444 3 703

Mamografi Nedir ve Nasıl Çekilir?

 

Meme hastalıklarını tarayıp teÅŸhis etmede kullanılan mamografi, genellikle 40 yaÅŸ ve sonrası için rutin bir ÅŸekilde uygulanır. Rutin olarak elle yapılan muayenede ele sertlik geliyorsa, memede kitle, meme ucunda akıntı, aÄŸrı, derinin kalınlaÅŸması, memenin boyut ve ÅŸekil olarak farklılaÅŸması gibi durumlarda mutlaka meme ultrasonu yaptırılmalıdır.

Mamografi Nedir?

Mamografi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: DüÅŸük doz X ışını ile meme dokusunun görüntülenmesini saÄŸlayan radyolojik yönteme mamografi denilir. Bu görüntüleme ile fiziki muayenede fark edilemeyen meme dokusu deÄŸiÅŸimleri ve iyi ya da kötü huylu lezyonların tümü teÅŸhis edilebilir.

Mamografi Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?

Memede ultrasongrafi, meme kanserinin erken evrede teÅŸhis edilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemidir. Kadınlar arasından yaygın bir ÅŸekilde yaÅŸanan meme kanseri için bireylerin herhangi bir ÅŸikayeti olmasa dahi 40 yaşından sonra rutin olarak mamografi çektirmesi gerekir.

Mamografi Çekimi Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Mamografi çekimi herhangi bir ön hazırlık süreci gerektirmez. Bu çekim için en ideal zaman regl döneminin bitmesinden sonraki 2 haftadır. Çekimin ve incelemenin yapılacağı gün pudra ya da deodorant kullanılmaması da önemlidir. KiÅŸi daha önce mamografi çektirdiyse yanında bu sonuçları mutlaka getirmelidir.

Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi cihazı önünde olan hastanın memesi iki plastik plakanın arasına yerleÅŸtirilir. Bu plakalar memeye baskı uygular ve düzleÅŸmelerini saÄŸlar. Bu mamografi pozisyonları hastanın bir acı hissetmesine ve rahatsız olmasına neden olabilir. Cihazın tüm meme dokusunu detaylı olarak görmesi adına meme kalınlığının eÅŸit olması adına bu iÅŸlem gereklidir. Bu iÅŸlem sırasında hastanın hareketsiz durması da ayrıca önemlidir. Bu sebeple de hastadan iÅŸlem sırasında nefesini bir süre tutması istenir.

Mamografi AÄŸrılı Bir Görüntüleme Yöntemi Midir?

AÄŸrısız mamografi isteniyorsa meme hassasiyetinin olduÄŸu regl dönemi dışında çekim yapılmalıdır. Mamografi çekimi memeye baskı uygulanarak gerçekleÅŸtirildiÄŸinden hafif aÄŸrılıdır. Ancak bu aÄŸrı iÅŸlem sonrası kendiliÄŸinden geçer.

Mamografide Yaş Sınırı Var mıdır?

Hayati sorun yaratacak bir ÅŸüphe yoksa bu çekim 40 yaÅŸ ve üzeri kadınlara önerilir.

Hangi Sıklıkla Mamografi Çektirmelidir?

40 yaşından sonra rutin mamografi çekimi son derece önemlidir. 40 yaşını geçmiÅŸ olan kadınlar bu nedenle yılda 1 kez mamografi çektirmesi gerekir.

Mamografi Radyasyon Riski Yüksek mi?

Mamografi çektirenlerin yorumları radyasyon riski olup olmadığı yönünde. Ä°ÅŸlemde çok düÅŸük dozda radyasyon bulunur ancak kanıtlanmış bir zararı yoktur.

Tüm Meme Kanserleri Mamografi ile Belirlenebilir mi?

Kanserli memenin mamografi görüntüsü elde edilebilir. Ancak meme dokusu yoÄŸun olan kiÅŸilerde küçük kitleleri görmek biraz zordur. Bu türden durumlarda mamografiye ek olarak MR ve ultrasonografi önerilir.

Mamografi Fiyatları

Mamografi fiyatları da merak edilenler arasında. Bu fiyatlar yapılacak çekime göre farklılık gösterir. Bu nedenle iÅŸlem öncesinde bilgi alınmalıdır.

Mamografi Ä°çin Hangi Bölüme Gidilir?

“Mamografi için hangi bölüme gidilir?” diye merak ediyorsanız durumun kanser riski taşıyıp taşımadığını belirlemek için genel cerrahi bölümünden randevu almalısınız. “Memede kitle için hangi bölüme gidilir?” sorusu için de yanıt genel cerrahidir.

Mamografi Çekim Süresi Ne Kadardır?

“Mamografi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında. Meme kanseri taraması ve diÄŸer durumların tespit edilmesi için yapılan bu test yaklaşık 10-15 dakika sürer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER