Prenatal tanı testleri, bebeÄŸin doÄŸum öncesi saÄŸlığı hakkında bilgi veren tetkikler arasındadır. Bu testler sayesinde bazı genetik hastalıklar önceden tespit edilebilir ve doÄŸum öncesi ve sonrasında da erken müdahaleyi mümkün kılar. Ä°kili, 3.trimester testleri, dörtlü ve fetal DNA olarak adlandırılan doÄŸum öncesi tanı testleri riskli bir durum olduÄŸunda ek tanı testleri ile de uygulanabilir. Bu tanı testleri de bebekten kaynaklı olan dokulardan örnek alınarak gerçekleÅŸtirilir ve örnek alma iÅŸleminde bebeÄŸe dokunulmaz.
Ä°nsanın tüm yapısal özellikleri vücudunda bulunan 23 kromozom çiftinde kayıtlıdır. SaÄŸlık ve hastalıklarla ilgili tüm özellikler de bu kromozomlardadır. Åžimdiye kadar 15 binin üzerinde genetik hastalık tanımlanmıştır ve bu sayının giderek arttığı görülmektedir. Bu genetik hastalıklar sperm ve yumurta birleÅŸtiÄŸinde oluÅŸum gösterir. Yani gebeliÄŸin baÅŸladığı andan itibaren bebeÄŸin sahip olduÄŸu tüm özellikler bellidir ancak oluÅŸması için zaman gerekmektedir. Bu genetik hastalıklardan bazıları bebek anne karnındayken konulabilir ancak bazıları için bebeÄŸin doÄŸması gereklidir. Prenatal genetik test uygulaması da bebeÄŸin genetik kusurunun anne karnındayken teÅŸhis edilmesini saÄŸlayan bir testtir.
Ä°nvaziv prenatal tanı yöntemleri ve tarama testleri çeÅŸitlilik gösterir. Bunlardan prenatal tarama testleri aÅŸağıdaki gibi iki farklı gruba ayrılır:
Prenatal tanı testleri ile bebeğin genetik yapısı incelenir. Peki prenatal tanı testleri nelerdir? İşte bu sorunun yanıtı:
“Prenatal tanı nedir? Neden uygulanır?” Prenatal tarama testi, genetik riski olan bireyleri belirlemek adına uygulanan bir testtir. Tanı testleri de genetik riski belirlenmiÅŸ olan bireylerin aldığı tanıyı kesinleÅŸtirmek adına uygulanır. Prenatal tarama testleri sorun bulunmasa bile aile sistemi ile baÄŸlantılı olarak uygulanabilir. Ek olarak yaÅŸ, anne ve babanın tıbbi geçmiÅŸi de bu testlerin yapılmasında belirleyicidir.
“Tarama ve tanı testleri nelerdir? Ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testlerin gebeliÄŸin her haftasında uygulanabildiÄŸini bilmelisiniz. Ancak testler için en doÄŸru haftalar doktor tarafından seçilir. Ä°kili tarama testi 12-14 hafta arasında, üçlü ve dörtlü testinin ise 16-20 hafta arasında uygulanır. Hücre dışı DNA testi de gebeliÄŸin 9. haftasından sonra uygulanabilir. Prenatal tanı testlerinde ise Koryon villus biyopsisi 12-14 haftada; amniyosentez 16-24 haftaları arasında, bebeÄŸin kordon damarından kan alma iÅŸlemi de 24 haftadan sonra yapılır.
Prenatal tanı yöntemleri arasında olan ikili, üçlü ve dörtlü tarama ve Fetal DNA için annenin damar yolu ile kan alınır. Prenatal tanı testlerinde ise bebeÄŸin plasentasından, içinde bulunduÄŸu sıvıdan ve kordon damarından örnek alınır.
Ä°kili, üçlü ve dörtlü taramalar ile bebeÄŸin cinsiyeti belirlenemez. Ancak amniyosentez, fetal DNA testi, Kordosentez ve koryon villus iÅŸlemlerinde bebeÄŸin genetik yapısı incelendiÄŸinden diÄŸer genetik hastalıklara ve ek olarak da bebeÄŸin cinsiyetine de bakılabilir.
Prenatal tanı testi fiyatı da merak edilen konular arasındadır. Ä°nvaziv prenatal tanı testleri ve prenatal testler her iÅŸlem özelinde farklı fiyat aralığı sunar. Bu nedenle iÅŸlemler öncesinde bilgi alınmalıdır.