Vücudun savaşçı hücrelerinden olan lökosit çeşitli nedenlere bağlı olarak yükselip düşebilir. Peki, lökosit nedir? Lökosit beyaz küre nedir?
Beyaz kan hücresi olarak adlandırılan ve WBC olarak kısaltılan lökositler, akyuvar ve beyaz küre olarak da isimlendirilir. Bu hücreler vücudun çeşitli mikroplar ve zararlı toksinlerden korunmasında etkilidir. Beyaz küreler nötrofil, lenfosit, monosit, eozinofil, bazofil olarak 5 alt tipe ayrılır. Peki, beyaz kan düşüklüğü ve yüksekliği neden olur? Anlamı nedir?
Lökosit normal değeri bir milimetreküp kanda 4.000-10.000 arasıdır. Peki, idrarda lökosit kaç olmalı? İdrarda görülen bu değer de 0 ile 5 WBC/HPF aralığında olmalıdır.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir:
Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
“İdrarda lökosit yüksekliği nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:
Sağlıklı insanın 1 mm3 kanında 4.000 ile 10.000 arasında lökosit bulunur. Tam kan sayımı ile yapılan tetkik sonucunda WBC değerinin 10.000’den yüksek olması lökosit yüksekliği olarak adlandırılır. Bu durumun nedenleri şu şekildedir:
İdrarda lökosit yüksekliği genellikle vücutta oluşum gösteren bir iltihap ve infeksiyona bağlıdır. Bu mikroorganizmalar hem trombosit hem de beyaz kan hücrelerini artırır.
İdrarda lökosit yüksekliği belirtileri şöyledir:
“WBC düşüklüğü nedir?” tam kan sayımı ile yapılan tetkik sonucunda WBC değerinin 4.000 ile 10.000 değerinden düşük olmasıdır. Nedenleri şöyledir:
Lösemide lökosit yüksekliği veya düşüklüğü izlenebilir. Ancak bu lösemi için tek neden değildir. Bu düşüklük ya da kanda lökosit yüksekliği lösemi dışındaki hastalıklardan da kaynaklı olabilir.
Beyaz küre düşüklüğü belirtileri de şöyledir:
Bu değerler yaşa göre değişir. Özellikle yenidoğan döneminde biraz yüksek olur ve 18 yaşından sonra normale döner.