444 3 703

HDL Testi Nedir?

 

HDL, kalp sağlığın ile yakından ilişkilidir ve tam kan sayımında bakılan önemli bir değerdir. Yüksek olması kişinin kalp hastalığı riskinin düşük olduğunu ifade eder.

HDL Testi Nedir?

“HDL nedir?” sorusu daha kapsamlı şekilde şöyle yanıtlanabilir:

Vücuttaki tüm hücrelerde bulunan kolesterol, yağ benzeri bir madde olarak bilinir. İyi kolesterol ise dokularda bulunan kolesterolü toplar ve dışarı atar. Kötü kolesterol de (LDL) kolesterolün dokulara taşınıp arterlerin duvarlarında birikmesine sebebiyet verir. Bu durumda kötü kolesterolün düşürülmesi ve iyi kolesterolün artırılması gerekir.

HDL Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

“HDL kolesterol testi nedir? Hangi hastalıkları tanılar?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu test kişide kalp damar rahatsızlıkları riskini ölçmek adına total kolesterol testiyle birlikte uygulanır.

HDL Testi Nasıl Yapılır?

Testin uygulanması el parmağı ya da kol damarında kan örneği alınarak yapılır. Bu testin uygulanması için kişinin 8-12 saat boyunca açlık uygulaması önemlidir.

HDL Kolesterol Yüksekliği Nedir?

HDL kolesterol yüksekliği, yüksek lipoproteindir. Kolesterolün damar ve dokulardan karaciğere taşınmasını sağlar. Kanda kolesterolün yüksek seviyelerde çıkması kan damarlarına zarar verir ve HDL fazla olan kolesterolün kandan uzaklaşmasını sağlayarak damar sağlığını korur.

HDL Kolesterol Düşüklüğü Nedir?

HDL kolesterol düşüklüğü, kişinin kalp damar hastalıklarını yaşama riskinin arttığını gösterir. HDL düşüklüğü durumunda kolesterol kandan temizlenmez. Bunun bir sonucu olarak damarlarda plak oluşur, damar daralması ve damar sertliği yaşanır.

HDL Değeri Kaç Olmalı?

Peki, HDL değeri kaç olmalıdır? Sanılanın aksine doktorlar yalnızca HDL değerine değil kandaki tüm değerlere bakarak yorum yapar. Ancak her değerde olduğu gibi HDL’de de alt sınır bulunur ve bu sınır kadınlar için 55 mg/dl, erkekler için de 45 mg/dl üzeridir.

HDL Neden Düşer?

HDL kolesterol nedir?” sorusu kadar HDL’nin neden düştüğü de merak edilenler arasında. Hipertansiyon, kalp hastalığı yaşanması ya da risk durumu, sigara alışkanlığı, diyabet ve önceden kalp krizi geçirilmiş olması bu nedenler arasındadır. Bunun yanında kadınlar için 55 yaş üstü ve erkekler için de 45 yaş üstü olmak da bu değerde düşüklüğe neden olur.

HDL Ne Zaman İstenir?

Yetişkin olan tüm bireylerin yılda 1 kez olacak şekilde tam kan sayımı testi ile birlikte HDL değeri ölçümü yaptırması gerekir. Bunun yanında ailede diyabet, kalp rahatsızlığı, obezite ve hipertansiyon varsa çocuk ve gençler için de bu tarama testi rutin olarak yapılmalıdır. Ancak HDL ölçümü 2 yaşından sonra yapılır.

HDL Nasıl Yükseltilir?

HDL yüksekliği hem kalıtsal hem de çevresel etkenlerle bağlantılıdır. Doğuştan gelen kolesterol metabolizması farklılıkları nedeniyle kişilerde bu düzeyler farklı olabilir. Çevresel faktörler arasında da hareketsiz yaşam, kötü beslenme alışkanlıkları, obezite ve sigara kullanımı bulunur. HDL’yi yükseltmek için yapılacaklar ise şöyledir:

  • Fazla kilolar verilmelidir.
  • Dengeli ve düzenli bir beslenme rutini oluşturulmalıdır.
  • Glisemik indeksi yüksek gıdalarda uzak durulmalıdır.
  • Düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır.
  • Stres yönetimi öğrenilmelidir.
  • Sigara alışkanlığı bırakılmalıdır.

HDL Diyeti Var mı?

HDL’yi yükseltmek isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de HDL diyetinin olup olmadığıdır. Beslenmede hayvansal gıdalar yerine tahıl, sebze, baklagil yönünden zengin besinlerin tercih edilmesi yeterlidir. Süt ve süt ürünlerinde de yağsız ya da yarım yağlı içerikler tercih edilmelidir. Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı ve margarin, kuyrukyağı gibi sağlıksız yağlardan uzak durulmalıdır.

HDL Testi İçin Hazırlık Gerekir mi?

HDL testi öncesinde 9-12 saatlik açlık uygulanması gerekir. Bu sürede su tüketilebilir. Bunun yanında cerrahi işlem, kalp krizi ve akut rahatsızlıklar olması durumunda bu değerin ölçümü yapılmamalıdır. Gebelik de bu değeri etkiler. Bu nedenle doğumdan 6 hafta sonra değer ölçülmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER