444 3 703

Diz Kireçlenmesi (Gonartroz) Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Tıp literatüründe gonartroz olarak adlandırılan bu durum diz kireçlenmesini ifade eder. “Gonartroz nedir?” sorusuna daha kapsamlı yanıt vermek gerekirse; gonartroz diz eklemindeki  kıkırdak dokunun kronik ve ilerleyici özellikteki bir hastalığıdır ve hastanın yaşamını etkileyen sorunlara neden olur. Bu problem çeşitli evreler halinde yaşanır. Başlangıç evresinde diz eklemi kemiklerinin çevresinde ve arasında bulunan kıkırdak doku zamanla yumuşar ve aşınır.  

Gonartroz Nedenleri Nelerdir?

Bu durumun yaşanmasında etkili olan en önemli risk faktörü genetiktir. Bunun yanında enfeksiyonlar, iltihaplı hastalıklar ya da sistemik rahatsızlıklar da probleme neden olabilir. Ek olarak anatomik bozukluklar, çarpma, düşme gibi travmatik olaylar sonucunda diz eklemini oluşturan dokuların hasar görmesi de kireçlenme problemini açığa çıkarabilmektedir.

Gonartroz Belirtileri Nelerdir?

Gonartroz belirtileri, yaş ilerlemesiyle daha da şiddetlenmektedir. Aynı zamanda ideal kilonun üzerinde bulunan hastalarda diz eklemleri üzerine binen yükün fazlalaşması sebebi ile çok daha fazla ağrı ve şişlik problemleri açığa çıkabilmektedir. Belirtiler genel olarak şöyledir:

  • Diz ağrısı
  • Uzun süre yürüyememe
  • Uzun süre ayakta duramama
  • Oturup kalkarken zorluk çekme
  • Diz eklemlerinden hareket sırasında ses gelmesi
  • Diz ekleminde ödem oluşumu

Gonartroz Tanısı

Genellikle diz ağrısı şikayeti ile doktora başvuran hastalarda fizik muayenenin yanı sıra görüntüleme tekniklerinden de faydalanılarak kesin tanı konulabilir. Bu süreçte nitelikli ve doğru bir tedavi planlaması yapılabilmesi için hastanın sağlık öyküsünün de değerlendirilmesi gerekebilir.

Gonartroz Tedavisi

Gonartroz tedavi planlaması; ayrıntılı bir tanı süreci, problemin hastada neden olduğu şikayetler ve bu şikayetlerin şiddeti ile birlikte Gonartrozun hangi evresinde olduğu değerlendirilerek gerçekleştirilmektedir. Kireçlenme probleminde cerrahi ve cerrahi dışı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Gonartroz Probleminde Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Özellikle başlangıç evresinde gonartoz probleminin tedavisi; ilerlemesini engellemek ve hastada açığa çıkan şikayetlerin önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu süreçte çeşitli ağrı kesiciler ile ağrı kontrolünün sağlanmasının yanı sıra fizik tedavi ve gonartroz egzersizleri ile diz eklemini oluşturan dokuların güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Son yıllarda bilimsel çalışmaların ve teknolojik gelişmelerin sonucunda farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Hyaluronik asit enjeksiyonu ve PRP, bu yöntemler arasında en sık başvurulan tedavilerdir.

Gonartroz Probleminde Ameliyatla Tedavi

İlerlemiş gonartroz, hastanın hareketlerinin kısıtlanmasına ve dinlenirken bile eklem ağrıları yaşamasına neden olur. Bu durum ise hastanın günlük yaşam kalitesini büyük oranda sekteye uğratmaktadır. Bu nedenle cerrahi gonartroz tedavisi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Gonartroz ameliyatı; eklemde iltihaplanma yaratan kıkırdak dokuyu alır ve yerine özel tasarım diz protezini yerleştirir.

Bilgi talep formunu doldurarak Diz Kireçlenmesi  tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:23Yayınlanma Tarihi: 22.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!