444 3 703

Holter Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Bilgi Talep Formu

 

Kalp kaynaklı hastalıkların teşhis edilmesinde öneli yöntemlerden biri olan holter, kişinin yaşadığı şikayetin teşhis edilip tedavi sürecinin planlanmasını sağlar.

Holter Nedir?

Holter, kişilerin kalp rahatsızlıkları ile ilgili şikayetleri üzerine kalbin elektriksel faaliyetlerini kaydeder. Ritim bozukluğu ya da tansiyon holter ile yakalanabilir ve doğru sonuçlar alınmasını sağlar. Bu sonuçlar sayesinde de kardiyoloji doktorları hastanın şikayetlerinin neden kaynaklı olduğunu tespit edebilir.

Holter Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Holter cihazı, kalp ile ilgili rahatsızlıklarda tanılama yapmayı sağlayan önemli cihazlardan biridir. Tansiyon ve ritim holter olarak ikiye ayırılır. Kalp ritmi ritim holter ile 24 saat ve bazen de daha uzun süreyle kaydedilebilir. Bu holter ile kalp krizi sonrasındaki kalp ritmi, çarpıntı ve ritim bozuklukları hakkında tanılama yapılabilir. Tansiyon Holter ile de 24, 48 veya 72 saat boyunca kan basıncı ölçülür. Bu yöntemle de hipertansiyon teşhis edilebilir.

Holter Nasıl Uygulanır?

Tansiyon ve ritim holter uygulamaları birbirinde farklıdır. Ritim holter kablolar ve bu kablolara bağlı olan kayıt cihazından oluşur. Vücuda yapışabilen bu kablolarla holter EKG sinyallerini kaydeder. Bu kayıt sonuçlarına göre ritim holter sonucu yorumlama yapılarak hastanın tedavisi planlanır. Tansiyon holter, hastanın koluna geçirilerek uygulanır ve üniteye bağlanarak ölçüm yapılır.

Holter Takılıyken Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Cihaz takıldıktan sonra hastaya bu kayıt boyunca neler olduğunu kaydetmesi için form verilir. Hasta bu formu eksiksiz doldurmalı, yaşanan semptomları ve saatleri yazmalıdır. Cihaz kayıt yapmaya başladığında cihaz kapatılmamalıdır. Ek olarak cihazın kuru kalmasına da özen gösterilmelidir.

Çocuklara Holter Takılır mı?

Kalp holter, kalbinde sorun olan çocuklara da takılabilir.

Tansiyon Holteri Fiyatı Ne Kadar?

Holter taktırma fiyatı takılacak holter türüne göre farklılık gösterir. Tansiyon holter fiyatı taktırmadan önce fiyat aralığı özelinde bilgi alınması önerilir. Böylelikle holter fiyatı hakkında bilgi edinilebilir.

Tansiyon Holteri Nereye Takılır?

Tansiyon holteri hastanı sağ ya da sol koluna sarılır. Ölçüm yapan ve kayıt altına alan cihaz da hastanın beline takılır.

Tansiyon Holter Neden Gece Daha Az Ölçüm Yapar?

24 saatlik tansiyon holter taktıracak olanların merak ettiği konulardan biri holterin neden gece daha az ölçüm yaptığıdır. Holter cihazı ile uyumak sanıldığı kadar rahatsız edici değildir çünkü hastanın uyku kalitesi korunmak istenir ve cihaz geceleri saat başı ölçüm yapar. Ardından alınan tansiyon holteri sonuçları ile tedavi süreci planlanır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:21Yayınlanma Tarihi: 06.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!