444 3 703

Peygamber Sünneti (Hipospadias) Nedir?

 

Hipospadias, erkek çocuklarda görülen üriner sistem anomalilerindendir. Bu durum genetik ve hormonal faktörlerin etkisiyle her 250 erkek çocuktan birinde yaşanır. Bu durum halk arasında peygamber sünneti ya da yarım sünnetli olarak tanımlanır.

Hipospadias Nasıl Gelişir?

Yarım sünnetli olarak da adlandırılan bu durumun gelişim nedeni tam olarak bilinmez ancak bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin etkisi ile gelişim gösterdiği düşünülür. Gelişim sırasında bebeğin idrar yolu penis boyunca ilerler ve penis ucuna kadar uzar. Bu gelişim sırasında yaşanan aksaklıklar nedeniyle de uzama tam gerçekleşmez ve penis ucuna gelmeden idrar deliğinin açıldığı yerde durur. Bebeğin penis gelişimi tam olmayınca da bu kısımda bulunan sünnet cildi de gelişim göstermez ve yarım sünnetli olarak adlandırılan durum ortaya çıkar.

Hipospadias Tanısı Nasıl Konulur?

Hipospadias, genellikle doğumdan sonraki ilk muayenede kolaylıkla teşhis edilebilir.  Bebeğin sünnet cildinin ön kısmının eksik olması, idrar deliğinin peni ucunda değil daha da aşağıda olması ve bazı durumlarda da peniste eğrilik olması şeklinde kendini belli eder. Ancak bazı durumlarda idrar deliği daha aşağıda olsa bile sünnet derisi normal bir şekilde gelişim gösterdiği için bu durum sünnet derisi aşağı doğru çekildiğinde, sünnet sırasında belli olur. Bu durumda sünnet işlemi gerçekleştirilmez yerine cerrahi işlem uygulanır. Nadir görülen bazı durumlarda ise idrar deliği çok daha aşağıda, penis eğriliği ciddi boyutlarda ve penis boyu ise küçük olabilir. Bu durumda bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi zor olabilir ve ek muayeneler uygulanabilir.

Hipospadias Türleri

Yarım sünnetli doğmak olarak tanımlanan hipospadias hastalığı, idrar deliğinin açıldığı yerine seviyesine göre birkaç türe ayrılır. İdrar deliği penis ucuna yakınsa hafif, orta kısımlarda ise orta, penis köküne doğru ya da daha aşağıda ise ağır tip hipospadias olarak tanımlanır. Hafif ve orta şiddette yaşanan durum çocukların büyük çoğunluğunda görülür. Ayrıca durumun şiddetlenmesi ile eşlik eden inmemiş testis ve kasık fıtığı gibi hastalıkların görülme sıklığı da artar. Hafif ve orta şiddetli yaşanan durumlara ek bir hastalık eşlik etmez ve bu durumların tedavisi tek aşamalı ameliyat ile gerçekleştirilebilir.

Hipospadias Tedavisi

Hipospadias için geçerli olan tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyatlar genel anestezi altında gerçekleştirilir ve bu işlemle peniste eğrilik bulunuyorsa düzeltilir ve idrar yolu penis ucuna kadar uzatılır. Şekil bozukluğu görülen penis başı ise normal konik haline getirilir. İşlem sırasında yeni açılan idrar yolunu korumak ve kalıp oluşturmak adına silikon sonda kullanılır. Ameliyat sonrası yapılan pansumanlar 3 ile 5 gün arasında açılır ve 7 günün sonrasında da tamamen çıkarılır. Ancak bu süreler hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir.

Hipospadias Ameliyatı Ne Zaman Uygulanır?

Hipospadias tedavisi için gerekli olan cerrahi işlem, tanı konulan 6 ile 18 aylık dönemdeki bebeklere uygulanır. 6 aydan önce anestezinin riskli olması ve penis boyunun küçük olması nedeniyle beklenmesi gerekir. Bunun yanında 2 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda cinsel kimlik gelişimi başlayacağından bu dönemlerde yapılan işlemler, çocuğun psikolojik olarak etkilenmesine neden olabilir ve bu nedenle bu yaş aralığında olan çocuklar için tavsiye edilmez.

Hipospadias Tedavisi Edilmezse Ne Olur?

Hipospadias hastalığı ileri evrede ise tedavi edilmediğinde bazı sorunların yaşanmasına neden olabilir. Özellikle idrarını ayakta yapmaya başlayan çocuklarda oturarak işeme zorunluluğu yaşanabilir. Bununla birlikte çocuklarda psikolojik sorunların yaşanması da görülür. Tedavinin ihmal edildiği durumlarda da çocuğun ileri dönemde cinsel ilişki sorunları yaşama ihtimali de yüksektir.

Hipospadias Ameliyatı Öncesi Sünnet Sakıncalı mıdır?

Bu rahatsızlığı yaşayan çocuklarda penisin ön tarafından sünnet derisi gelişmez ancak arka kısımda sünnet derisi bulunur. Bu sünnet derisi bazı durumlarda ameliyatta kullanıldığı için önceden sünnet işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun yanında sünnet sırasında fark edilen olgularda çocuğun yaşı ve işlemi gerçekleştiren kişinin uzmanlığı doğrultusunda işleme devam edilmelidir.

Ameliyat Sonrası

 

Ameliyat sonrası erken ve geç dönemde bazı komplikasyonlar görülebilir. Ödem, kanama, enfeksiyon erken dönemde görülebilen komplikasyonlardır. Geç dönemde ise yara yerinde açılma, üretakutanöz fistül, darlık ve divertikül gibi durumlar görülebilir. Hipospadias sonrası görünüm düzelmesi ise 6-12 ay sonrasında yaşanır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 23.05.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER