444 3 703

Kalın İğne Biyopsisi Nedir?

 

Kalın iğne biyopsisi hastalık şüphesi olan kitle ya da organlardan parça alınıp incelenmesini sağlar. Cor biyopsi ya da Tru –cut biyopsisi olarak da bilinen bu test, tüm hastalıkların kesin tanısında kullanılsa da yaygın olarak akciğer, meme, karaciğer ve prostat hastalıklarında kullanılır. Lokal anestezi altında hızlı, ağrısız ve pratik bir şekilde her yaştan hastaya uygulanır.

Kalın İğne Biyopsisi Nedir?

Kalın iğne biyopsisi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Cor-biyopsi veya Tru-cut biyopsisi olarak da adlandırılan kalın iğne biyopsisi, radyolojik yöntemler yardımıyla teşhis edilen kitle ile ilgili tam kanının konulabilmesi adına mikroskop altında incelenmek için kitle ya da organdan doku örneği alınmasıdır.

Kalın İğne Biyopsisi (Tru-Cut Biyopsi) Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Tüm hastalıkların kesin tanısında kullanılsa da yaygın olarak akciğer, meme, karaciğer ve prostat hastalıklarında kullanılır ve %95 doğruluk oranına sahiptir.

Kalın İğne Biyopsisi Nasıl Uygulanır?

Biyopsi alınacak bölge ultrasonografi veya tomografi ile değerlendirilir. Ardından bölge uyuşturularak 1 mm ile 4 mm kalınlığında değişen iğne ile örnek alınır. İşlem kitlenin farklı bölgelerinde çok kez tekrarlanır ve 15-30 dakika kadar sürer.

Kalın İğne Biyopsi İşleminden Önce Ve Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşlem öncesinde hastanın kanama değerlerine mutlaka bakılmalıdır. Hasta işlem öncesinde kan sulandırıcı kullanmamalıdır. İşlem sonrasında da bölgeye 1 gün süreyle su gelmemelidir.

Kalın İğne İle İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi Arasındaki Fark Nedir?

Kalın uçlu iğne biyopsisi ile ince iğne biyopsisi arasındaki fark şu şekilde açıklanabilir: İnce iğne ile yalnızca hücre ya da sıvı alınabilir. Ancak kalın iğneli biyopside doku bütün bir parça halinde alınabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER