444 3 703

LDL Testi Nedir?

 

LDL nedir kan tahlili için sorulan soruların başında gelir. LDL, karaciÄŸer tarafından üretilen bir protein türüdür ve kan yol ile taşınır. Kan tahlilinde bu deÄŸere bakılarak kiÅŸinin kalp rahatsızlığı riski belirlenebilir. Bu deÄŸerin yüksek olması durumunda kalp damar rahatsızlığı riski de artar. LDL testi ayrıca kolesterol tedavisi görenlerin takip edilmesinde de kullanılır.

LDL Testi Nedir?

LDL testi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde de yanıtlanabilir: Vücuttaki hücrelerin tümünde bulunan yaÄŸ benzeri madde kolesteroldür. LDL ise kötü kolesterol olarak bilinir. DüÅŸük yoÄŸunluklu lipoprotein olarak da adlandırılan bu madde, kolesterolü dokulara taşıyarak birikime neden olur. LDL testi de bu birikimi ölçen testtir.

LDL Testi Hangi Hastalıkların Tanısı Ä°çin Yapılır?

“LDL kolesterol nedir kan tahlili ile hangi hastalıklara bakar?” sorusu da merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: LDL’nin yüksek olması kiÅŸideki kalp damar hastalıkları riskini artırır. Bu testte kalp damar hastalıkları riskini ölçmek adına yapılır. Bu test ayrıca kalp krizi geçiren, kalp hastalığı riski ve kolesterol yüksekliÄŸi olan kiÅŸiler için de kullanılır.

LDL Testi Nasıl Yapılır?

Testin uygulanışı kol ya da el parmağından kan alınması ile gerçekleÅŸir.

LDL YüksekliÄŸi Nedir?

“Kan tahlili LDL kolesterol yüksekliÄŸi nedir?” sorusu da merak edilen bir diÄŸer konu baÅŸlığı. Bu deÄŸerin yüksek olması kiÅŸide damar sertliÄŸi ve damar tıkanıklığını ifade eder. Bunun bir sonucu olarak da kiÅŸinin kalp hastalıklarına yakalanma riski de bir hayli yüksek olur. Bu deÄŸerin yükselmesine stres, aşırı kilo, yanlış beslenme, genetik, sigara kullanımı, alkol tüketimi, diyabet ve bel çevresi geniÅŸliÄŸi neden olur.

LDL Neden Ortaya Çıkar?

Bunun en önemli nedeni genetik. Bunun yanında yanlış beslenme de en az genetik kadar etkili.

LDL Kolesterol YüksekliÄŸi Belirtileri Nelerdir?

LDL yüksekliÄŸi genel olarak sessiz seyreder. Ancak aşırı olması durumunda kiÅŸinin göz kapakları, elleri ve tendonlarında yaÄŸ birikimi gözle görülebilir.  

LDL Kolesterol Nasıl DüÅŸürülür?

Bazı beslenme kurallarına dikkat edilebilir. Etler yaÄŸlarından arındırılarak piÅŸirilmeli, sakatat tüketimi azaltılmalı, iÅŸlenmiÅŸ etlerden uzak durulmalıdır. Beyaz et ise ızgara, buÄŸulama ve haÅŸlama yöntemi ile piÅŸirilmelidir. Tahıl, meyve ve sebze tüketimine de ağırlık verilmelidir. Süt ürünlerinde yarım yaÄŸlı olanlar tercih edilmelidir. Ceviz, fındık ve fıstık gibi kuruyemiÅŸler LDL seviyelerinde mütevazı düÅŸüÅŸler yaratır. Bu nedenle beslenme planına alınmalı ancak aşırıya kaçılmamalıdır.

Total Kolesterol Kaç Olmalı?

“Total kolesterol kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız normal LDL düzeyinin 130 mg/dL'nin altında, total kolesterolün 200 mg/dL'nin altında olması gerektiÄŸini bilmelisiniz.

Kötü Kolesterol (LDL) Tedavisi Nelerdir?

“Kolesterol kaç olmalı?” sorusu kadar LDL tedavisi de merak edilenler arasında. Bu tedavide ilaç, egzersiz ve diyetten oluÅŸan bir plan kullanılır.

LDL Testi Ne Zaman Ä°stenir?

LDL testi saÄŸlıklı kiÅŸiler için rutin bir muayene taraması olarak istenebilir. Bu test kalp hastalığı riskine sahip olan kiÅŸilerde de sık sık istenir. Ailesinde diyabet, obezite ve kalp hastalığı olan 2 ila 10 yaÅŸ arasındaki çocuklarda da yapılır.

LDL Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Zayıf insanlarda kolesterol yüksekliÄŸi durumu yaÅŸayabilir. Bu nedenle kan tahlili LDL ölçümü belirli periyodlarla yaptırılmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER