444 3 703

Prolaktin Testi Nedir? Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Uygulanır?

 

Prolaktin testi, prolaktin hormonunun eksikliği veya fazlalığını ölçmek adına uygulanır. Süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonunu ölçer. Prolaktin hormonunu süt salgılanmasından, üreme ve regl döngüsüne kadar önemli fonksiyonlardan sorumludur. Bu hormonun normal sınırın altında ya da üstünde olması çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.

Prolaktin Testi Nedir?

Prolaktin testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Prolaktin, beyin hipofiz bezinin ön lobundan salgılanan bir hormondur ve kadınlarda anne sütünün üretiminden sorumludur. Bunun yanı sıra regl döngüsü ve üreme fonksiyonlarında da etkindir. Prolaktin testi de bu hormonu analiz etmek adına uygulanan bir kan testidir.

Prolaktin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

“PRL testi nedir? Hangi hastalıkların tanısı için uygulanır?” sorusunun yanıtı da şöyledir: Bu testle prolaktin hormonunun yüksekliği ya da düşüklüğü incelenir. Bu inceleme ile gebelik, tiroid hormonu, emzirme durumu, kemik erimesi, psikiyatrik sorunlar, jinekomasti, cinsel isteksizlik, regl düzensizliği, östrojen-testosteron hormonu gibi sorunlar ölçülebilir. Bazı durumlarda da kafa travmaları, hipofiz beziyle ilgili sorunlar, bazı enfeksiyonlar ve pituiter tümörlerin teşhis edilmesinde ek tetkik olarak istenir. Peki prolaktin testi aç karnına mı yapılır? Test sabah saatlerinde aç karnına uygulanır.

Prolaktin Testi Nasıl Yapılır?

Test kolda kan örneği alınarak uygulanır. Peki prolaktin testi ne zaman yapılır? Test, doğru sonucu vermesi adına 10.00-11.00 saatleri arasında yapılmalıdır. Bu saatlerde hormonlar en aktif halini alır ve böylelikle en net sonuç bu saatlerde yapılan testle alınabilir. Test uygulamasından 1 gece önce de cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Normal Prolaktin Değeri Nedir?

“Prolaktin kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız bu hormonun kadınlarda 15 ile 25 µg/L ve erkeklerde de 5 ile 10 µg/L aralığında olması gerektiğini bilmelisiniz.

Prolaktin Yüksekliği Nedir?

Prolaktin yüksekliği, bu hormonun değerinin 25 µg/L seviyesinden fazla olmasıdır. Bu yükselme gebelik ve doğum sonrasında normal kabul edilir ancak kişide gebelik ve doğum yoksa bu hormonun yükselmesi ile GnRH ve FSH hormon üretimi baskılanır.

Prolaktin Düşüklüğü Nedir?

Süt hormonu testi sonucunun düşük çıkması epifiz bezinin yeterli hormon salgılamaması, vücutta aşırı dopamin salgılanması, bağışıklık sisteminde bozukluklar olması, büyüme hormonu yetersizliği gibi nedenlerden kaynaklanır.

Prolaktin Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Prolaktin referans aralığı yüksek çıkıyorsa bu prolaktin seviyesi yüksekliğine bazı ilaçlar (antidepresanlar, opiat ilaçlar, hipertansiyon ilaçları, östrojen içeren ilaçlar, bazı doğum kontrol hapları, reflü ilaçları ve epilepsi ilaçları), hipofiz bezi tümörü, kronik böbrek yetmezliği, stres kaynaklı hastalıklar, göğüs duvarında travma, akromegali gibi kronik hastalıklar, tiroid hormon düşüklüğü, sarkoidoz gibi sistemik hastalıklar ve hipofiz bezi tümörü gibi sorunlardan kaynaklanır.

Prolaktin Yüksekliği Nelere Sebep Olur?

“Süt hormonu yüksekliği nelere sebep olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Hormonun yükselmesi ile kadınlarda doğum harici memelerden süt gelmesi, cinsel istekte azalma, yumurta üretiminin kesilmesi, ağrılı cinsel ilişki, vajinal kuruluk, regl kesilmesi ve regl düzensizliği gibi problemlere neden olur. Erkeklerde prolaktin yüksekliği de kısırlık, nadiren meme ucu akıntısı, cinsel isteksizlik, vücut tüylerinde azalma ve ereksiyon problemlerine neden olur.

Prolaktin Yüksekliği ve Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Prolaktin yüksekliği belirtileri ile teşhis edilen durumda medikal tedavi uygulanır.

Prolaktin Hormonunun Yükselten ve Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

Prolaktin yüksekliğinde yenmemesi gerekenler ve düşüren yiyeceklerle ilgili yapılan çalışmalar azdır ve kesin sonuç elde edilmemiştir. Ancak C vitamini, çemen ve rezenenin prolaktini artırdığına dair bulgular elde edilmiştir.

Prolaktin Testi Fiyatı

Prolaktin hormon testi ücreti yapılacak en işleme göre farklılık gösterdiğinden işlem öncesinde detaylı bilgi alınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 15.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER