444 3 703

Meme Ultrasonu Nedir? Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

 

Meme ultrasonu, memenin radyolojik görüntülenmesi adına sık başvurulan yöntemlerden biridir. Bu görüntüleme yöntemi ile meme kanseri için tanılama yapılabilir ve gerekli tedavi süreci başlatılabilir. Radyasyon içermeyen bu yöntem her yaştan hastaya güvenle uygulanabilir.

Meme Ultrasonu Nedir?

Meme ultrasonu, ses dalgaları ile meme dokusunun incelenmesini mümkün kılan özel bir görüntüleme sistemidir. Herhangi bir ön hazırlık istemeyen bu yöntemle meme kanseri teşhis edilebilir.

Meme Ultrasonu Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Meme ultrason hem kadın hem de erkeklerde meme kanseri şüphesini netleştirmek adına uygulanan bir yöntem. Bunun yanı sıra aşağıdaki hastalıkların teşhisinde kullanılır:

  • Biyopsi gibi uygulamalar sırasında
  • Erkekte meme hastalıklarının tanısında
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde meme dokusu ile ilgili şikayetler yaşanmasında
  • Meme implantlarının değerlendirilmesinde
  • Meme MR ve mamografi tetkikleri sonucunda şüpheli durumlar çıkmasında
  • Memede ele gelen kitle olmasında
  • Yoğun meme parankimine sahip olan kadınlarda

Meme Ultrasonunun Avantajları Nelerdir?

Meme USG incelemesi ile meme dokusunda var olan kanser odakları kolay bir şekilde belirlenebilir. Meme kanserinin erken evrede tespit edilmesini sağlayan bu yöntem ayrıca memenin iç yapısının incelenmesinde de kullanılır. Bunun yanında radyasyon içermediğinden hamileler için de kullanılabilir.

Meme Ultrasonu Nasıl Yapılır?

Meme ultrasonografisi için hasta sırt üstü yatar. Ardından meme dokusuna ultrason jeli sürülür ve bu jel yardımıyla görüntüleme sağlanır. İşlemin süresi hastanın meme dokusuna göre farklılık gösterse de ortalama 20-30 dakika kadar sürer.

Meme Ultrasonu Kimlere Yapılır?

Ultrasonda kitle taraması için yapılan bu görüntüleme yöntemi biyopsi gibi uygulamalarda, erkek hastalardaki meme kanseri şüphelerinde, meme MR ve mamografi gibi işlemlerde şüpheli durumlar olmasında, meme implantının kontrol edilmesinde, fiziki muayenede memede ele kitle gelmesi durumunda ve şikayeti olan hastalarda kullanılır.

Memenin Ultrasonu Sonrası Patoloji Raporu

İşlemin ardından kanserli memenin ultrason raporu doktor tarafından tüm detayları ile incelenir. Kanserli memenin ultrason görüntüsü sonrasında sunulan rapordaki bilgiler tedavi sürecinin doğru planlanması adına önemlidir. Bu raporun yalnızca alanında uzman doktor tarafın yapılması gerekir.

Meme Ultrasonu ve Mamografi Arasındaki Farklar

“Meme USG nedir? Mamografi ile aynı mıdır?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

“Mamografi mi ultrason mu?” sorusu işlem hakkında merak edilen konu başlıklarından biri. Mamografi ile göğüs ultrasonu birbirinden farklı yöntemler. Genel olarak da bu iki yöntem birlikte kullanılarak kapsamlı bir inceleme yapılması sağlanır. Meme dokusu yoğun olan kişilerde, doktor mamografi sonucuna ek olarak ultrasonografi incelemesi de ister.

Meme Ultrason Fiyatları

Meme ultrason fiyatları uygulanacak işlemler özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde fiyat özelinde de detaylı bilgi alınmalıdır.

Göğüs Ultrasonu Ne Zaman Çekilmeli?

“Göğüs ultrasonu ne zaman çekilmeli?” diye merak ediyorsanız bu çekimi regl bitimi sonrasında tercih etmelisiniz.

Göğüs Ultrasonu İçin Hangi Doktora Gidilir?

“Göğüs ultrasonu için hangi doktora gidilir?” diye merak ediyorsanız radyolojisi konusunda deneyimli bir radyoloji uzmanına başvurmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Mamografi Sonrası Ultrason Neden İstenir?

“Mamografi sonrası ultrason neden istenir?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Bazı hastalarda meme dokusunu farklı açılardan da incelemek adına mamografi çekimi sonrasında ultrason incelemesine de ihtiyaç duyulur.

Memede Kitle Ultrasonda Belli Olur mu?

Meme US nedir? Memede kitle ultrasonda belli olur mu?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu işlemle meme dokusu tarafından örtülmüş küçük kanser odakları kolaylıkla teşhis edilebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 14.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER