444 3 703

Poligrafi Nedir? Kimlere Uygulanır?

 

Evde uyku testi olarak da bilinen poligrafi, kişinin uyurken farkında olmadan horlama ve nefes durması gibi sorunlarının belirlenmesinde önemli bir yere sahip. Yaşamın üçte birinin kapsayan uyku, her canlı için önemli ve sağlıklı bir süreçte gerçekleşmeli. Aksi takdirde diyabetten obeziteye, inmeden kalp krizine kadar çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

Poligrafi Nedir?

“Poligraf nedir?” sorusu bir diğer adıyla evde yapılan uyku testi, kişinin uyku kalitesini belirlemek ve yaşanan uyku bozukluğunu teşhis etmek adına seyyar bir cihaz yardımıyla tüm gece veri kaydı yapılması işlemidir. İşlemin sonunda elde edilen veriler sayesinde kişinin horlama düzeyi ve sıklığı, kandaki oksijen oranı, solunum durması ve süresi ölçülür.

Poligrafi Sırasında Hangi Değerler Ölçülür?

Poligrafi testi ile aşağıdaki değerler ölçülür:

  • Horlama
  • Kandaki oksijen düzeyi
  • Nabız sayısı
  • Solunum yolları hava akışı
  • Uykuda solunum durması
  • Vücut pozisyonu

Poligrafi Nasıl Yapılır?

“Poligraf testi nedir? Nasıl yapılır?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir:

Kişinin yataktaki hareketleri ve uykusu etkilemeyecek tasarımda bir uyku cihazı ile bu test gerçekleştirilir. Cihazın kullanımı öncesinde hastaya anlatılır ve ardından hasta tarafından vücuda bağlanarak test başlatılır. Ertesi gün hasta cihazın hastaneye götürür ve elde edilen veriler uzman hekim tarafından değerlendirilir.

Poligrafi Ne Kadar Sürer?

Uzun süren bir testtir ve süresi kişinin uyku süresine bağlıdır.

Poligrafi Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Kişinin kullandığı bir ilaç varda öncesinde doktora bildirilmelidir. Test günü de uykuyu kaçıracak içeceklerden uzak durulmalıdır. Akşam yemeğinde ise hafif besinler tüketilmelidir.

Poligrafi Çocuklara ve Hamilelere Uygulanabilir mi?

Evde yapılan uyku testi, çocukluk çağı uyku sendromunun teşhisinde de kullanılır. Aynı zamanda hamileler için de uygun bir testtir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 14.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER