444 3 703

HPV ve HPV DNA Testi Nedir?

HPV DNA testi kullanılarak HPV virüsü ve tipi belirlenerek erken evrede kanser tedavisinde ilk adım atılmış olur. HPV, rahim ağzı kanserine neden olabilen ve cinsel temasla bulaşan enfeksiyonlardan biri. Açılımı human papilloma virus-insan papilloma olan bu virüs, dünya genelinde cinsel temasla bulaşan en önemli enfeksiyonlardan biridir. Bu sebeple enfeksiyona karşı tedbir alınması büyün önem taşır. Aşı, rutin taramalar, smear testi ve HPV DNA test yöntemleri ile erken evrede teşhis edilebilen rahim ağzı kanserinin bulguları jinekolojik onkoloji uzmanları tarafında detaylı olarak incelenmelidir. Peki, HPV testi ve smear arasındaki fark nedir? Smear testi ile kadınların vajinaları ya da servikslerinde meydana gelen anormal durumlar kolaylıkla tespit edilebilir. HPV DNA testinde ise HPV enfeksiyonunun hangi virüs tipine ait olduğu taranır.

HPV DNA testi Nedir?

HPV DNA testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde açıklanabilir:

HPV DNA testi, rahim ağzı kanseri ve siğillerinin hangi virüs tipine ait olduğu tarayan bir testtir. 200'den fazla HPV türü bulunur. Bu türlerden bazıları yalnızca siğillere neden olurken bazıları da kansere sebebiyet verebilir. Yüksek ve düşük riskli türler ise şu şekildedir:

  • HPV 16, HPV 18, HPV 33, HPV 31, HPV 45, HPV 52 ve HPV 58 yüksek riskli olanlardır ve rahim ağzı kanserine neden olur.
  • HPV 6, HPV 11 de sık görülür ancak düşük risklidir ve daha çok genital bölgede beliren siğillere neden olur.

HPV DNA Testi Nasıl Yapılır?

“HPV DNA nedir?” sorusunun detaylı yanıtının ardından merak edilen bir diğer konu olan “HPV DNA testi nasıl yapılır?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bu test sürüntü yöntemi ile rahim ağzından örnek alınarak uygulanır. Örnek alınacak bölgede siğil bulunuyorsa siğillerden örnek alınarak ve servikal sürüntü örneği ile birlikte incelenir.

HPV DNA Testi Fiyat

HPV DNA testi fiyat aralığı da merak edilen konular arasında. Testin fiyatı uygulanış şekline ve merkeze göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle uygulama öncesinde detaylı bilgi alınmalıdır.

HPV DNA Testi Pozitif Ne Demek?

HPV testi pozitif çıkarsa bu sonuç kesin olarak kanser olduğu anlamına gelmez. HPV bulaşması ile bağışıklık sistemi devreye girer ve virüsü yok etmek adına savaşır. Bu sayede de virüs bulaştıktan sonraki 12 ay içinde %75 oranında 2 yıl içinde de %90 oranında vücuttan atılır. Ancak atılmadığı durumlarda da virüs DNA’ya entegre olur ve kanser süreci başlar.

HPV DNA Testi Kaç Günde Çıkar?

“HPV testi sonucu kaç günde çıkar?” diye merak ediyorsanız bu testin 1-2 hafta içinde sonuçlanacağını bilmelisiniz.

HPV Negatif Ne Demek?

HPV DNA testi sonucu negatif çıktığında bu, HPV’nin olmadığı anlamına gelir. Ancak bu virüs sinsi olduğundan tedbirli olunmalıdır ve bu süreçte bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.

HPV Pozitif Belirtileri Nelerdir?

HPV DNA testi erkek ve kadınların üreme organlarında ortaya çıkar ve siğil şeklinde kendini belli eder. Küçük bir karnıbahara benzeyen siğiller düz lezyon şeklindedir. Kadınlarda genital bölgede ve erkeklerde de anüs ya da penis çevresinde görülür. Genel olarak kaşıntı ve nadir olarak da ağrı yaratır. İlerlemesi durumunda da cinsel ilişki sırasında ağrı, cinsellik sonrasında olağandışı kanama, pelvik bölgede ağrı ve anormal akıntı şeklinde kendini belli eder. Çok daha ileri evrede de idrarda kan, ani kilo kaybı ve idrara çıkarken zorlanma belirtileri gözlemlenir. Bu virüs oral yoldan da kanser yaratabilir. Bu durumun yaşanması da yutkunurken ağrı, boğaz ve kulakta kalıcı ağrı, ani kilo kaybı, ses kısıklığı ve lenf düğümlerinin şişmesi şeklinde kendini gösterir.

“HPV pozitif ama siğil yok” şeklinde belirtilen bulgularda durum kişinin bağışıklığı ile ilgilidir. Bu sebeple test sonucu siğil olmasa bile pozitif çıkar. Ancak bu ileri evrede siğil çıkmayacağı anlamını taşımaz.

HPV Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?

“HPV tarama testi nasıl yapılır?” sorusu kadar bu virüsten korunma yolları da merak konusudur ancak korunmanın herhangi bir yolu yoktur. Bu süreçte aşılama ile HPV 6, 11, 16 ve 18’e karşı bir bağışıklık kazanılabilir ancak aşının cinsel hayat başlamadan önce yapılması önemli. Bu aşı genellikle 9-26 yaş arası bireylere önerilir. Aşı genellikle 9-14 yaş arasında olan erkek ve kız çocuklara 2 doz, 15-26 yaş arasındaki erkek ve kadınlara 3 doz şeklinde uygulanır.

HPV Tanısı Nasıl Konur?

Virüsü tanısı jinekolojik muayene sırasında serviksten sürüntü ile örnek alınmasının ardından konulur. “HPV genotiplendirme testi nedir?” sorusu da merak edilenler arasında. Virüsün rahim ağzına neden olan türleri yüksek riskli gruptadır. Bu sebeple bu test uygulanır. Bu test ile kansere sebebiyet veren 20 civarında yüksek ve düşük riskli virüs tipleri belirlenir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 07.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 07.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER