444 3 703

Sistoskopi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

1 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Sistoskopi prostat, idrar yolu, üretra ve mesanenin doğrudan görüntülenmesini sağlar. Üretranın incelenmesinde kullanılan en yaygın tanı araçlarından biridir. Hem tanı hem de tedavi edici olarak da uygulanan bu yöntemde mesane, idrar yolu ve prostatın darlık, enfeksiyon, taş ve tümör gibi hastalıkları yakından incelenir.

Sistoskopi Nedir?

Sistoskopi nedir?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Özel aletler ile dış idrar deliğinden girilip idrar yollarının incelenmesi ya da tedavi edilmesi adına uygulanan bir yöntemdir.

Sistoskopi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Bu uygulama yaygın olarak idrarda kan görülmesi durumunda kullanılır ve kanamaya neden olabilecek durumlar araştırılır. Bunun dışında idrar yolu kanserlerinin takibi için de kullanılır. Bunun yanında aşağıdaki durumlar için de uygulanabilir:

  • Ağrılı idrara çıkma
  • Aşırı aktif mesane
  • İç idrar yolu tıkanıklıkları
  • İdrar kaçırma
  • İdrar yolu darlıkları
  • İdrar yolu iltihapları ve tümörleri
  • Mesane taşı
  • Prostat büyüklüğü
  • Prostat tümörleri
  • Sonda takılamaması
  • Sürekli olan idrar yolu enfeksiyonları
  • Travmalar, yaralanmalar
  • Tümör ve iltihapları
  • Yabancı cisim çıkarılması

Sistoskopi Nasıl Yapılır?

“Sistoskopi nasıl yapılır?” işlem hakkında merak edilen sorular arasındadır. Sistoskop cihazı ile yapılan bu uygulama hastalığın durumuna göre genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Işıklı tüp şeklinde bir cihaz üretradan mesaneye ilerletilir.

Sistoskopi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sistoskopi ameliyatı öncesinde hastadan detaylı anamnezi alınarak tüm tetkikler yapılır. İşlem idrar yolu enfeksiyonu olması durumunda yapılamaz. Bu nedenle işlemden önce idrar tahlili istenir ve hastanın enfeksiyon kontrolü gerçekleştirilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilecek işlem öncesinde de hastadan 6 saatlik açlık uygulaması istenir.

Sistoskopi Ağrılı Bir İşlem mi?

“Sistoskopiden korkuyorum. Ağrılı bir işlem mi?” diye merak ediyorsanız işlemden önce dış idrar kanalına anestezik madde verildiğini ve bunun ardından uygulama yapıldığını bilmelisiniz. Böylelikle acı hissi yaşanmaz. Sistoskopi yaptıranlar işlemin ağrısız olduğunu belirtir.

Kadınlara Sistoskopi Nasıl Yapılır?

“Kadınlara sistoskopi nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Sistoskopi kadın hastalarda idrar yolu yaralanmaları, idrar tutamama, jinekolojik kanser şüphesi, idrar sonrası damlama, üriner inkontinansta enjeksiyon tedavisi ve tekrar eden idrar yolu enfeksiyonlarında bu işlemi uygular.

Anestezili Sistoskopi Sonrası Neler Olur?

Sistoskopi sonrası iyileşme süreci hasta taburcu edildikten sonra başlar. İşlem sonucu da hemen bildirilir. Ancak patolojik inceleme amaçlı örnek alındıysa bunun sonucunun çıkması birkaç günü bulabilir.

Sistoskopi Ameliyatı Fiyatı

Sistoskopi ameliyatı fiyatı da uygulanacak işleme göre farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde sistoskopi fiyatı hakkında bilgi alınmalıdır.

Sistoskopi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl İlerler?

Sistoskopi sonrası iyileşme çok uzun sürmez ve hastalar genel olarak 1 gün içinde rutin hayatına dönebilir. Ancak sistoskopi sonrası idrar yapamama gibi bir şikayet gelişmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan sistoskopi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.08.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.08.2022 00:00
1 Yorum

15 Nisan 2023 tarihinde
E.Erkman

Sn. ilgili/ler,rnSistoskopi uygulaması için ücretiniz ve hastahanede kalış süresi hakkında bilgilendirmenizi rica eder, iyi çalışmalar dilerim.rn

Büyük Anadolu Hastaneleri
17 Nisan 2023 tarihinde

Merhaba. Büyük Anadolu Sağlık Grubu Çağrı Merkezi - 444 3 703 telefonundan iletişim kurabilir ya da bilgi talep formunu doldurarak fiyat ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!