444 3 703

Mamografi Nedir ve Nasıl Çekilir?

 

Meme hastalıklarını tarayıp teşhis etmede kullanılan mamografi, genellikle 40 yaş ve sonrası için rutin bir şekilde uygulanır. Rutin olarak elle yapılan muayenede ele sertlik geliyorsa, memede kitle, meme ucunda akıntı, ağrı, derinin kalınlaşması, memenin boyut ve şekil olarak farklılaşması gibi durumlarda mutlaka meme ultrasonu yaptırılmalıdır.

Mamografi Nedir?

Mamografi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Düşük doz X ışını ile meme dokusunun görüntülenmesini sağlayan radyolojik yönteme mamografi denilir. Bu görüntüleme ile fiziki muayenede fark edilemeyen meme dokusu değişimleri ve iyi ya da kötü huylu lezyonların tümü teşhis edilebilir.

Mamografi Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?

Memede ultrasongrafi, meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemidir. Kadınlar arasından yaygın bir şekilde yaşanan meme kanseri için bireylerin herhangi bir şikayeti olmasa dahi 40 yaşından sonra rutin olarak mamografi çektirmesi gerekir.

Mamografi Çekimi Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Mamografi çekimi herhangi bir ön hazırlık süreci gerektirmez. Bu çekim için en ideal zaman regl döneminin bitmesinden sonraki 2 haftadır. Çekimin ve incelemenin yapılacağı gün pudra ya da deodorant kullanılmaması da önemlidir. Kişi daha önce mamografi çektirdiyse yanında bu sonuçları mutlaka getirmelidir.

Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi cihazı önünde olan hastanın memesi iki plastik plakanın arasına yerleştirilir. Bu plakalar memeye baskı uygular ve düzleşmelerini sağlar. Bu mamografi pozisyonları hastanın bir acı hissetmesine ve rahatsız olmasına neden olabilir. Cihazın tüm meme dokusunu detaylı olarak görmesi adına meme kalınlığının eşit olması adına bu işlem gereklidir. Bu işlem sırasında hastanın hareketsiz durması da ayrıca önemlidir. Bu sebeple de hastadan işlem sırasında nefesini bir süre tutması istenir.

Mamografi Ağrılı Bir Görüntüleme Yöntemi Midir?

Ağrısız mamografi isteniyorsa meme hassasiyetinin olduğu regl dönemi dışında çekim yapılmalıdır. Mamografi çekimi memeye baskı uygulanarak gerçekleştirildiğinden hafif ağrılıdır. Ancak bu ağrı işlem sonrası kendiliğinden geçer.

Mamografide Yaş Sınırı Var mıdır?

Hayati sorun yaratacak bir şüphe yoksa bu çekim 40 yaş ve üzeri kadınlara önerilir.

Hangi Sıklıkla Mamografi Çektirmelidir?

40 yaşından sonra rutin mamografi çekimi son derece önemlidir. 40 yaşını geçmiş olan kadınlar bu nedenle yılda 1 kez mamografi çektirmesi gerekir.

Mamografi Radyasyon Riski Yüksek mi?

Mamografi çektirenlerin yorumları radyasyon riski olup olmadığı yönünde. İşlemde çok düşük dozda radyasyon bulunur ancak kanıtlanmış bir zararı yoktur.

Tüm Meme Kanserleri Mamografi ile Belirlenebilir mi?

Kanserli memenin mamografi görüntüsü elde edilebilir. Ancak meme dokusu yoğun olan kişilerde küçük kitleleri görmek biraz zordur. Bu türden durumlarda mamografiye ek olarak MR ve ultrasonografi önerilir.

Mamografi Fiyatları

Mamografi fiyatları da merak edilenler arasında. Bu fiyatlar yapılacak çekime göre farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde bilgi alınmalıdır.

Mamografi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

“Mamografi için hangi bölüme gidilir?” diye merak ediyorsanız durumun kanser riski taşıyıp taşımadığını belirlemek için genel cerrahi bölümünden randevu almalısınız. “Memede kitle için hangi bölüme gidilir?” sorusu için de yanıt genel cerrahidir.

Mamografi Çekim Süresi Ne Kadardır?

“Mamografi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında. Meme kanseri taraması ve diğer durumların tespit edilmesi için yapılan bu test yaklaşık 10-15 dakika sürer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER