444 3 703

Kolposkopi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bilgi Talep Formu

 

Serviks olarak da adlandırılan rahim ağzının incelenmesinde kullanılan girişimsel yöntemlerden biri de kolposkopidir. Peki kolposkopi nedir? Nasıl uygulanır?

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi, rahim ağzının doktor tarafından detaylı olarak incelenmesini saplayan bir yöntemdir. Rahim ağzını 40 kat büyütme özelliğine sahip olan kolposkop adlı cihazla işlem net görüntüler elde edilerek gerçekleştirilir ve net değerlendirme yapılır. İşlem sırasında şüpheli bulunan bölgeye kolposkopik biyopsi uygulanır ve gerekli inceleme başlatılır.

Kolposkopi Hangi Hastalıklarda Yapılır?

“Kolposkopi neden yapılır?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Bu işlem klinik belirtiler vermeyen rahim ağzı kanserini erken evrede tespit etmek adına uygulanır. Smear ve sitolojik sonuçlarında anormallik olan ya da HPV kolposkopi testinde HPV 16- 18 pozitif gelen hastalar için değerlendirmede kullanılır. Bilindiği üzere rahim ağzı kanseri yavaş bir ilerlemeye sahip. Bu nedenle yapılan jinekolojik muayenelerde yaşanan bazı değişimler kolposkopi ile kolaylıkla değerlendirilebilir. Rahim ağzı kanseri olarak da bilinen serviks kanserinin erken evrede teşhis edilmesinde önemli bir role sahip olan kolposkopi ayrıca birçok hastalığın teşhisinde de kullanılır.

Kolposkopi Hazırlık Süreci Nasıldır?

Kolposkopi öncesi uyulması gereken bazı noktalar bulunur. İşte bunlar:

  • Net görüntü elde edilmesi için regl döneminde kolposkopi planlanmamalıdır.
  • İşlemden 1 veya 2 gün önce cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • İşlemden 1 veya 2 gün önce tampon kullanılmamalıdır.
  • Vajinal ilaç kolposkopiden önceki 2 gün boyunca kullanılmamalıdır.
  • vajinal duş kolposkopi öncesi alınmamalıdır.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Hasta ayakları destekli bir masaya sırt üstü uzanır. Vajinaya spekulum aparatı yerleştirilir ve vajinanın daha rahat görüntülenmesi sağlanır. Ardından bu alan özel bir solüsyon ile yıkanarak daha net görüntü alınması sağlanır. Kolposkop aleti vajinanın önüne yerleştirilir ve dokuların 40 kata kadar büyüten bu cihazla net görüntüler elde edilerek tanılama gerçekleştirilir.

Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

“Kolposkopi kaç dakika sürer?” diye merak ediyorsanız işlemin ortalama 5-15 dakika sürdüğünü bilmelisiniz.

Kolposkopi Acı Verir mi?

Kolposkopi yaptıranların yorumları da işlemin acı verip vermediği yönünde. İşlem sırasında aparat vanijaya girmez ve bu nedenle işlem sırasında acı ve ağrı yaşanmaz.

Kolposkopi Sonrası Kanama Olur mu?

Kolposkopi sonrası kanama durumu da yaşanmaz. Ancak biyopsi uygulanıyorsa hafif kanama olabilir.

Kolposkopi Sonrası Akıntı Olur mu?

Kolposkopi sonrası akıntı yaşanabilir. İşlem sırasında uygulanan solüsyon nedeniyle oluşan bu akıntı şeffaf yapılıdır ancak sarı renkli ve kötü kokulu olduğu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kolposkopi Hamileyken Yapılır mı?

 “Hamileyken kolposkopi yapılır mı?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında. Son derece güvenli bir işlem olan kolposkopi hamileyken de yapılabilir.

Kolposkopi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kolposkopi sonrası dikkat edilecekler biyopsi yapılıp yapılmadığıyla ilgilidir. Biyopsi işlemi yapılmadıysa hasta hayatına devam edebilir. Ancak biyopsi yapıldıysa cinsel ilişkiden bir süre uzak durulmalıdır. Kolposkopi sonrası cinsellik biyopsi sonrasında 2-3 gün beklenmelidir.

Kolposkopi Fiyatı Ne Kadar?

Kolposkopi fiyatları da merak edilenler arasında. Kolposkopi fiyatları 2021 ve 2022 fiyatları dönemsel olarak farklılık gösterir. Bu nedenle kolposkopi fiyatları için önceden bilgi alınmalıdır.

Kolposkopi Sonucu Hemen Çıkar mı?

Kolposkopi patoloji sonuçları LSIL veya CIN1 gibi düşük dereceli lezyonsa genelde takip edilir. Ancak HSIL veya CIN2 CIN3 gibi yüksek dereceli lezyon ve kolposkopi sonucu pozitif olması durumunda konizasyon önerilir. Biyopsi yapılan kolposkopi sonucu birkaç günden daha fazla sürebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:21Yayınlanma Tarihi: 09.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!