444 3 703

Poligrafi Nedir? Kimlere Uygulanır?

 

Evde uyku testi olarak da bilinen poligrafi, kiÅŸinin uyurken farkında olmadan horlama ve nefes durması gibi sorunlarının belirlenmesinde önemli bir yere sahip. YaÅŸamın üçte birinin kapsayan uyku, her canlı için önemli ve saÄŸlıklı bir süreçte gerçekleÅŸmeli. Aksi takdirde diyabetten obeziteye, inmeden kalp krizine kadar çeÅŸitli saÄŸlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

Poligrafi Nedir?

“Poligraf nedir?” sorusu bir diÄŸer adıyla evde yapılan uyku testi, kiÅŸinin uyku kalitesini belirlemek ve yaÅŸanan uyku bozukluÄŸunu teÅŸhis etmek adına seyyar bir cihaz yardımıyla tüm gece veri kaydı yapılması iÅŸlemidir. Ä°ÅŸlemin sonunda elde edilen veriler sayesinde kiÅŸinin horlama düzeyi ve sıklığı, kandaki oksijen oranı, solunum durması ve süresi ölçülür.

Poligrafi Sırasında Hangi DeÄŸerler Ölçülür?

Poligrafi testi ile aÅŸağıdaki deÄŸerler ölçülür:

  • Horlama
  • Kandaki oksijen düzeyi
  • Nabız sayısı
  • Solunum yolları hava akışı
  • Uykuda solunum durması
  • Vücut pozisyonu

Poligrafi Nasıl Yapılır?

“Poligraf testi nedir? Nasıl yapılır?” sorusu da ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

KiÅŸinin yataktaki hareketleri ve uykusu etkilemeyecek tasarımda bir uyku cihazı ile bu test gerçekleÅŸtirilir. Cihazın kullanımı öncesinde hastaya anlatılır ve ardından hasta tarafından vücuda baÄŸlanarak test baÅŸlatılır. Ertesi gün hasta cihazın hastaneye götürür ve elde edilen veriler uzman hekim tarafından deÄŸerlendirilir.

Poligrafi Ne Kadar Sürer?

Uzun süren bir testtir ve süresi kiÅŸinin uyku süresine baÄŸlıdır.

Poligrafi Öncesi Neler Yapılmalıdır?

KiÅŸinin kullandığı bir ilaç varda öncesinde doktora bildirilmelidir. Test günü de uykuyu kaçıracak içeceklerden uzak durulmalıdır. AkÅŸam yemeÄŸinde ise hafif besinler tüketilmelidir.

Poligrafi Çocuklara ve Hamilelere Uygulanabilir mi?

Evde yapılan uyku testi, çocukluk çağı uyku sendromunun teÅŸhisinde de kullanılır. Aynı zamanda hamileler için de uygun bir testtir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 14.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER