444 3 703

Kalın İğne Biyopsisi Nedir?

 

Kalın iÄŸne biyopsisi hastalık ÅŸüphesi olan kitle ya da organlardan parça alınıp incelenmesini saÄŸlar. Cor biyopsi ya da Tru –cut biyopsisi olarak da bilinen bu test, tüm hastalıkların kesin tanısında kullanılsa da yaygın olarak akciÄŸer, meme, karaciÄŸer ve prostat hastalıklarında kullanılır. Lokal anestezi altında hızlı, aÄŸrısız ve pratik bir ÅŸekilde her yaÅŸtan hastaya uygulanır.

Kalın İğne Biyopsisi Nedir?

Kalın iÄŸne biyopsisi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Cor-biyopsi veya Tru-cut biyopsisi olarak da adlandırılan kalın iÄŸne biyopsisi, radyolojik yöntemler yardımıyla teÅŸhis edilen kitle ile ilgili tam kanının konulabilmesi adına mikroskop altında incelenmek için kitle ya da organdan doku örneÄŸi alınmasıdır.

Kalın İğne Biyopsisi (Tru-Cut Biyopsi) Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Tüm hastalıkların kesin tanısında kullanılsa da yaygın olarak akciÄŸer, meme, karaciÄŸer ve prostat hastalıklarında kullanılır ve %95 doÄŸruluk oranına sahiptir.

Kalın İğne Biyopsisi Nasıl Uygulanır?

Biyopsi alınacak bölge ultrasonografi veya tomografi ile deÄŸerlendirilir. Ardından bölge uyuÅŸturularak 1 mm ile 4 mm kalınlığında deÄŸiÅŸen iÄŸne ile örnek alınır. Ä°ÅŸlem kitlenin farklı bölgelerinde çok kez tekrarlanır ve 15-30 dakika kadar sürer.

Kalın Ä°ÄŸne Biyopsi Ä°ÅŸleminden Önce Ve Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ä°ÅŸlem öncesinde hastanın kanama deÄŸerlerine mutlaka bakılmalıdır. Hasta iÅŸlem öncesinde kan sulandırıcı kullanmamalıdır. Ä°ÅŸlem sonrasında da bölgeye 1 gün süreyle su gelmemelidir.

Kalın İğne İle İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi Arasındaki Fark Nedir?

Kalın uçlu iÄŸne biyopsisi ile ince iÄŸne biyopsisi arasındaki fark ÅŸu ÅŸekilde açıklanabilir: Ä°nce iÄŸne ile yalnızca hücre ya da sıvı alınabilir. Ancak kalın iÄŸneli biyopside doku bütün bir parça halinde alınabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER