444 3 703

HDL Testi Nedir?

 

HDL, kalp saÄŸlığın ile yakından iliÅŸkilidir ve tam kan sayımında bakılan önemli bir deÄŸerdir. Yüksek olması kiÅŸinin kalp hastalığı riskinin düÅŸük olduÄŸunu ifade eder.

HDL Testi Nedir?

“HDL nedir?” sorusu daha kapsamlı ÅŸekilde ÅŸöyle yanıtlanabilir:

Vücuttaki tüm hücrelerde bulunan kolesterol, yaÄŸ benzeri bir madde olarak bilinir. Ä°yi kolesterol ise dokularda bulunan kolesterolü toplar ve dışarı atar. Kötü kolesterol de (LDL) kolesterolün dokulara taşınıp arterlerin duvarlarında birikmesine sebebiyet verir. Bu durumda kötü kolesterolün düÅŸürülmesi ve iyi kolesterolün artırılması gerekir.

HDL Testi Hangi Hastalıkların Tanısı Ä°çin Yapılır?

“HDL kolesterol testi nedir? Hangi hastalıkları tanılar?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu test kiÅŸide kalp damar rahatsızlıkları riskini ölçmek adına total kolesterol testiyle birlikte uygulanır.

HDL Testi Nasıl Yapılır?

Testin uygulanması el parmağı ya da kol damarında kan örneÄŸi alınarak yapılır. Bu testin uygulanması için kiÅŸinin 8-12 saat boyunca açlık uygulaması önemlidir.

HDL Kolesterol YüksekliÄŸi Nedir?

HDL kolesterol yüksekliÄŸi, yüksek lipoproteindir. Kolesterolün damar ve dokulardan karaciÄŸere taşınmasını saÄŸlar. Kanda kolesterolün yüksek seviyelerde çıkması kan damarlarına zarar verir ve HDL fazla olan kolesterolün kandan uzaklaÅŸmasını saÄŸlayarak damar saÄŸlığını korur.

HDL Kolesterol DüÅŸüklüÄŸü Nedir?

HDL kolesterol düÅŸüklüÄŸü, kiÅŸinin kalp damar hastalıklarını yaÅŸama riskinin arttığını gösterir. HDL düÅŸüklüÄŸü durumunda kolesterol kandan temizlenmez. Bunun bir sonucu olarak damarlarda plak oluÅŸur, damar daralması ve damar sertliÄŸi yaÅŸanır.

HDL DeÄŸeri Kaç Olmalı?

Peki, HDL deÄŸeri kaç olmalıdır? Sanılanın aksine doktorlar yalnızca HDL deÄŸerine deÄŸil kandaki tüm deÄŸerlere bakarak yorum yapar. Ancak her deÄŸerde olduÄŸu gibi HDL’de de alt sınır bulunur ve bu sınır kadınlar için 55 mg/dl, erkekler için de 45 mg/dl üzeridir.

HDL Neden DüÅŸer?

HDL kolesterol nedir?” sorusu kadar HDL’nin neden düÅŸtüÄŸü de merak edilenler arasında. Hipertansiyon, kalp hastalığı yaÅŸanması ya da risk durumu, sigara alışkanlığı, diyabet ve önceden kalp krizi geçirilmiÅŸ olması bu nedenler arasındadır. Bunun yanında kadınlar için 55 yaÅŸ üstü ve erkekler için de 45 yaÅŸ üstü olmak da bu deÄŸerde düÅŸüklüÄŸe neden olur.

HDL Ne Zaman Ä°stenir?

YetiÅŸkin olan tüm bireylerin yılda 1 kez olacak ÅŸekilde tam kan sayımı testi ile birlikte HDL deÄŸeri ölçümü yaptırması gerekir. Bunun yanında ailede diyabet, kalp rahatsızlığı, obezite ve hipertansiyon varsa çocuk ve gençler için de bu tarama testi rutin olarak yapılmalıdır. Ancak HDL ölçümü 2 yaşından sonra yapılır.

HDL Nasıl Yükseltilir?

HDL yüksekliÄŸi hem kalıtsal hem de çevresel etkenlerle baÄŸlantılıdır. DoÄŸuÅŸtan gelen kolesterol metabolizması farklılıkları nedeniyle kiÅŸilerde bu düzeyler farklı olabilir. Çevresel faktörler arasında da hareketsiz yaÅŸam, kötü beslenme alışkanlıkları, obezite ve sigara kullanımı bulunur. HDL’yi yükseltmek için yapılacaklar ise ÅŸöyledir:

  • Fazla kilolar verilmelidir.
  • Dengeli ve düzenli bir beslenme rutini oluÅŸturulmalıdır.
  • Glisemik indeksi yüksek gıdalarda uzak durulmalıdır.
  • Düzenli olarak yürüyüÅŸ yapılmalıdır.
  • Stres yönetimi öÄŸrenilmelidir.
  • Sigara alışkanlığı bırakılmalıdır.

HDL Diyeti Var mı?

HDL’yi yükseltmek isteyenlerin merak ettiÄŸi konulardan biri de HDL diyetinin olup olmadığıdır. Beslenmede hayvansal gıdalar yerine tahıl, sebze, baklagil yönünden zengin besinlerin tercih edilmesi yeterlidir. Süt ve süt ürünlerinde de yaÄŸsız ya da yarım yaÄŸlı içerikler tercih edilmelidir. Åžarküteri ürünlerinden uzak durulmalı ve margarin, kuyrukyağı gibi saÄŸlıksız yaÄŸlardan uzak durulmalıdır.

HDL Testi Ä°çin Hazırlık Gerekir mi?

HDL testi öncesinde 9-12 saatlik açlık uygulanması gerekir. Bu sürede su tüketilebilir. Bunun yanında cerrahi iÅŸlem, kalp krizi ve akut rahatsızlıklar olması durumunda bu deÄŸerin ölçümü yapılmamalıdır. Gebelik de bu deÄŸeri etkiler. Bu nedenle doÄŸumdan 6 hafta sonra deÄŸer ölçülmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER