444 3 703

HPV ve HPV DNA Testi Nedir?

HPV DNA testi kullanılarak HPV virüsü ve tipi belirlenerek erken evrede kanser tedavisinde ilk adım atılmış olur. HPV, rahim aÄŸzı kanserine neden olabilen ve cinsel temasla bulaÅŸan enfeksiyonlardan biri. Açılımı human papilloma virus-insan papilloma olan bu virüs, dünya genelinde cinsel temasla bulaÅŸan en önemli enfeksiyonlardan biridir. Bu sebeple enfeksiyona karşı tedbir alınması büyün önem taşır. Aşı, rutin taramalar, smear testi ve HPV DNA test yöntemleri ile erken evrede teÅŸhis edilebilen rahim aÄŸzı kanserinin bulguları jinekolojik onkoloji uzmanları tarafında detaylı olarak incelenmelidir. Peki, HPV testi ve smear arasındaki fark nedir? Smear testi ile kadınların vajinaları ya da servikslerinde meydana gelen anormal durumlar kolaylıkla tespit edilebilir. HPV DNA testinde ise HPV enfeksiyonunun hangi virüs tipine ait olduÄŸu taranır.

HPV DNA testi Nedir?

HPV DNA testi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde açıklanabilir:

HPV DNA testi, rahim aÄŸzı kanseri ve siÄŸillerinin hangi virüs tipine ait olduÄŸu tarayan bir testtir. 200'den fazla HPV türü bulunur. Bu türlerden bazıları yalnızca siÄŸillere neden olurken bazıları da kansere sebebiyet verebilir. Yüksek ve düÅŸük riskli türler ise ÅŸu ÅŸekildedir:

  • HPV 16, HPV 18, HPV 33, HPV 31, HPV 45, HPV 52 ve HPV 58 yüksek riskli olanlardır ve rahim aÄŸzı kanserine neden olur.
  • HPV 6, HPV 11 de sık görülür ancak düÅŸük risklidir ve daha çok genital bölgede beliren siÄŸillere neden olur.

HPV DNA Testi Nasıl Yapılır?

“HPV DNA nedir?” sorusunun detaylı yanıtının ardından merak edilen bir diÄŸer konu olan “HPV DNA testi nasıl yapılır?” sorusu da ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Bu test sürüntü yöntemi ile rahim aÄŸzından örnek alınarak uygulanır. Örnek alınacak bölgede siÄŸil bulunuyorsa siÄŸillerden örnek alınarak ve servikal sürüntü örneÄŸi ile birlikte incelenir.

HPV DNA Testi Fiyat

HPV DNA testi fiyat aralığı da merak edilen konular arasında. Testin fiyatı uygulanış ÅŸekline ve merkeze göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle uygulama öncesinde detaylı bilgi alınmalıdır.

HPV DNA Testi Pozitif Ne Demek?

HPV testi pozitif çıkarsa bu sonuç kesin olarak kanser olduÄŸu anlamına gelmez. HPV bulaÅŸması ile bağışıklık sistemi devreye girer ve virüsü yok etmek adına savaşır. Bu sayede de virüs bulaÅŸtıktan sonraki 12 ay içinde %75 oranında 2 yıl içinde de %90 oranında vücuttan atılır. Ancak atılmadığı durumlarda da virüs DNA’ya entegre olur ve kanser süreci baÅŸlar.

HPV DNA Testi Kaç Günde Çıkar?

“HPV testi sonucu kaç günde çıkar?” diye merak ediyorsanız bu testin 1-2 hafta içinde sonuçlanacağını bilmelisiniz.

HPV Negatif Ne Demek?

HPV DNA testi sonucu negatif çıktığında bu, HPV’nin olmadığı anlamına gelir. Ancak bu virüs sinsi olduÄŸundan tedbirli olunmalıdır ve bu süreçte bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.

HPV Pozitif Belirtileri Nelerdir?

HPV DNA testi erkek ve kadınların üreme organlarında ortaya çıkar ve siÄŸil ÅŸeklinde kendini belli eder. Küçük bir karnıbahara benzeyen siÄŸiller düz lezyon ÅŸeklindedir. Kadınlarda genital bölgede ve erkeklerde de anüs ya da penis çevresinde görülür. Genel olarak kaşıntı ve nadir olarak da aÄŸrı yaratır. Ä°lerlemesi durumunda da cinsel iliÅŸki sırasında aÄŸrı, cinsellik sonrasında olaÄŸandışı kanama, pelvik bölgede aÄŸrı ve anormal akıntı ÅŸeklinde kendini belli eder. Çok daha ileri evrede de idrarda kan, ani kilo kaybı ve idrara çıkarken zorlanma belirtileri gözlemlenir. Bu virüs oral yoldan da kanser yaratabilir. Bu durumun yaÅŸanması da yutkunurken aÄŸrı, boÄŸaz ve kulakta kalıcı aÄŸrı, ani kilo kaybı, ses kısıklığı ve lenf düÄŸümlerinin ÅŸiÅŸmesi ÅŸeklinde kendini gösterir.

“HPV pozitif ama siÄŸil yok” ÅŸeklinde belirtilen bulgularda durum kiÅŸinin bağışıklığı ile ilgilidir. Bu sebeple test sonucu siÄŸil olmasa bile pozitif çıkar. Ancak bu ileri evrede siÄŸil çıkmayacağı anlamını taşımaz.

HPV Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?

“HPV tarama testi nasıl yapılır?” sorusu kadar bu virüsten korunma yolları da merak konusudur ancak korunmanın herhangi bir yolu yoktur. Bu süreçte aşılama ile HPV 6, 11, 16 ve 18’e karşı bir bağışıklık kazanılabilir ancak aşının cinsel hayat baÅŸlamadan önce yapılması önemli. Bu aşı genellikle 9-26 yaÅŸ arası bireylere önerilir. Aşı genellikle 9-14 yaÅŸ arasında olan erkek ve kız çocuklara 2 doz, 15-26 yaÅŸ arasındaki erkek ve kadınlara 3 doz ÅŸeklinde uygulanır.

HPV Tanısı Nasıl Konur?

Virüsü tanısı jinekolojik muayene sırasında serviksten sürüntü ile örnek alınmasının ardından konulur. “HPV genotiplendirme testi nedir?” sorusu da merak edilenler arasında. Virüsün rahim aÄŸzına neden olan türleri yüksek riskli gruptadır. Bu sebeple bu test uygulanır. Bu test ile kansere sebebiyet veren 20 civarında yüksek ve düÅŸük riskli virüs tipleri belirlenir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 07.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 07.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER