444 3 703

Helikobakter Nedir? Helikobakter Tedavisi Nasıl Yapılır?

5 Yorum

 

Sebebi bilinmeyen şiddetli karın ağrıları ve rahatsızlık veren hazımsızlığın sebebi helikobakter pilori olabilir. Peki, helikobakteri nedir?

Helicobacter Pylori Nedir?

Helikobakter pilori, midede yer edinip ülser ve gastrite neden olabilen bir mikroorganizmadır. Bu mikroorganizma, mide mukozası olan bölgelerde enfeksiyon yaratabilir ancak sindirim sistemini tümüyle etkilemez. Kendini bazı belirtilerle gösteren bu durum erken evrede tedavi edilmediğinde mide kanserinin oluşmasına bile sebebiyet verebilir. Türk toplumunun hemen hemen %50’sinde bulunan helikobakter pilorinin tedavisinde asit azaltıcı yerine antibiyotik ilaç kullanımı etkili.

Helikobakter Pilori Belirtileri

Genel helikobakteri belirtileri arasında bulantı, akut enfeksiyon ve karın ağrısı olan bu durum belirtilerini kronikleştirerek devam etmekte. İleri evrede kişide ağız kokusu da yaratan bu mikroorganizmanın temel bulguları arasında midede yanma ve ağrı, bulantı, karın ağrısı, kusma, yemek sonrası şişkinlik ve geğirme bulunur. Çoğu insanda herhangi bir midede mikrop belirtileri yaratmayan mikroorganizma midede yaşar ve kişide hiçbir sağlık sorunu da yaratmaz. Ancak nadir olarak gastrit, ağız kokusu, midede ekşime ve hazımsızlık gibi belirtiler yaratabilir. İleri aşamalarında mide ülserine neden olur.

Helikobakteri Nedenleri

Helikobakteri nedenleri henüz tam olarak bilinmese de genel olarak bakterilerin bulaştığı suyun içilmesi ve hijyen koşullarından uzak şartlarda pişirilmiş yiyeceklerin tüketilmesi ile geçtiği düşünülmekte.

Helikobakteri Tanısı

40 yaş üzeri olan ve şiddetli şikayetler yaşayan kişilerde tanı ilk olarak üst gastrointestinal sistem endoskopisi ve mide biyopsisi ile gerçekleştirilir. Bunun dışındaki hasta profili için de dışkıda antijen aranması ya da üre nefes testi ile tanılama gerçekleştirilir.

Helikobakteri Tedavisi

“Midedeki bakteri nasıl temizlenir?” diye merak edenler için bu soru şöyle yanıtlanabilir:

Mide koruyucusu ile birlikte 2 haftalık antibiyotik kullanımı hastaların %90’lık kısmında başarı elde edilmesini sağlar. Ancak mikroorganizmanın tamamen yok olup olmadığı da dışkıda antijen taraması ya da üre nefes testi ile tespit edilir. Mide ülseri olan kişilerde bu durumun kontrolü gastrointestinal sistem endoskopisiyle yapılır. Yetişkin hastalarda bulaşma oranının düşük olması nedeniyle hastada yeni bir şikayet olmaması durumunda ilerleyen yıllarda ek bir taramaya gerek duyulmaz. Peki, helikobakteri nasıl yok edilir? Antibiyotik direnci olan helikobakterinin tedavi süreci biraz zor ve uzundur. Bu nedenle helikobakter tedavisi bazı durumlarda üçlü antibiyotik kullanımı ile haftalar hatta 1 ay sürebilir.

Helikobakteri Kimlerde Görülür?

Zamanla mide kanserine sebebiyet veren helikobakteri, aile öyküsünde mide kanseri olan kişilerin mutlaka taramadan geçirilmesini gerekli kılar. Bunun yanı sıra kusma, midede yanma, bulantı, gaz ve şişkinlik, ağız kokusu olan kişilerde de görülebilir.

Helicobacter Pylori Bulaşıcı mı?

İlk 5 yaş grubu çocuklara anne ve babadan geçtiği düşünülen helikobakteri, genel olarak kalabalık ve hijyenden uzak ortamlarda görülür. Bu nedenle el, vücut ve yiyeceklerde gerekli hijyen koşullarının sağlanması önemlidir.

Helikobakteri Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Bu mikroorganizma aşağıdaki hastalıklara yol açabilir:

  • Mide duvarının incelmesi
  • Gastrit
  • İntestinal metaplazi
  • Mide kanseri
  • Mide lenfoması
  • Midede ülser
  • Onikiparmak bağırsak ülseri

Helikobakteri Nasıl Önlenebilir?

helicobacter pylori tedavisi antibiyotik ile gerçekleşir. Ancak bu durumun yaşanmaması adına alınabilecek bazı önlemler bulunur. Bu önlemlerden ilki de hijyendir. Ellerin sabun ve suyla özellikle her yemek, yemek hazırlama öncesi ve tuvalet sonrası yıkanması önemlidir. Sebze ve meyveler de iyice yıkanmalıdır. Temiz ve güvenilir bir kaynaktan su içilmelidir. Bunun yanında helicobacter pylori yasak yiyecekler de dikkate alınmalıdır. Bu yiyecekler acılı baharatlar, portakal, kızartma, soğan ve çiğ domatestir. Kefir ve helikobakter tedavi sürecinde olmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 02.08.2022 00:00
5 Yorum

27 Mayıs 2024 tarihinde
Ayşegül uyar

Merhaba ,bana 4 sene Önce 6 ay kullanmam için rn7 tane farklı antibiyotik verdi ilaç bittikten sonra Dr sorun kalmadı dedi ama aradan zaman geçtikçe daha kötü oldum ve başka Dr de bana uzun süre ağır antibiyotik kullanımın karaciğerime zarar verdiğini söyledi ben şimdi istemsiz kilo veriyorum ve su içmek bile bana acı veriyorrnama helicobakter hâlâ tedavi edilemedi ben şimdi hem karaciğer hemde midem için neler yapmam gerekiyor

Büyük Anadolu Hastaneleri
27 Mayıs 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


21 Kasım 2023 tarihinde
Memet ateş

Merhaba, bana helikobakteri teşişsi konuldu , bir haftalık 3 lü antibiyotik bitti halen bulantı ve kusmam geçmedi . Doktorum bana 2-3 hafta daha beklemen lazım diyor ne yapabilirim acaba?

Büyük Anadolu Hastaneleri
21 Kasım 2023 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


25 Haziran 2023 tarihinde
Elif Nur KARABALIK

Hocam merhabalar ablamda var yıllardır yalnız bünyesi bu antibiyotik tedavisini kaldırmıyorum başka bir tedavi yöntemi var mıdır serumla tedavi edilebilinir mi cidden çok zordayız

Büyük Anadolu Hastaneleri
27 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Helicobacter Pylori bilindiği gibi midedeki bir mikroptur. Tedavisinde antibiyotik tedavisi etkili olmakla birlikte bazı hastalarda kullanılmadığı durumlar olmaktadır. En doğru bilgi için doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ediyoruz.


16 Haziran 2023 tarihinde
Soner Gün

Merhabalar benim bir ay önceki tahlilimde helikobakter pylori negatifken bugün yaptırdığım tahlilde pozitif çıktı. Şimdi bundan sonra beni ne bekliyor yaşım 28 nasıl bir süreçten geçeceğim geri dönüş yaparsanız mutlu olurum.

Büyük Anadolu Hastaneleri
22 Haziran 2023 tarihinde

Merhaba. Yalnızca helikobakter pilori pozitifliği üzerinden yorum yapmak doğru değildir. Endoskopi sonucuna göre tedavi uygulanması gerekir. Sağlıklı günler dileriz.


01 Haziran 2023 tarihinde
hakan öztürk

ben 14 günlük tedavi sürecimi tamamladım, her hangi bir ağrım sancım yok, bir ay sonra dışkı testi yaptıracağım, bu zaman içerisinde şu anda normal günlük yaşantıma geçebilir miyim? abartmamak kaydı ile aralıklı olarak küçük çaplı alkol alsam ciddi sıkıntı olur mu? bu konuda izlerden önemle geri dönüş alabilirsem çok mutlu olurum

Büyük Anadolu Hastaneleri
02 Haziran 2023 tarihinde

Hakan Bey, merhaba. Bu noktada mide ile ilgili endoskopi yaptırıp yaptırmadığınız oldukça önemli. Yorumu buna göre yapabiliriz. Ancak alkol genel olarak mide mukozasını etkilediğinden tavsiye edilmediğini de belirtmek isteriz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER