444 3 703

Kolonoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?

Bilgi Talep Formu

 

Kolonoskopi hem teşhisi hem de tedavi sürecini kolaylaştıran işlemlerden biridir.

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopik işlem, rektum ve kalın bağırsağın incelendiği bir işlemdir. İşlem sırasında gerekiyorsa kalın bağırsakta bulunan polipler çıkarılabilir ve incelenebilir. Makat yolu ile gerçekleştirilen işlemde ucunda ışık ve kamera olan tüple bağırsak incelenir.

Kolonoskopi Hangi Hastalıklarda Yapılır?

Kolonoskopi nedir?” sorusu kadar bu işlemin hangi hastalıklarda uygulandığı da merak edilenler arasında. İşte “Kolonoskopi neden yapılır?” sorusunun yanıtı:

  • Geçmeyen karın ağrısı, kronikleşmiş ishal, rektal kanama, kabızlık ve demir eksikliği durumunda teşhis amaçlı
  • Bağırsak kanseri taraması amaçlı
  • Polip kontrolü için

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

“Kolonoskopi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında. İşlem öncesinde belli bir kolonoskopi hazırlığı uygulanır. İşlem öncesinde doktora diyabet, gebelik, kalp ve akciğer rahatsızlığı olan bireylerin durumları hakkında bilgi vermesi de önemlidir. İşlem öncesinde yapılan hazırlıklardan biri de bağırsakların temizlenmesidir. İşlem sonrası için de kişinin rahat kıyafetler getirmesi önerilir.

Kolonoskopi Fiyatları

Kolonoskopi fiyatları belirli noktalara göre belirlenir. Kolonoskopide işlemin yapılacağı merkez bu noktalardan biridir. Bu nedenle fiyat hakkındaki bilgi işlem öncesinde alınmalıdır.

Kolonoskopi İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Kolonoskopiye gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorları tarafından bakılır.

Kolonoskopiye Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kolonoskopi sonrası yorumlar da işlemden önceki süreçte beslenmenin önemli olduğu yönünde. Kolonoskopi öncesi beslenme şu şekilde olmalı:

Kolonoskopiye hazırlık diyeti olarak adlandırılan bu süreçte posa bırakan yüksek lifli bitkisel besinlerden uzak durulması önerilir. Kolonoskopi birkaç gün önce de çekirdekli meyveler, kuru meyve, tohum, bezelye, tam tahıllı gıdalar, kuru fasulye, kuruyemiş ve makarna gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Lif oranı düşük besinler tercih edilmelidir. Kolonoskopiden 1 gün öncesine kadar da balık, yumurta, kırmızı ve beyaz et, peynir ve yoğurt tüketilebilir. Kolonoskopiden 1 gün önce de sadece sıvı besinler tüketilmeli. Ek olarak işlem sırasında kanla karışabilecek kırmızı sıvılardan kaçınılmalıdır. İşlemden önceki gece de gece yarısından sonra yeme içme kesilmeli. Akşam saat 18.00’dan sonra da doktorun tavsiye ettiği bağırsak temizleyici ilaçlar alınmalı.

Kolonoskopiden Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Kolonoskopiden sonra bağırsaklardaki hava nedeniyle gaz sancısı olabilir. Bu nedenle yürüyüş yapılmalıdır. Bu süreçte yorucu aktivitelerden uzak durulmalıdır. İşlemden sonraki süreçte dışkıda kan olabilir. Bu nedenle bu süreç gözlemlenmelidir. Kolonoskopiden sonra beslenme düzeni normal süreçteki gibi olmalıdır. Bu süreçte bol bol sıvı alınmalı.

Kolonoskopi Acıtır mı?

“Kolonoskopi acıtır mı?” diye merak ediyorsanız işlem sırasında hasta anestezi ile uyutulduğu ya da sakinleştirici verildiği için ağrı ya da acı hissedilmediğini bilmelisiniz.

Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:21Yayınlanma Tarihi: 09.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!