Gebeliğin 32.haftasından sonra uygulanan NST ile bebeğin durumu hakkında bilgi edinilir. Peki, nonstres test nedir?
“NST testi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:
Bu test anne karnındaki bebek hakkında bilgi edinilmesini saÄŸlayan pratik bir uygulamadır. Normal ÅŸartlarda bebek, anne karnında ideal ve güvenli bir ortamda geliÅŸir. Ancak bazı durumlardan kaynaklı olarak bu geliÅŸim normal seviyede olmaz. BebeÄŸin beslenmesini saÄŸlayan damarlardaki kan akışının yeterli olmaması, bebeÄŸin rahimde iyi beslenmemesi, amniyotik sıvının azalması gibi nedenlerle bebekte sıkıntı yaÅŸanabilir ve bu bebek için stress durumu olarak adlandırılır. Böyle bir durumun erken evrede tespit edilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde anne bebeÄŸini kaybedebilir. NST testi de bu durumun yaÅŸanmaması ve bebeÄŸin erken dünyaya gelip gelmemesinin netleÅŸtirilmesi adına uygulanan bir testtir.
“Non stress test nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır?” diye merak ediyorsanız bu testin hamileliÄŸin 32. haftasından sonra uygulandığını bilmelisiniz. Test yalnızca bebeÄŸin anne karnındaki saÄŸlığını kontrol etmek adına uygulanır.
“Test nasıl uygulanır? NST probları nasıl yerleÅŸtirilir?” sorusu da ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Bu test kardiotakograf adı verilen bir cihaz ile uygulanır. Bu uygulama için anne adayının karnına bebeÄŸin kalp atışlarını ve rahimdeki kasılmaları algılayan problar yerleÅŸtirilir. Ardından annenin eline bebeÄŸin hareketlerini hissetmesi halinde basması için buton verilir. Ortalama 20 dakika süren bu iÅŸlemle bebeÄŸin kalp atışlarındaki deÄŸiÅŸiklikler kayda alınır ve kağıda aktarılır.
“Non stress testi nedir? DeÄŸerleri nedir?” sorusunun yanıtı da ÅŸöyledir: Normal bir hamilelik boyunca bebeÄŸin kalbi 1 dakikada 120 ile 160 arası atar. Bu atışlar bir süre takip edildiÄŸinde de azalıp arttığı görülür. Bu dalgalanma ile de bebeÄŸin saÄŸlı hakkında bilgi edinilir. Bu süreçte beklenilen bebeÄŸin hareketlenmesi durumunda kalp atımının hızlanması ve sonra da normal ritmine geri dönmesidir.
NST yorumlama örnekleri ile bebeÄŸin kalp atışları takip edilir ve bu atışlardaki dalgalanmalar da son derece olumludur. Bu durum da reaktif NST olarak deÄŸerlendirilir. Ancak bazı durumlar nedeniyle bebeÄŸin problemi olduÄŸunda hareketleri kısıtlanır ve testte ideal olan kriterler görülemez. Bu durum da Non-reaktif NST olarak tanımlanır. Ancak bebeÄŸin uyuması durumunda bebek hareket ya da seslerle uyandırılır. BebeÄŸin canlılığını tehlikeye atacak bir sorun olması durumunda da NST düzelmez.
“NST nedir, ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testin doktor kararı doÄŸrultusunda 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde uygulandığını bilmelisiniz. Test genel olarak 15 günde bir tekrar edilir. 36. haftadan sonra da haftada 1 uygulanır ve doÄŸum esnasında devamlı takip edilir.
NST testi doktorun gözlemine baÄŸlı olarak riskli gebeliklerde ya da gebeliÄŸin son haftalarında uygulanır.
Non stres test yorumlama kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılır. Hamilelikte NST testi, sancı hakkında da bilgi verir.
“NST kalp atışı kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız bebek kabinin dakikada 120-160 arası atması gerektiÄŸini bilmelisiniz.
“NST deÄŸeri kaç olursa doÄŸum baÅŸlar?” sorusunun yanıtı da ÅŸöyle: 20 dakika süre ile yapılan gözlemde en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki kasılma doÄŸumun baÅŸladığının iÅŸaretidir.
“NST'ye girmeden önce ne yapılmalı?” diye merak ediyorsanız bu testten önce herhangi bir hazırlık yapmanıza gerek olmadığını, aç ya da tok olmanızın bir fark yaratmadığını bilmelisiniz.
“Hamilelikte NST testi nedir? NST ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı da 10 ile 20 dakika arasıdır.