Boğaz ağrısı, vücudun bakteriyel ya da viral enfeksiyon yaşaması durumunda bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak oluşur. Bunun sonucunda da boğazda bulunan mukoza zarı iltihaplanır ve şişer. Bu iltihaplanma, kaşınma, ağrı, şişme ve rahatsızlık gibi yaygın boğaz ağrısı semptomları yaratır. İlk belirti veren sızlama veya sancıyı fark ettiğinizde hızlı davranmanız boğaz ağrısı semptomlarınızı minimumda tutmanıza yardımcı olabilir. Boğaz ağrısı için kullanabileceğiniz reçetesiz ilaçların çoğu mutfağınızda olanlardır. Mutfağınızda bulunan ev yapımı çözümlerle ağrıyı hafifletebilirsiniz. Ancak geçmemesi ve daha da şiddetlenmesi durumunda mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Peki, boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısı için evde bulabileceğiniz çözümleri sizler için derledik.
Yutkunurken boğaz ağrısı gitgide kötüleşen kaşıntı, ağrı, tahriş ve yanma hissini ifade eder. Boğaz ağrılarının çoğun çevresel faktör ve enfeksiyon nedeniyle yaşanır. Bu nedenle tedavi, boğaz ağrısının nedeni ve türüne göre uygulanmalıdır. Boğaz ağrıları yaşandığı bölgeye göre şu şekilde adlandırılır:
“Boğaz ağrısı nasıl geçer?” sorusunun yanıtını bulmak adına bu ağrıların nedenleri araştırılmalı ve bilinmelidir. Bu noktada çokca merak edilen "Boğaz ağrısı neden olur?" sorusunu aşağıdaki gibi yanıtlayabiliriz:
Geçmeyen boğaz ağrısı, her yaşta görülebilir. Geçmeyen boğaz ağrısı nedenleri grip, hemofilus, soğuk algınlığı ve virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Ağrı, yutkunamama, yanma ve boğazda şişlik gibi belirtilere neden olur. Bu bulgulara ek olarak burunda tıkanıklık, sinüslerde ağrı, sesin derinden gelmesi, boğazda kuruluk ve hırıltı gibi belirtiler de görülebilir. “Geçmeyen boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Yaşanan ağrı 3 haftayı geçtiyse ve bu duruma boğazda ağrı, şiddetli yorgunluk, soluk alıp vermekte güçlük, balgamda kan, yanma hissi, bademciğin şişmesi ve lenf düğümlerinin şişmesi eşlik ediyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.
“Boğaz ağrısını nasıl geçirebilirim?” sorusuna yanıt arıyorsanız bu ağrıya neden olan risk faktörlerinin neler olduğunu bilmelisiniz. Bu faktörlerden ilk yaştır. 3 ile 15 yaş arası bireylerde boğaz ağrıları enfeksiyona bağlı olarak sık yaşanır. Kişinin sigara dumanına maruz kalması da bu ağrılara neden olan faktörler arasındadır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonların rahatlıkla yayıldığı toplu taşıma, okul ve ofis gibi alanlarda bulunma da bu ağrılara sebebiyet verecek hastalıklara maruziyeti artırır. Ek olarak kişinin zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olması da önemli risk faktörleri arasındadır.
Boğaz ağrısına 2 dakikada çözüm arıyorsanız bazı önlemler almanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu önlemlerin en önemlisi el hijyenidir. El hijyeninin dışarıda da sağlamak adına yanınızda mutlaka dezenfektan taşıyın. Enfeksiyon yaşayan kişilerden bir süre uzak durmak da alınabilecek önlemler arasında. Bağışıklık sistemini güçlü tutacak besinler tüketmeye özen göstermeniz de oldukça önemli.
Yutkunmada yaşadığınız zorluk devam ediyor ve “Yutkunurken boğaz ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız, evde uyguladığınız tedavi 5-10 gün içinde etki göstermediyse mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Bunun yanında kızarıklık, nefes almada güçlük, yutkunamama, ağzı açarken zorlanma, eklemlerde ağrı, tükürükte kan olması, kulağın şiddetli ağrıması, boyun ve yüzde şişlikler, uzun süre ses kısıklığının yaşanması ve 38°C üzeri ateş gibi belirtilerde de tıbbi yardım alınmalıdır.
“Boğaz ağrısı ve öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı tıbbi olarak bir tanıyı gerekli kılar. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan bu tanıda semptom ve şikayetler tüm detaylarıyla dinlenir ve boğaz incelenir. Ardından ağrıya neden olan streptokok bakterileri tespit etmek için salgı örneği ile test uygulanır. Test sonuçlarına göre de boğaz ağrısı için ilaçlar verilerek tedavi süreci başlatılır.
Boğaz ağrısına iyi gelen ilaçlar ve antibiyotiklerden oluşan bir tedavi süreci planlanır. Ancak yaşanan viral bir enfeksiyon ise antibiyotikler virüsler üzerinde etki sağlayamaz ve bu durumda tıbbi tedavi gerekmez. Bunun yanında uzun süren ve şiddetli olan boğaz ağrısı için ilaç ile altta yatan neden tedavi edilmek ve semptomlar hafifletilmek istenir.
Şimdi “Boğaz ağrısına ne iyi gelir evde?” sorusunun yanıtını verelim. Boğaz ağrısına ne iyi gelir ilaç dışında evde yapılabilecek uygulamaları da kapsar. Siz de bu durumlarda boğaz ağrısını anında kesen ilaç ve pratik yöntemler arıyorsanız aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
Covid 19 pandemi döneminde genel olarak daha hafif olgularda yaşanan semptomlardan biri de boğaz ağrısı. Covid ile yaşanan boğaz ağrısı için dikkat edilmesi gerekenler ek belirtilerdir. Peki, Covid-19 boğaz ağrısına ne iyi gelir? Yaşanan boğaz ağrısı durumunda Covid 19’dan için eşlik eden ek belirtiler de yakından takip edilmelidir. Bu ağrıya baş ağrısı, şiddetli öksürük, koku almada bozukluk ve nefes darlığı eşlik ediyorsa bunlar koronavirüs belirtileri olabilir. Bu nedenle tıbbi yardım alınması gerekir.
“Hamilelikte boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu dönemde bağışıklık sisteminde bazı değişimler yaşanır ve bu süreçte anne adayları sık sık hastalanabilir. Boğaz ağrısı öksürük de bu hastalıklar arasındadır. Hamilelik döneminde bitkisel çayların kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğinden durumun tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
“Çocuğun boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir:
Çocukların yaşadığı boğaz ağrıları genellikle virüs kaynaklıdır ancak zaman zaman bakteriyel de olabilir. Durum virüs kaynaklıysa ilaç kullanımı gerekmeyebilir. Bu türden bir ağrı durumunda evde bitkisel tedavi uygulanabilir. Ancak yaşanan ağrı bakteriyel enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa uygun antibiyotikle tedavi başlatılmalıdır. “Çocuklarda ve bebeklerde boğaz ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız ve bu ağrıya 3 gün boyunca düşmeyen ateş eşlik ediyorsa uzman yardımı almalısınız.
Evde yapılabilecekler ise şöyle:
“Boğaz ağrısına ne iyi gelir bitki çayı etkili midir?” sorusu da merak edilenler arasında. Boğaz ağrısını evde tedavi etmede bol sıvı tüketmek oldukça önemli. Bu nedenle su dışında bitki çaylarından da destek alınmalıdır. Bu dönemde tüketilebilecek bitki çayları da adaçayı, kekik çayı, yeşil çay, limon ve ballı ılık su, çemen otu, zencefil çayı, sarımsak çayı, meyan kökü, hatmi kökü ve ekinezya çayıdır.
Yapılan bazı çalışmalar özellikle ekinezya çiçeği özleri, karanfil ve zencefilin boğaz ağrısından kaynaklı yaşanan iltihabı azaltabileceğini göstermekte. Ancak bitkiler her birey üzerinden farklı etkiler yaratabilir. Bu nedenle bu türden bitkileri tüketmeden önce mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.
Bunun yanında evde yapılabilecekler şöyledir:
Boğaz ağrınız varsa, belirli yiyeceklere veya çevresel faktörlere maruz kalmak semptomlarınızı kötüleştirebilir. İyileşirken aşağıdaki şeylerden kaçınmaya çalışın:
Boğaz ağrısının tam olarak ne kadar süreceği buna neyin sebep olduğuna bağlı olabilir. Çoğu boğaz ağrısı 1 hafta içinde kendi kendine geçer. Boğaz ağrınız 1 hafta sonra düzelmezse bir doktora görünmeniz önemlidir.
“Tek taraflı boğaz ağrısı neden olur?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir: