444 3 703

Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi Nedir?

 

Sentinel lenf nodu biyopsisi ile kanserin lenfatik sisteme yayılımı kontrol edilebilir. Meme kanseri cerrahisinden ya da cerrahi işlem sırasında uygulanabilen bu işlem mavi boya veya radyoaktif madde ile gerçekleştirilir. Gerçekleştirilen bu işlem sayesinde kanserin yayılım yapmadığı lenf nodları gereksiz yere alınmaz. Böylelikle lenf nodlarının alınması sonucunda yaşanan kolda şişme, lenfödem, kronik ağrılar, nörovasküler yaralanma ve hareket kısıtlılığı gibi durumlar de en aza indirilmiş olur.

Sentinel Lenf Nodu Nedir?

Sentinel lenf nodu nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Vücut için sayısız önemli işlevi yerine getiren lenf nodlarında bulunan hücreler vücutta hastalığa neden olabilecek bakteri ve mikroorganizmalara saldırır ve yok eder. Bunun yanında hücre ve dokulardan akan lenfatik sıvıyı da filtreler ve taşır. Tüm bunları yerine getiren ve vücutta 500-600 kadar bulunan lenf nodları, tüm işlevleriyle lenfatik yapının bir parçasıdır.

Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi Nedir?

Lenf nodu biyopsisi, kanser hastaları için uygulanan cerrahi sürecin önemli bir parçasıdır. Özellikle meme kanseri cerrahi tedavi sürecinde faydalı bir tanı yöntemidir.

Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi Hangi Hastalıklar İçin Uygulanır?

Lenf biyopsisi aşağıdaki hastalıklarda kullanılır:

  • Malign melonom, penil kanserlerde
  • Meme kanserinde
  • Neoadjuvan kemoterapi uygulanan meme kanseri hastalarında

Meme Kanseri Cerrahisinde Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi Nasıl Uygulanır?

“Sentinel lenf nodu biyopsisi nasıl yapılır?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir:

Meme kanseri cerrahisinde bu işlem 2 şekilde uygulanır. İlk uygulama mavi boya yöntemi ile ikinci uygulama da vücuda zararsız radyoaktif madde yoluyla gerçekleşir. Sentinel lenf nodu boyası yönteminde cerrahi işlemin başlarında meme ucu etrafına mavi boya enjekte edilir. Bu işlemle nöbetçi lenfler parlak mavi renk olduğunda işlem sırasında görülmesi kolaylaşır. İkinci yöntem olan radyoaktif madde ile belirlemede de cerrahi işlemden önce hastaya radyokolloid madde enjekte edilir.

Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Sentinel lenf nodu biyopsisi pozitif ve negatif sonuçların alınması adına uygulanan işlem ortalama 15 dakika sürer. Ancak bu süre sentinel lenf nodu biyopsisi tekniği uygulaması ve hasta özelinde farklılık gösterir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 15.08.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER