Kolonoskopi hem teşhisi hem de tedavi sürecini kolaylaştıran işlemlerden biridir.
Kolonoskopik işlem, rektum ve kalın bağırsağın incelendiği bir işlemdir. İşlem sırasında gerekiyorsa kalın bağırsakta bulunan polipler çıkarılabilir ve incelenebilir. Makat yolu ile gerçekleştirilen işlemde ucunda ışık ve kamera olan tüple bağırsak incelenir.
“Kolonoskopi nedir?” sorusu kadar bu işlemin hangi hastalıklarda uygulandığı da merak edilenler arasında. İşte “Kolonoskopi neden yapılır?” sorusunun yanıtı:
“Kolonoskopi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında. İşlem öncesinde belli bir kolonoskopi hazırlığı uygulanır. İşlem öncesinde doktora diyabet, gebelik, kalp ve akciğer rahatsızlığı olan bireylerin durumları hakkında bilgi vermesi de önemlidir. İşlem öncesinde yapılan hazırlıklardan biri de bağırsakların temizlenmesidir. İşlem sonrası için de kişinin rahat kıyafetler getirmesi önerilir.
Kolonoskopi fiyatları belirli noktalara göre belirlenir. Kolonoskopide işlemin yapılacağı merkez bu noktalardan biridir. Bu nedenle fiyat hakkındaki bilgi işlem öncesinde alınmalıdır.
Kolonoskopiye gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorları tarafından bakılır.
Kolonoskopi sonrası yorumlar da işlemden önceki süreçte beslenmenin önemli olduğu yönünde. Kolonoskopi öncesi beslenme şu şekilde olmalı:
Kolonoskopiye hazırlık diyeti olarak adlandırılan bu süreçte posa bırakan yüksek lifli bitkisel besinlerden uzak durulması önerilir. Kolonoskopi birkaç gün önce de çekirdekli meyveler, kuru meyve, tohum, bezelye, tam tahıllı gıdalar, kuru fasulye, kuruyemiş ve makarna gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Lif oranı düşük besinler tercih edilmelidir. Kolonoskopiden 1 gün öncesine kadar da balık, yumurta, kırmızı ve beyaz et, peynir ve yoğurt tüketilebilir. Kolonoskopiden 1 gün önce de sadece sıvı besinler tüketilmeli. Ek olarak işlem sırasında kanla karışabilecek kırmızı sıvılardan kaçınılmalıdır. İşlemden önceki gece de gece yarısından sonra yeme içme kesilmeli. Akşam saat 18.00’dan sonra da doktorun tavsiye ettiği bağırsak temizleyici ilaçlar alınmalı.
Kolonoskopiden sonra bağırsaklardaki hava nedeniyle gaz sancısı olabilir. Bu nedenle yürüyüş yapılmalıdır. Bu süreçte yorucu aktivitelerden uzak durulmalıdır. İşlemden sonraki süreçte dışkıda kan olabilir. Bu nedenle bu süreç gözlemlenmelidir. Kolonoskopiden sonra beslenme düzeni normal süreçteki gibi olmalıdır. Bu süreçte bol bol sıvı alınmalı.
“Kolonoskopi acıtır mı?” diye merak ediyorsanız işlem sırasında hasta anestezi ile uyutulduğu ya da sakinleştirici verildiği için ağrı ya da acı hissedilmediğini bilmelisiniz.
İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.