve kadının yaşı kesişimi ile bebeğin cinsiyeti belirlenir. Ancak bu hesaplama için anne adayının 18-45 yaş aralığında olması önemlidir. Bu hesaplamada işlem 0’dan değil 1’den başar ve bu nedenle kadının yaşına 1 eklenmesi gerekir. Bu takvime göre yapılan cinsiyet belirleme yalnızca Çin inancı kaynaklıdır ve tıp geçerliliği yoktur.

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama

“Tüp bebek için gebelik hesaplama nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Tüp bebekte hesaplama yönteminde embriyonun transfer edildiği gün gebeliğin 2. haftasıdır. Çünkü yumurta ve spermin döllenme tarihini 2 hafta olarak düşünebilirsiniz. Bunun yanında embriyonun anne karnına yerleştirilme tarihi bilinir ve doğum için 266 gün beklenir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.10.2024 17:30Yayınlanma Tarihi: 04.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER