444 3 703

LDL Testi Nedir?

 

LDL nedir kan tahlili için sorulan soruların başında gelir. LDL, karaciğer tarafından üretilen bir protein türüdür ve kan yol ile taşınır. Kan tahlilinde bu değere bakılarak kişinin kalp rahatsızlığı riski belirlenebilir. Bu değerin yüksek olması durumunda kalp damar rahatsızlığı riski de artar. LDL testi ayrıca kolesterol tedavisi görenlerin takip edilmesinde de kullanılır.

LDL Testi Nedir?

LDL testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde de yanıtlanabilir: Vücuttaki hücrelerin tümünde bulunan yağ benzeri madde kolesteroldür. LDL ise kötü kolesterol olarak bilinir. Düşük yoğunluklu lipoprotein olarak da adlandırılan bu madde, kolesterolü dokulara taşıyarak birikime neden olur. LDL testi de bu birikimi ölçen testtir.

LDL Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

“LDL kolesterol nedir kan tahlili ile hangi hastalıklara bakar?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: LDL’nin yüksek olması kişideki kalp damar hastalıkları riskini artırır. Bu testte kalp damar hastalıkları riskini ölçmek adına yapılır. Bu test ayrıca kalp krizi geçiren, kalp hastalığı riski ve kolesterol yüksekliği olan kişiler için de kullanılır.

LDL Testi Nasıl Yapılır?

Testin uygulanışı kol ya da el parmağından kan alınması ile gerçekleşir.

LDL Yüksekliği Nedir?

“Kan tahlili LDL kolesterol yüksekliği nedir?” sorusu da merak edilen bir diğer konu başlığı. Bu değerin yüksek olması kişide damar sertliği ve damar tıkanıklığını ifade eder. Bunun bir sonucu olarak da kişinin kalp hastalıklarına yakalanma riski de bir hayli yüksek olur. Bu değerin yükselmesine stres, aşırı kilo, yanlış beslenme, genetik, sigara kullanımı, alkol tüketimi, diyabet ve bel çevresi genişliği neden olur.

LDL Neden Ortaya Çıkar?

Bunun en önemli nedeni genetik. Bunun yanında yanlış beslenme de en az genetik kadar etkili.

LDL Kolesterol Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

LDL yüksekliği genel olarak sessiz seyreder. Ancak aşırı olması durumunda kişinin göz kapakları, elleri ve tendonlarında yağ birikimi gözle görülebilir.  

LDL Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Bazı beslenme kurallarına dikkat edilebilir. Etler yağlarından arındırılarak pişirilmeli, sakatat tüketimi azaltılmalı, işlenmiş etlerden uzak durulmalıdır. Beyaz et ise ızgara, buğulama ve haşlama yöntemi ile pişirilmelidir. Tahıl, meyve ve sebze tüketimine de ağırlık verilmelidir. Süt ürünlerinde yarım yağlı olanlar tercih edilmelidir. Ceviz, fındık ve fıstık gibi kuruyemişler LDL seviyelerinde mütevazı düşüşler yaratır. Bu nedenle beslenme planına alınmalı ancak aşırıya kaçılmamalıdır.

Total Kolesterol Kaç Olmalı?

“Total kolesterol kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız normal LDL düzeyinin 130 mg/dL'nin altında, total kolesterolün 200 mg/dL'nin altında olması gerektiğini bilmelisiniz.

Kötü Kolesterol (LDL) Tedavisi Nelerdir?

“Kolesterol kaç olmalı?” sorusu kadar LDL tedavisi de merak edilenler arasında. Bu tedavide ilaç, egzersiz ve diyetten oluşan bir plan kullanılır.

LDL Testi Ne Zaman İstenir?

LDL testi sağlıklı kişiler için rutin bir muayene taraması olarak istenebilir. Bu test kalp hastalığı riskine sahip olan kişilerde de sık sık istenir. Ailesinde diyabet, obezite ve kalp hastalığı olan 2 ila 10 yaş arasındaki çocuklarda da yapılır.

LDL Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Zayıf insanlarda kolesterol yüksekliği durumu yaşayabilir. Bu nedenle kan tahlili LDL ölçümü belirli periyodlarla yaptırılmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER