Sentinel lenf nodu biyopsisi ile kanserin lenfatik sisteme yayılımı kontrol edilebilir. Meme kanseri cerrahisinden ya da cerrahi iÅŸlem sırasında uygulanabilen bu iÅŸlem mavi boya veya radyoaktif madde ile gerçekleÅŸtirilir. GerçekleÅŸtirilen bu iÅŸlem sayesinde kanserin yayılım yapmadığı lenf nodları gereksiz yere alınmaz. Böylelikle lenf nodlarının alınması sonucunda yaÅŸanan kolda ÅŸiÅŸme, lenfödem, kronik aÄŸrılar, nörovasküler yaralanma ve hareket kısıtlılığı gibi durumlar de en aza indirilmiÅŸ olur.
“Sentinel lenf nodu nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:
Vücut için sayısız önemli iÅŸlevi yerine getiren lenf nodlarında bulunan hücreler vücutta hastalığa neden olabilecek bakteri ve mikroorganizmalara saldırır ve yok eder. Bunun yanında hücre ve dokulardan akan lenfatik sıvıyı da filtreler ve taşır. Tüm bunları yerine getiren ve vücutta 500-600 kadar bulunan lenf nodları, tüm iÅŸlevleriyle lenfatik yapının bir parçasıdır.
Lenf nodu biyopsisi, kanser hastaları için uygulanan cerrahi sürecin önemli bir parçasıdır. Özellikle meme kanseri cerrahi tedavi sürecinde faydalı bir tanı yöntemidir.
Lenf biyopsisi aşağıdaki hastalıklarda kullanılır:
“Sentinel lenf nodu biyopsisi nasıl yapılır?” sorusu ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:
Meme kanseri cerrahisinde bu iÅŸlem 2 ÅŸekilde uygulanır. Ä°lk uygulama mavi boya yöntemi ile ikinci uygulama da vücuda zararsız radyoaktif madde yoluyla gerçekleÅŸir. Sentinel lenf nodu boyası yönteminde cerrahi iÅŸlemin baÅŸlarında meme ucu etrafına mavi boya enjekte edilir. Bu iÅŸlemle nöbetçi lenfler parlak mavi renk olduÄŸunda iÅŸlem sırasında görülmesi kolaylaşır. Ä°kinci yöntem olan radyoaktif madde ile belirlemede de cerrahi iÅŸlemden önce hastaya radyokolloid madde enjekte edilir.
Sentinel lenf nodu biyopsisi pozitif ve negatif sonuçların alınması adına uygulanan iÅŸlem ortalama 15 dakika sürer. Ancak bu süre sentinel lenf nodu biyopsisi tekniÄŸi uygulaması ve hasta özelinde farklılık gösterir.