444 3 703

Mediastinoskopi Nedir?

 

Göğüs rahatsızlıklarında mediastinal tümörleri tanılamak adına kullanılan mediastinoskopi yöntemi ile kanserin farklı bölgelere yayılıp yayılmadığı tespit edilebilir. Aynı zamanda kanserin evrelendirmesine de katkıda bulunan bu yöntem genel anestezi altında uygulanır. Akciğer kanseri başta olmak üzere mediastinal tümörler, sarkoidoz ve lenfoma gibi rahatsızlıklarda tedavi sürecinin planlanmasında da önemli bir rol oynar.

Mediastinoskopi Nedir?

Mediastinoskopi nedir?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Göğüs hastalıklarında mediastinal tümörlerin teşhisi ve evrelendirilmesinde kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu yöntemde akciğer ile kalp arasındaki bölüme özel bir aletle girilir. Bu bölgeden biyopsi alınır. Kullanılan alet ince, esnek ve kameralı bir tüptür. Bu alet sayesinde doktor göğüs çevresi ve ortasını detaylı bir şekilde inceleyerek aldığı görüntüleri bilgisayar ortamına kaydeder.

Mediastinoskopi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Bu işlem lenf düğümleri ve akciğerdeki alanlarda şüpheli bir durum varsa uygulanır. Ancak genel olarak akciğer kanserini evrelemek ve kontrol etmek adına kullanılır. Bunun yanında lenfoma, timüs bezi tümörü ve yemek borusu kanseri olan kişilere de uygulanır.

Mediastinoskopi Nasıl Yapılır?

“Mediastinoskopi nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu işlem genel anestezi altında uygulanır. İlk olarak hastaya damar yolu ile ilaç verilir. İşlemin gerçekleşmesi için de hastanın boğazına tüp takılır ve hasta solum makinesine bağlanır. Kesi ile cihazla göğüs içine girilerek gerekli inceleme gerçekleştirilir ve biyopsi örneği alınır.

Mediastinoskopi Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

İşlemden en az 8 saat önce yeme içme kesilmelidir. İşleme gitmeden de deodorant, krem, metal nesne, takı, kontakt lens gibi ürün ve aksesuarlar da kullanılmamalıdır.

Mediastinoskopi Öncesinde Yaptırılması Gereken Testler

  • Ateş ölçümü
  • EKG
  • Göğüs röntgeni
  • Kalp ve solunum hızı ölçümü
  • Kan basıncı ölçümü
  • Kan testleri
  • Kilo ölçümü

Mediastinoskopi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Mediastinoskopi sonrası hastanın boğaz ve ağız kısmı uyuşuk olur. Bu nedenle bu uyuşukluk geçene kadar yeme ve içmeden uzak durulmalıdır. Uyuşma geçtikten 1 gün sonra da öksürük, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı gibi semptomlardan biri görülebilir. Kesi yapılan bölgeye pansumanlı bir bez bırakılır ve bu bezin 24 saat boyunca kalması gerekir. Bu sürenin sonunda bez çıkarılabilir ve duş yapılabilir. Duş sırasında kesi yapılan bölgeye hiçbir şey sürülmemelidir. Yalnızca su ve sabunun akması sağlanmalıdır. İşlem sonrası 10 gün boyunca da yüzme gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Mediastinoskopi Ne Kadar Sürer?

“Mediastinoskopi ne kadar sürer?” diye merak ediyorsanız bu işlemin 45 ile 60 dakika kadar sürdüğünü bilmelisiniz.

Mediastinoskopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Mediastinoskopi ne demek?” sorusu kadar bu işlemin sonuçlarının ne zaman çıkacağı da merak edilir. Mediastinoskopi ameliyatı sonrasında sonuçlar 1 ya da 2 hafta içinde çıkar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER